Rezoluție adoptată

Parlamentul European a adoptat—cu 396 voturi pro, 76 contra și 186 abțineri—rezoluția care critică autoritățile moldovene pentru regresele democratice. Europarlamentarii au discutat și despre aplicarea unor sancțiuni personale pentru cei implicați în furtul miliardului. Deblocarea asistenței macrofinanciare va depinde de faptul dacă alegerile din februarie se vor conforma standardelor internaționale. Între timp, UE va sprijini în continuare societatea civilă, mass-media independentă, sectorul privat, dar și autoritățile locale.

La comanda FDM

IMAS a prezentat un sondaj potrivit căruia PSRM ar lua 27,1% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, urmat de PDM cu 15,7%. PDA ar lua 7,1%, iar PAS-ului, dacă ar fi să meargă separat, i-ar lipsi două zecimi ca să treacă de pragul electoral de 6%. Dar asta pe fundalul unui procentaj mare de indeciși, de 17%, care ar putea asigura trecerea și pentru PCRM pe lîngă formațiunile de mai sus. La fel, potrivit sondajului, la capitolul relații externe (!): 20% din respondenți ar vrea ca cîștigătorii alegerilor să fie pro-Rusia; 33% – pro-Europa și 34% – pro-Moldova. Sondajul a fost efectuat la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă, „primul ONG [cu] o ideologie”.

Urna cu ochi

CEC planifică să cumpere ~2300 de camere video, care urmează să fie instalate în secțiile de votare pentru parlamentarele din februarie. Președinta CEC Alina Russu a precizat că este vorba despre un sistem „doar de înregistrare, nu de supraveghere”. Camera video va fi fixată pe urna de vot, iar apoi va înregistra procedura de totalizare a rezultatelor votării. Pe de altă parte, Promo-LEX spune că, la cît costă camerele, utilizarea acestora nu va soluționa „problemele sistemice”, cum ar fi manipulările în listele electorale, de exemplu. La fel, mulți alegători neinformați, sau pur și simplu suspicioși, ar putea nici să nu mai vină la vot de teama camerelor.

Enlarge your pensii

După briefingul de ieri, Guvernul a aprobat azi un proiect de lege menit să mărească cu 10% toate pensiile mai mici de 1589 de lei, începînd cu 1 ianuarie. Pentru implementarea proiectului în anul 2019 sunt necesare aproximativ 567 milioane de lei. Majorarea nu va afecta celelalte plăți sociale de care beneficiază persoanele cu pensii mici, inclusiv ajutorul social pentru perioada rece a anului. Tot de la 1 ianuarie va începe reexaminarea pensiilor celor care au muncit după pensionare, iar la 1 aprilie urmează o nouă indexare a pensiilor.

Petiția la delegație

Secretarul general-adjunct al PD Eugen Nichiforciuc, a depus la sediul Delegației Uniunii Europene de la Chișinău o petiție semnată de peste 100 de mii de persoane, prin care se solicită sprijinul instituțiilor europene în verificarea eventualelor legături ale „fostei guvernări PLDM”, dar și ale politicienilor Maia Sandu și Andrei Năstase în frauda bancară din perioada anilor 2013-2014 (de fapt, în această perioadă guvernarea a fost de coaliție, cu multipli mebri PDM în Guvern, inclusiv Candu și Filip). La fel, se mai solicită verificări la nivel european privind relațiile Fundației „Open Dialog” cu liderii PAS și PPDA. Citiți la temă „PDM vs Kozlovska. Care e miza?”

Forțarea ușii deschise

Tot deputatul Nichiforciuc a declarat la TV că micșorarea numărului de deputați, de la 101 la 61, însoțită de oferirea dreptului alegătorilor de a revoca deputații, „va conduce la un randament mai mare” a Parlamentului. Experții IPN observă că revocarea deputaților de către alegători este, în principiu, imposibilă în afara sistemului electoral majoritar. „Adică, se dorește revenirea la sistemul electoral sovietic, lucru ce se confirmă prin afirmația «Va fi mult mai ușor de controlat activitatea deputaților»”. Pe de altă parte, la ce bun să se organizeze un referendum ca să afli ce cred cetățenii despre reducerea numărului deputaților, dacă răspunsul e deja cunoscut? La fel, la ce bun să mai întrebi Comisia de la Veneția, „dacă oricum procedați așa cum vă convine”? Ar mai fi o problemă și cu așa-numitul mandat imperativ, dar și cu comasarea referendumului cu alegerile parlamentare. Găsiți articolul integral aici.

Viața dulce a moldovenilor

Numărul moldovenilor diagnosticați cu diabet zaharat a crescut anul trecut pînă la ~105 mii, față de ~97 de mii în 2016, pe fundalul unei epidemii globale „fără precedent”. Și asta în condițiile în care jumătate din cei ce au diabet de tip 2 nu știu despre asta încă. Autoritățile medicale reamintesc, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului pe 14 noiembrie, cît e de importantă diagnosticarea timpurie, avînd în vedere că tratamentul continuu al diabetului la stadii mai avansate poate mînca și jumătate din bugetul familiei. Ministerul sănătății a anunțat că, începînd din ianuarie, pacienții diabetici vor avea la dispoziție analogi de insulină (mai eficienți) care vor putea fi injectați cu ajutorul cartușelor (mai comode/precise decît fiolele).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.