Investițiile străine: puține, dar bune

Echipa Economică Germană (GET Moldova) a prezentat o analiză a impactului investițiilor străine directe în economia moldovenească. Deși per capita cifra lor este foarte mică - doar 741$, iar ponderea companiilor cu capital străin e de doar 7%, ele reprezintă 23% din producția de valoare adăugată, sunt responsabile pentru ocuparea a 15% din forța de muncă, 34% din încăsările la bugetul de stat pentru impozitul corporativ pe venit și 21% din contribuțiile sociale provin de la aceste companii. Totodată, ele oferă salarii mai mari, exportă ⅔ din producția lor și au o productivitate per angajat cu 71% mai mare decît celelalte companii.

Ultimul ultimatum

Mold-Street anunță că Piele SA, compania pe teritoriul căruia urma să fie construit magazinul Dedeman, i-a solicitat primăriței interimare Silvia Radu să pună pe ordinea de zi a CMC proiectul investițional Dedeman. Compania spune că dacă CMC nu ia o decizie definitivă pînă la 1 decembrie, investitorul se va retrage definitiv. Anterior, Dedeman a mai anunțat de două ori că se retrage din Moldova, acuzînd barierele administrative, birocrația excesivă și indecizia autorităților locale. Premierul Pavel Filip a promis că va interveni.

Dezbateri în absență

PL a anunțat că nu va participa la dezbaterile electorale privind referendumul inițiat de socialiști împotriva primarului suspendat Dorin Chirtoacă. Liberalii insistă că plebiscitul este organizat ilegal, cu încălcări ale Constituției, Codului Electoral și a Cartei Europene a Autonomiei Locale și spun că participarea la dezbateri ar legitimiza această „farsă”. PL își încurajează susținătorii să boicoteze referendumul.

Marțea forumurilor

Azi a început la Chișinău Forumul regional pentru inovații în guvernare, care reunește demnitari și experți din 20 de țări din Europa de Est și Asia Centrală. Participanții vor discuta despre soluții inovatoare pentru problemele comune din sectorul public.

Tot azi a început și Forumul Mass-Media 2017. La eveniment au venit demnitari, jurnaliști și ambasadori care au discutat despre situația presei în Moldova. Printre principalele probleme identificate se numără dispariția cotidianelor, ponderea „mare” a presei de limbă rusă, situația economică proastă și lipsa încrederii consumatorilor în jurnaliști.

Un PAS pentru întreprinzători

Partidul Acțiune și Solidaritate a propus un șir de măsuri pentru a ușura activitatea întreprinzătorilor. Printre ele: reducerea numărului de taxe și crearea categoriei de „SRL debutant” pentru care să se aplice impozit zero pe profit în primii trei ani de activitate și taxă zero pentru banii investiți.

De asemenea, PAS își dorește ca guvernul să pregătească un document prin care să oblige instituțiile de stat să nu solicite de la antreprenori acte ce pot fi obținute prin sistemul informațional direct de la instituțiile de stat abilitate.

Sancțiuni modificate și limba democrată

PD a anunțat că Ministerul de Interne va veni cu alternative la măsurile de sancționare a șoferilor care parchează neregulamentar, după ce aceste măsuri au trezit nemulțumirea șoferilor. Nu e clar care vor fi aceste modificări legislative, dar ele vor fi anunțate de MAI.

Totodată, purtătorul de cuvînt al PD Vitalie Gămurari a spus că la ședința formațiunii s-a discutat și introducerea sintagmei „limba română” în Constituție. Membrii formațiunii au opinii diferite, astfel încît PD nu va avea o poziție unică și fiecare membru va vota cum vrea cînd subiectul va ajunge în Parlament.

Prognoze socialiste

Consilierii municipali PSRM spun că pe chișinăuieni i-ar putea aștepta niște scumpiri dramatice anul viitor: costul unei călătorii cu troleibuzul sau cu autobuzul va crește pînă la 5 lei, iar cu microbuzul – pînă la 10 lei, un metru cub de apă potabilă – pînă la 14 lei, o gigacalorie de agent termic se va scumpi cu 200 de lei, iar cheltuielile pentru deservirea blocului vor ajunge la 420 de lei pentru un apartament. Potrivit socialiștilor, aceste scumpiri au fost discutate la Primărie în cadrul ședințelor privind formarea bugetului pentru 2017.

Pașapoarte fără sînge

Un grup de deputați democrați au propus o serie de modificări la buletinul de identitate și pașaportul moldovenesc. În primul rînd, ei vor să elimine grupa sangvină din aceste acte, spunînd că nu este un element de identificare relevant. Deputații mai vor ca odată cu eliberarea buletinului simplu să fie eliberat și buletinul de identitate electronic, împreună cu semnătura digitală și certificatele cheilor publice pentru serviciile publice electronice.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.