Apocalipsa ACUM

Consilierul prezidențial Ion Chicu consideră că acordul cu FMI poate fi renegociat pentru a obține condiții mai bune pentru HoReCa, de exemplu, sector care a „crescut vertiginos” în ultima vreme datorita TVA-ului redus și altor măsuri fiscale. În general, spune Chicu, pierderea finanțării FMI n-ar duce la o „apocalipsă bugetară” (chit că asta ar însemna cel mai probabil și pierderea finanțării UE). Deputatul PAS Dumitru Alaiba îl învinuiește pe Chicu, fost ministru în Cabinetul Filip, că a lăsat la Finanțe o „situație cam complicată”. Alaiba declară că ministrul Chicu n-avea soluții mai bune pentru a petici bugetul: acesta ar fi avut de gînd fie să taie 3,5 mlrd din cheltuieli, fie să ridice TVA-ul la 22% pentru toată lumea.

Parlamentul se întrunește în ședințe extraordinare mîine și poimîine, inclusiv pentru a dezbate măsurile fiscale. Alaiba îl sfătuiește pe Chicu să-l sfătuiască bine președintele Igor Dodon, care urmează să promulge modificările.

Noi vrem acord

Între timp, președintele Igor Dodon se arată încrezător că PSRM și ACUM ar putea semna un acord reînnoit deja săptămîna viitoare. E gata să-l contrasemneze ca să-i garanteze implementarea. Acordul ar viza reforme în domeniul justiției și procuraturii și ar interzice traseismul politic și crearea coalițiilor cu deputați din fracțiuni terțe. Se va include și un „pact de neagresiune” în lumina alegerilor locale din octombrie.

Prețul pămîntului

Tot după ședința Consiliului de Securitate de azi, Igor Dodon a mai spus că terenul pus în gaj firmei care construiește Arena Chișinău (10+59 de hectare de teren public) a fost subevaluat. „Costul terenului pus în gaj este de cîteva ori mai mare decît tot volumul investiției și aici trebuie să ne clarificăm cu cei care au semnat”, a declarat Igor Dodon. Potrivit președintelui, actualmente are loc investigarea condițiilor de semnare a acordului de parteneriat public-privat, „care este de fapt o încălcare și o delapidare de fonduri de la bugetul de stat”. Altminteri, președintele consideră că Arena este „un proiect necesar Republicii Moldova”, estimînd că acesta va fi finalizat în octombrie.

Discuții despre legume

După ce Iurie Leancă a fost numit de către Comisia Slusari printre demnitarii care ar trebui anchetați penal pentru furtul miliardului, fostul premier a reacționat azi, numindu-l pe Alexandru Slursari „expert în legume”. Leancă spune că un deputat, fie el și un șef de comisie de anchetă, n-are competențe să ceară Procuraturii inițierea unui dosar penal și, mai ales, să-i indice împotriva cui. Mai mult, ar fi o „imixtiune în actul justiției”. Slusari (în trecut jurist la Programul de Asistență pentru Fermieri) a parat, spunînd că Leancă a făcut o decizie proastă cînd „a cedat gratis 23%” din pachetul BEM „unui grup de acționari suspecți”. În tot cazul, Slusari spune că nu i-ar încredința lui Leancă „nici măcar creșterea legumelor”. Demersul Comisiei Slusari încă n-a ajuns la Procuratură, potrivit TV8, însă Ministerul de Interne s-a arătat interesat să contribuie la anchetă „în limita competențelor”.

Teaserul lui Usatîi

Renato Usatîi e furios că ministra finanțelor Natalia Gavrilița se gîndește să anuleze doar dobînda la datoria pusă pe umerii contribuabililor după furtul miliardului, nu și întreaga datorie. „Adică, noi vom achita în continuare miliardul furat! Ne luați de proști? Ați uitat ce ați promis?” Liderul PN spune că soluția e investigarea beneficiarilor, inclusiv a unora „cu care faceți azi alianță”, și a promis în continuare „detalii mai mult decît interesante” privind raportul Kroll.

Strategia 404

Guvernul a hotărît azi să retragă proiectul Strategiei naționale de dezvoltare Moldova 2030 din Parlament. Documentul a fost aprobat de Guvernul Filip și votat de Parlamentul precedent la final de mandat. Din acest motiv, Președintele Igor Dodon a refuzat atunci să-l promulge, spunînd că Strategia trebuie finalizată și aprobată după alegeri de noua putere. Documentul va fi acum revizuit și ajustat la viziunea și prioritățile noii guvernări.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.