Critica tenderelor

„Tenderele conform criteriului cel mai mic preț nu asigură cele mai bune achiziții”, constată expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan. Acesta spune că eficientizarea procedurii achizițiilor publice nu rezolvă multe, atîta timp cît acestea sunt măcinate de corupție, furturi, fraude și interese meschine. În ceea ce privește contestațiile depuse împotriva autorităților contractante, acestea întîrzie să apară, fiindcă operatorilor economici le-ar fi frică să nu-și compromită orice potențială colaborare pe viitor. Una din soluțiile de combatere a acestor anomalii ar fi tragerea la răspundere a tuturor factorilor de decizie implicați în fraudarea proceselor, dar și creșterea nivelului de pregătire și calificare ale acestora, susțin experții IDIS Viitorul.

Moldova se odihnește

Guvernul propune ca zilele de 28, 29 și 30 august să fie declarate zile de odihnă. Cu toate acestea, cetățenii vor fi obligați să se „recupereze” după odihnă, în zilele de 8, 9 septembrie, dar și 27 octombrie. Propunerea de modificare a graficului de muncă ar fi venit din partea Uniunii Sindicatelor. Astfel, cetățenii vor avea parte de un concediu de 9 zile. Curios este faptul că acest cadou al guvernului se intersectează cu ziua de 26 august, ziua în care opoziția extraparlamentară împreună cu diaspora urmează să organizeze proteste împotriva guvernării actuale.

Deconectarea de la CSI

Guvernul analizează posibilitatea ieșirii Moldovei din mai multe Acorduri CSI din domeniul energetic, pentru că acestea nu ar mai „reflecta direcțiile prioritare” ale Republicii Moldova în domeniul energetic. Un motiv ar fi implementarea proiectului de Interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Totodată, în proiectul de hotărîre, se menționează despre „efortul comun” al Republicii Moldova și Ucraina de a se conecta la ENTSO-E, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.