Președintele diplomat

Președintele Igor Dodon i-a acuzat pe vlogul său pe unii ambasadori europeni de la Chișinău că ar pune bețe în roate eforturilor guvernului Chicu de a obține finanțare de la Bruxelles, suspectîndu-i de simpatii față de PAS și PDA. „Sunt cel puțin trei-patru ambasadori care [...] spun că nu trebuie de dat bani la Guvernul ăsta,” a afirmat Dodon, adăugînd că ei „dezinformează capitalele europene.” Șeful statului a revenit și la critica ambasadorilor moldoveni, pe care i-a mustrat că n-ar aduce randament. La rîndul său, președintele Dodon a fost criticat că vrea schimbarea ambasadorilor după criterii de loialitate.

La o emisiune vineri seara, ambasadorul UE Peter Michalko a declarat că nu vede continuarea progresului pe care a reușit să-l obțină guvernul precedent. „Voința politică manifestată din acea perioadă trebuie să continue.” Totodată, Michalko și-a exprimat mirarea că guvernul a revenit la propunerea ca jumătate din mărfurile de pe rafturile magazinelor să fie de producție autohtonă, în condițiile existenței unui acord aprofundat de liber schimb cu UE.

Altele prezidențiale

Tot în ultima ediție a vlogului său, Dodon a propus ca terenurile din jurul Arenei Chișinău să fie vîndute la licitație pentru ca statul să poată întoarce creditul pe care s-a construit complexul și să-i mai rămînă și vreo €10-15 mln în plus.

La fel, Dodon a promis că va cere modificarea Constituției pentru reducerea numărului deputaților cu o treime. Dar asta după alegerile prezidențiale. Dodon a argumentat că reducerea numărului parlamentarilor ar corespunde scăderii populației moldovene cu o treime față de situația din 1990.

Președintele și-a mai permis să dea o lecție de „bărbăție” domnilor „de pe dreapta,” care au refuzat-o pe doamna Sandu cu pactul ei de neagresiune. „Cine e deasupra, cine-i dedesubt, cine pe cine a agresat?,” a încercat să glumească Dodon. Cavalerește, șeful statului s-a oferit el să semneze pactul drept consolare. Experții l-au acuzat pe Dodon de sexism.

Totu-i sub control

Viorel Morari a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar pe un termen de 60 de zile. Solicitînd prelungirea arestului, procurora pe caz, Elena Ceruța, a argumentat că șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție ar putea fugi din țară și ar putea influența martorii, în special pe fostul său subaltern, Mircea Ciobanu, pe depozițiile căruia s-a construit cazul. În replică, Morari a spus că a fost în vacanță peste hotare pe durata anchetei și s-a întors oricum. Cît privește depozițiile lui Ciobanu, Morari a afirmat că o expertiză tehnică a computerului martorului ar fi demonstrat măsluirea documentelor. Tot la ședință de judecată de vineri, Veaceslav Platon a fost declarat parte vătămată în dosarul lui Morari.

Altele, într-o frază

◾ Mișcarea „Unirea” a lansat acțiunea permanentă „Microfonul liber”, pentru toți cei care „gîndesc corect” și nu-l vor pe Dodon președinte.

◾ În 2019, volumul estimat al mitei a fost de 516 mln lei, față de 405 mln lei în 2017, potrivit unui studiu CBS-Research/PNUD.

◾ Compania Moldcell a fost vîndută cu $31,5 mln unui conglomerat multi-național cu sediul central în Nepal, Chaudhry Group, activitatea căreia cuprinde un spectru foarte larg, de la tăiței instant, la servicii financiare.

Candidatura cîștigătoare a Violinei Șpac va fi propusă Parlamentului pentru funcția de director ANRE.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.