Rocada lui Usatîi

Renato Usatîi a anunțat aseară, în cadrul unei emisiuni, că-și va da demisia din funcția de primar de Bălți. Pînă la alegeri, edil interimar va fi Nicolai Grigorișin, consilier municipal de la Partidul Nostru și proprietar al unei averi dobîndite peste noapte. Usatîi a mai anunțat că va participa la alegerile parlamentare de la toamnă cu două partide, în caz că autoritățile vor elimina unul din cursă.

Politicianul l-a criticat și pe Igor Dodon, despre care spune că intenționează să facă alianță cu Partidul Democrat după alegeri. Pentru a facilita această alianță, Vlad Plahotniuc ar urma să iasă din politică. Usatîi a mai declarat că un cetățean american a aranjat o întîlnire între Maia Sandu și Vlad Plahotniuc pentru a încuraja o coaliție post-electorală, însă lidera PAS a refuzat „bărbătește”. Atît PDM, cît și Maia Sandu au negat că această întîlnire a avut loc.

Arestări la Primărie

CNA și procurorii anticorupție au descins azi la Primăria Chișinău. După mai multe percheziții la direcția arhitectură, urbanism și relații funciare și la oficiul cadastral Chișinău, au fost arestate șapte persoane. CNA spune că acest grup infracțional se ocupa cu legalizarea unor construcții în oraș. Suspecții sunt acuzați de corupție, fals în acte și trafic de influență.

Statalism găgăuz

Bașkanul Găgăuziei Irina Vlah a anunțat că va convoca un consiliu extins al autorităților locale și regionale pentru a „apăra statalitatea Moldovei”. Reacția vine după ce tot mai multe sate moldovenești semnează declarații simbolice de unire cu România. Vlah se arată nemulțumită de faptul că autoritățile de la Chișinău luptă cu „falsa amenințare rusă”, dar tolerează „activitățile destructive ale lui Traian Băsescu”.

Un simplu interviu

Noul vicepremier pentru integrare europeană Iurie Leancă a declarat într-un interviu pentru Timpul că o coaliție pro-europeană fără PDM este imposibilă. Ex-premierul nu crede că Andrei Năstase este într-adevăr pro-european, iar pe Mihai Ghimpu l-a acuzat că a distrus Partidul Liberal. Leancă a spus din nou că nu a putut opri furtul miliardului, dar a făcut ce era necesar pentru a-i amortiza consecințele. Politicianul se arată mai optimist acum și crede că în 2-3 ani Moldova ar putea depune cerere de aderare la UE.

Justiție de neînțeles

Președintele Centrului pentru Resurse Juridice Vlad Gribincea spune într-un interviu pentru Europa Liberă că decizia CSJ de a muta dosarul lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul e una stranie. Potrivit lui, la Chișinău sunt suficienți judecători pentru a examina acest dosar. Chiar dacă trebuia mutat, o alegere firească ar fi Bălțiul, care e mai aproape și unde sunt mai mulți judecători. Mutarea dosarului la Cahul oferă noi posibilități de tergiversare a dosarului. Mai mult, faptul că judecătorii din Chișinău nu se apucă să judece un asemenea caz sensibil ar fi un simptom al lipsei independenței în justiție.

Pașapoarte transnistrene

Ambasadorul rus Farit Muhametșin a infirmat pentru Newsmaker declarațiile lui Andrian Candu, care a acuzat Rusia că emite pașapoarte în care locul nașterii e „Republica Moldovenească Nistreană”. Potrivit diplomatului, a fost un singur astfel de caz și acela o greșeală. Nici serviciul de presă al Parlamentului, nici Ministerul de Externe nu au prezentat jurnaliștilor dovezi în sprijinul afirmațiilor speakerului Candu.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.