Guvernator la trei parale

ZdG a aflat azi că ofițeri ai Procuraturii Anticorupție au efectuat ieri percheziții – în dosarul miliardului – la domiciliul lui Dorin Drăguțanu, fostul guvernator BNM, dar și la factori de decizie ai Victoriabank. Potrivit surselor publicației, e vorba inclusiv de Natalia Politov și Corneliu Ghimpu, ex-președintă și, respectiv, ex-prim-vicepreședinte ai băncii. Procuratura Generală a confirmat că s-au efectuat percheziții în 9 locații, iar 8 persoane au fost recunoscute ca bănuite de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal. Procurorii spun că sunt cam 2,2 mlrd lei de recuperat de pe urma anchetei.

Deputatul Alexandru Slusari, președintele comisiei parlamentare speciale care a investigat frauda bancară, presupune că Drăguțanu e vizat pentru faptul că nu a intervenit pe parcursul derulării fraudei. În același timp, Slusari e indignat că procurorii nu au solicitat reținerea fostului șef BNM pentru a preveni fuga acestuia peste hotare. Cît privește foștii manageri de la Victoriabank, Slusari bănuiește că ei sunt vizați pentru faptul că i-au acordat ilegal bani lui Vlad Plahotniuc pentru a cumpăra mai multe active în 2011, inclusiv un pachet de acțiuni în BEM.

A prins aripi în mîini private

Civil Aviation Group (CAG), firma care a privatizat Air Moldova, a reușit să ramburseze peste 83% din datoriile de 1,28 miliarde lei acumulate de fosta administrație, potrivit unui audit al Curții de Conturi. Și asta într-un singur an de la privatizare, deși cumpărătoruli i s-au dat trei ani pentru a achita datoria. Ce e și mai curios, suma deja achitată provine nu din investițiile cumpărătorului, așa cum prevede contractul, ci din activitatea companiei.

Marian Lupu, președintele Curții de Conturi, s-a întrebat cum de CAG (care efectiv a plătit pentru companie doar 50 mln lei) a reușit să achite datoriile într-un tempou atît de rapid, în timp ce administrațiile precedente au băgat operatorul național în datorii atît de mari. Reprezentanții CAG nu au fost prezenți la ședință pentru a răspunde la întrebare, iar reprezentanții Agenției Proprietăți Publice și ai Ministerului Economiei au dat din umeri, spunînd că nu ei au fost responsabili. E adevărat că, potrivit auditului, CAG a sistat 17 curse aeriene, unele dintre care au fost declarate neprofitabile.

Gazul nostru cel de toate zilele

Premierul Ion Chicu susține că la Kiev au fost convenite toate aspectele legate de asigurarea cu gaz prin trasee alternative. „Partea ucraineană ne-a asigurată că este gata să ne ofere gaze naturale și energie electrică după 1 ianuarie, în cazul în care vreuna din scheme de furnizare nu funcționează”, a declarat premierul. El a adăugat că rămîne totuși optimist că Rusia și Ucraina se vor înțelege privind tranzitul, iar RM va continua să primească gaz pe calea obișnuită.

Dar indiferent de unde va veni gazul, costul acestuia e foarte posibil să crească la anul. Potrivit experților în energetică Victor Catona și Victor Parlicov, citați de NM, gazul va costa mai scump dacă va veni în regim revers, pentru că procesul implică alte costuri decît tranzitul obișnuit. Asta a recunoscut-o și premierul Chicu. Dar chiar dacă tranzitul va continua, 2020 va aduce o altă schimbare. MoldovaGaz își compensează o parte din cheltuielile de procurare a gazului din comisionul pe care îl percepe pentru tranzitarea gazului rusesc mai departe spre vest. Însă odată cu lansarea magistralei TurkStream în 2020 – o rută concurentă – volumele de gaz tranzitate prin Moldova vor scădea, iar asta înseamnă un comision mai mic. În orice caz, Parlicov crede că tarifele pentru consumatorii finali nu vor fi schimbate în an electoral, ceea ce înseamnă că MoldovaGaz ar putea lucra în pierdere și acumula noi datorii.

Sînge proaspăt, sînge vechi

Azi 31 de judecători noi au depus jurămîntul în fața Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ei sunt prima promoție de judecători selectați prin concurs conform modificărilor din 2018. Concursul s-a încheiat în august, iar candidații au trebuit să aștepte tocmai 4 luni ca președintele să semneze decretele, deși legea prevede 30 de zile. În premieră, noii judecători și-au putut alege în baza punctajului instanțele în care vor lucra, adică magistrații care au luat cel mai mare punctaj în concurs au ales primii.

Tot azi, CSM a aprobat în sfîrșit cererile de demisie ale judecătorilor CSJ Oleg Sternioală și Ion Druță, bănuiți de spălare de bani și, respectiv, îmbogățire ilicită.

Între timp, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal în legătură cu Adunarea Judecătorilor din septembrie, cea care a încercat să debarcheze CSM-ul actual.

Socialistul pro-Republican

Președintele Igor Dodon i-a propus Ambasadei SUA alte patru terenuri (fără a preciza care) pentru edificarea unui nou sediu, în locul cartierului care găzduiește azi ruinele Stadionului Republican. Președintele sugerează că decizia de acorda Ambasadei acest teren trebuie revizuită din cauza nemulțumirii populației. „Poate să facem un referendum în Chișinău ca oamenii să se expună, dacă nu vor fi de acord să construiască în altă parte.” Anterior, Dodon a fost suspendat temporar pentru „incapacitatea” de a promulga legea care transmitea terenul în proprietatea Ambasadei.

Altele, într-o frază

◾ În cadrul summitului de la Kiev, șefii guvernelor statelor-membre GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și RM) au luat „decizia de principiu” de a dezvolta un coridor de transport comun care să conecteze cele patru state în principal la piețele asiatice, dar și o zonă de liber de schimb.

◾ Premierul Chicu a obținut de la omologul său ucrainean promisiunea de a oferi „o cantitate suficientă” de autorizații suplimentare de transport, dar și promisiunea de a efectua o vizită în RM, prin martie.

◾ Octavian Iachimovschi, șeful adjunct interimar al PA, a fost suspendat de procurorul general Alexandr Stoianoglo, cu motivarea ca acesta să se poată concentra pe munca sa în calitate de șef al grupului ce anchetează frauda bancară.

◾ Feridun Tüfekçi, unul din cei 7 profesori de la liceul Orizont expulzați anul trecut din Moldova în condiții dubioase, riscă o nouă condamnare în Turcia, pe lîngă cei 7½ ani primiți în octombrie, de data asta „pentru activitate jurnalistică” critică față de regimul Erdoğan.

◾ Ministrul economiei Anatol Usatîi anunță că Arena Chișinău va fi gata în aprilie, iar probleme la conectara complexului la gaze, apă și electricitate nu-s.

◾ Președintele Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, spune că discută cu PL și PLDM posibilitatea creării unei platforme unice, poate chiar un singur partid, pentru a „lăsa trecutul” în trecut și a „mișca lucrurile înainte.”

◾ Fiscul anunță că cetățenii pot verifica online ce fel de impozite și taxe au de achitat și cît, accesînd www.sfs.md și www.servicii.fisc.md la rubrica „achitare on-line a impozitelor și taxelor administrate de către SFS”.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.