Kroll prescurtat

Banca Națională a anunțat că, deși nu a primit încă următorul raport de la Kroll și Steptoe & Johnson, a căzut de acord cu aceste companii să publice o sinteză a informațiilor conținute în raport. Asta înseamnă că atunci cînd va primi raportul, acesta nu va fi publicat, și vom avea acces doar la un rezumat selectat de BNM. Tot azi, PPDA a pichetat sediul Băncii Naționale, cerînd publicarea raportului integral.

Candidat cu soacră

Bogdan Zumbreanu a cîștigat concursul pentru șefia Centrului Național Anticorupție, însă va intra în funcție abia după ce candidatura sa va fi aprobată în Parlament. Ziarul de Gardă menționează că Zumbreanu, în prezent șeful Direcției Urmărire Penală la CNA, figurează în trei dosare pe care Moldova le-a pierdut la CEDO, iar soacra lui e membră PDM.

Română pozitivă

Proiectul de modificare a Constituție prin care limba de stat să fie declarată româna a primit azi aviz pozitiv de la Guvern. Curtea Constituțională a decis încă în 2013 că limba română din Declarația de Independență prevalează asupra limbii moldovenești din Constituție.

Agenție concentrată

Guvernul a decis că Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi singurul organ de control în domeniul sănătății publice. ANSP va prelua funcțiile Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, ale Centrului Național de Management în Sănătate, ale Inspectoratului farmaceutic și al dispozitivelor medicale, dar și ale Centrului Național de Sănătate Publică și ale Centrele de Sănătate Publică teritoriale.

Rezistența ONG

Un grup de ONG-uri a cerut public retragerea proiectului Ministerului Justiției de „decriminalizare a infracțiunilor economice”. Deși scopul oficial al proiectului e să îmbunătățească climatul de afaceri și să atragă investiții străine, ONG-urile spun că va submina lupta cu corupția și va împiedica investigarea crimelor economice comise anterior. Printre semnatari se numără ADEPT, Expert-Grup, IDIS-Viitorul, IPP și Transparency International Moldova.

Victorie la Stockholm

Moldova a cîștigat la Curtea de Arbitraj de la Stockholm procesul împotriva companiilor rusești Kompozit și Evrobalt, care vor fi obligate să achite Moldovei despăgubiri de 1 milion de euro. Cele două companii achizițioaseră acțiuni la Moldova-Agroindbank, însă BNM a depistat ulterior că au acționat concertat cu alți acționari și le-a obligat să-și vîndă acțiunile. În consecință, Kompozit și Evrobalt au inițiat fiecare cîte un litigiu împotriva Moldovei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.