Tehnocratul din mîneca șahistului

Președintele Igor Dodon a declarat aseară că vede două soluții pentru concursul la funcția de Procuror General, după ce Guvernul Sandu a fost demis: fie lista veche cu cei patru candidați la șefia PG se dez-anulează, fie se creează o nouă comisie de pre-selecție sub un nou ministru al justiției. Ambele soluții însă presupun învestirea unui nou Guvern. Dodon a adăugat că Guvernul Sandu oricum urma să fie dat jos, pentru alte presupuse metehne.

„Totul era deja pregătit,” Igor Dodon

Azi, lucrurile au evoluat precipitat. În mai puțin de 8 ore, președintele a ținut consultări cu fracțiunile, PSRM a constatat că nu poate găsi consens cu ACUM și a declarat că e gata să susțină un guvern minoritar „din oameni apolitici și tehnocrați” pe care l-ar propune președintele. Dodon a zis că nu a identificat încă un candidat, ca spre orele 18:00 să anunțe candidatura lui Ion Chicu, sfetnicul actual al președintelui și fost ministru în Cabinetul Filip.

Iată, pe scurt, cum s-au desfășurat consultările: PSRM a zis că ar prefera în continuare o coaliție împreună cu ACUM, dar fără Maia Sandu premier și cu mai multe portofolii pentru socialiști în executiv. Ulterior, socialiștii au constatat „nedorința colegilor din blocul ACUM de a menține coaliția de guvernare”. Dodon a mai spus separat că reprezentații ACUM i-au cerut să plece din funcție. Totodată, liderul informal al socialiștilor a afirmat că nu va exista o alianță (formală) cu PDM. Reprezentanții ACUM au spus că au mers la consultări chiar dacă „zarurile au fost deja aruncate”, adică știau că totul se va încheia cu soluția „tehnocrată.” Ei au insistat pe recrearea guvernului cu aceeași prim-ministră, agendă și componență. Tototdată, reprezentanții blocului au sugerat că n-au o problemă cu PSRM, ci cu Dodon, acuzîndu-l că vrea să captureze tiptil instituțiile statului. Cu PDM ar fi discutat dacă s-ar fi „curățat” de oamenii implicați în scheme. Cei din PDM, la rîndul lor, au spus că nu vor coaliție cu niciun partid, „cel puțin nu în timpul apropiat”, dar sunt gata să susțină un guvern minoritar. Singura condiție e ca noul guvern să le continue programele sociale „stopate” de Sandu. ar opta mai curînd pentru anticipate.

„Ion Chicu are la dispoziție 15 zile pentru a forma lista de miniștri și programul de guvernare”, a declarat Dodon azi-seară. Președintele a pomenit încă ieri numele lui Chicu (CV-ul lui aici), spunînd că ar fi un candidat potrivit. Recent, dar și mai devreme, în mai, cei din ACUM au afirmat că Ion Chicu ar fi candidatura favorită a lui Dodon într-un eventual scenariu de alianță PSRM-PDM. Azi, deputatul Alexandru Slusari a mai afirmat că Dodon se pregătește să-l pună la Procuratura Generală pe Alexandr Stoianoglo, fostul procuror care a ajuns pe lista scurtă anulată de Guvernul Sandu.

Pe urmele banilor din Bahamas

Între timp, deputatul Iurie Reniță a îndulcit nițel pilula pentru ACUM anunțînd pe FB că Procuratura Anticorupție (PA) a răspuns la sesizarea sa. PA a pornit urmărire penală pentru a investiga presupuse acțiuni de spălare de bani cu „implicarea persoanelor fizice și juridice afiliate PSRM [prin] offshore-uri din Bahamas.” E vizată în special activitatea întreprinderii “Exclusiv Media” a deputatului PSRM Corneliu Furculiță. Acum 3 săptămîni, Reniță spunea că a intrat în posesia unui raport CNA ce detaliază o presupusă schemă de finanțare străină a campaniei care l-a făcut pe Igor Dodon președinte în 2016 (probabil pe urmele unei investigații Rise). Bănuiala principală – o firmă înregistrată în Bahamas a transferat în RM echivalentul a 33 mln lei, iar banii au fost împrumutați fără dobîndă apropiaților PSRM și apoi băgați în campanie. Cîteva zile mai tîrziu, șeful PA Viorel Morari a spus că a adunat într-un dosar de 12 volume toate materialele în legătură cu presupusa finanțare ilegală din Rusia a PSRM. Morari a precizat că vrea să se asigure că procurorii care s-au ocupat anterior de caz și au decis să nu pornească dosar penal nu au scăpat ceva.

Cinci ani de nerecuperat

Azi se împlinesc 5 ani de cînd s-a aflat public despre „Jaful secolului”, tot el „furtul miliardului”. Mold-street scrie că pînă acum s-au rambursat cam 2,37 mlrd lei din creditul de urgență acordat de BNM celor trei bănci falimentate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, suma a crescut cu 655 mln lei. Deși saltul e relativ mare, el se datorează mai puțin recuperării banilor din fraudă, ci vînzării unui pachet important de acțiuni la MICB, sechestrat de la apropiații lui Veaceslav Platon. De fapt, în ultimele luni se atestă o încetinire abruptă a procesului de rambursare a celor aproape 13 mlrd lei acordați de BNM sub garanţia Guvernului. În septembrie-octombrie, sau rambursat ceva mai mult de 330 mii lei pe zi. Cu așa viteză creditul de urgență nu va fi rambursat nici în 100 de ani, a calculat Mold-street.

Cu imunitatea groasă

Procurorii continuă urmărirea penală în dosarul inițiat pe numele judecătorului CSJ Oleg Sternioală, chiar dacă Curtea de Apel Chișinău i-a întors ieri imunitatea magistratului. Șeful PA Viorel Morari a spus că acum procurorii nu mai pot efectua alte percheziții sau rețineri, iar probele acumulate pînă acum de procurori riscă să fie declarate nule dacă dosarul va ajunge în instanță. De asemenea, în aceste condiții nu se va mai putea examina plîngerea procurorilor prin care se contestă eliberarea lui Sternioală din arest preventiv. Mai mult, potrivit unor surse citate de TV8, Oleg Sternioală s-a întors azi la muncă la CSJ. Sternioală, bănuit de spălare de bani, a reușit să convingă magistrații de la Curtea de Apel că CSM nu mai are legitimitate după controversata Adunare a Judecătorilor din septembrie și deci nu putea să-i ridice imunitatea. Azi CSM a atacat decizia CA. Unde? La CSJ.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.