Modul imperativ

PD propune organizarea unui referendum concomitent cu alegerile din 24 februarie 2019, a anunțat liderul partidului Vlad Plahotniuc. Dacă acest referendum va putea avea loc, cetățenii vor fi consultați în privința reducerii numărului de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea retragerii mandatul de deputat de către alegători. În 2016, inițiativa Platformei DA de a desfășura un referendum similar de reducere a numărului deputaților a fost blocat pe cale judiciară. În 2017, convingînd publicul să semneze pentru uninominal, democrații au promis că alegătorii își vor putea revoca deputații pentru neîndeplinirea promisiunilor. Or asta e imposibil fără o modificare a Constituției, care interzice mandatul imperativ. Puteți citi aici (Europa Liberă) despre ce înseamnă mandat imperativ și cum se pupă acesta cu democrația.

Președintele Igor Dodon (fostul deputat cu care a pornit decimarea fracțiunii PCRM în 2011) a propus o îmbunătățire la eventualul referendum: să se interzică migrația deputaților de la un partid la altul.

Știm-noi-cine

Cu prilejul a patru ani de implementare a Acordului de Asociere, Parlamentul European va dezbate mîine o rezoluție critică la adresa autorităților moldovene. Proiectul acesteia vorbește în particular de capturarea statului de „interese oligarhice” și derapaje democratice. După cum remarcă Newsmaker, e pentru prima oară cînd PE ar putea recomanda introducerea unor sancțiuni personale împotriva celor care au contribuit la furtul miliardului.

Mîncați sănătoși

Contrar temerilor privind impactul negativ al DCFTA asupra sectorului agroalimentar, cele mai mari beneficii în urma liberalizării comerțului cu UE au fost constatate anume în cazul exporturilor de produse agroalimentare, se arată într-un studiu Expert-Grup. În cei patru ani, exporturile de agroalimentare au crescut tocmai cu 44%, față de creșterea cu 11% a exporturilor de industriale. Studiul reconfirmă și lipsa de temei a speculațiilor că Moldova va fi „invadată” de mărfuri agroalimentare din Europa. Vedeți articolele noastre mai vechi la temă: „Președintele Dodon versus statistica, Partea II” și „Este oare Moldova inundată cu produse agroalimentare din Europa?

Întrebări de-un miliard

Tot Expert-Grup, are, la 4 ani de la frauda bancară, mai multe întrebări decît răspunsuri. Una din întrebări e de ce nu se depun eforturi pentru a stinge anticipat datoria publică (Guvernul s-a împrumutat pentru a acorda un bailout, adică pachet de salvare, celor trei bănci problematice, care au falimentat oricum), or deservirea creditului va deveni tot mai costisitoare în timp. Mai mult decît atît, pînă acum nu există claritate despre cîți bani s-au furat exact, care a fost rolul conducerii BNM și de ce n-a intervenit la timp guvernul. Discutînd constatările colegilor, economistul Veaceslav Ioniță (IDIS) a spus că o atenție deosebită trebuie acordată celor 2 mlrd lei dispăruți din sistemul bancar, deja după anunțarea furtului miliardului de dolari, în intervalul de 2 săptămîni de la acordarea bailout-lui și instituirea administrației speciale la cele 3 bănci.

Încă cinci

CSM a acceptat astăzi cererile de demisie a cinci judecători, dintre care doi sunt de la Curtea de Apel Chișinău. Acum o săptămînă, alți șapte judecători au demisionat din sistem. Potrivit președintelui CSM Victor Micu, motivul ar fi prevederile care i-ar lăsa pe magistrați în pierdere după ce va fi implementat sistemului unitar de salarizare. Ministrul finanțelor Octavian Armașu însă susține că niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decît în prezent.

Sarea cea de toate zilele

Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decît cantitatea maximă recomandată de OMS, potrivit unui studiu lansat azi. Bărbații consumă 11,5g/zi, iar femeile 10,3g/zi, față de norma de 5 grame. La sate sarea se consumă în cantități mai mari decît la oraș. În mod curios, pîinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație - 5,5g/zi. În contrast, mai mult de jumătate din moldoveni consumă mai puțin decît 5 fructe și legume pe zi.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.