Un an de Dodon

Un an în urmă, Igor Dodon cîștiga alegerile prezidențiale cu 52,11% din voturi față de 47,89% ale Maiei Sandu. Cu această ocazie, PSRM a lăudat activitatea lui Igor Dodon. Potrivit lor, în această perioadă, președintele a restabilit relațiile de prietenie cu Rusia, a blocat proiectele de legi „cu profund caracter antipopular” din partea guvernării, și „s-au pus bazele pentru începerea unor procese sociale și economice ce vor asigura șanse pentru un viitor mai bun”. Pe de altă parte, socialiștii se plîng că o bună parte din inițiativele lui Igor Dodon au fost zădărnicite de guvernarea democrată, care încearcă să reducă rolul președintelui. În acest context, PSRM și-a încurajat susținătorii să semneze pentru transformarea statului în republică prezidențială.

De cealaltă parte, Maia Sandu le-a mulțumit celor care au votat-o și a subliniat că, deși lupta a fost „nedreaptă”, nu a recurs la metode și instrumente nedemocratice pentru a cîștiga. Totodată, ea a reafirmat angajamentului PAS de a lupta pentru schimbare în Moldova.

Justiție platonică

Avocații lui Veaceslav Platon spun că dosarul penal împotriva omului de afaceri a fost transmis completului de judecată prin încălcarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor, sistem menit să asigure imparțialitatea judecătorilor. De asemenea, avocaților le-a fost limitat accesul la procesele-verbale ale instanței, iar unele ședințe de judecată au avut loc în absența inculpatului. În consecință, actele emise de judecători, chiar și sentința, sunt ilegale, afirmă avocații. Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Întoarcerea UE

Într-o analiză pentru IPN, politologul Dionis Cenușa observă că președintele Igor Dodon a adoptat recent un ton mai prietenos față de Uniunea Europeană. Schimbarea se datorează unor raționamente pragmatice și populiste, întrucît statisticile arată o creștere a comerțului cu UE, iar sondajele indică o reabilitare a opțiunii pro-europene în rîndul populației.

Potrivit analistului, popularitatea UE în Moldova crește datorită ameliorării situației interne în UE, îmbunătățirii instrumentelor de contracarare a propagandei ruse în Moldova, dar și fiindcă UE pentru prima dată impune condiții politice privind calitatea reformelor pentru acordarea ajutorului financiar. Pe de altă parte, remarcă Cenușa, faptul că numărul respondenților pro-europeni este mai mare decît al susținătorilor partidelor pro-europene demonstrează că o bună parte din alegători nu se regăsesc în rîndul formațiunilor existente și își doresc noi forțe politice pro-UE.

Transparență și demisii la Primărie

Primărița interimară Silvia Radu a dispus „transparentizarea” cheltuielilor Primăriei, care urmează a fi publicate pe site-ul municipalității. Silvia Radu spune că își dorește ca toate facturile să fie publicate acolo, chiar și „factura pentru un pix”. Ea le-a sugerat angajaților Primăriei să ia drept exemplu site-ul orașului Cluj-Napoca.

Totodată, ea a cerut Direcției generale de transport public să vină pînă vineri cu un plan de fluidizare a traficului în Chișinău. Silvia Radu spune că nu va accepta nicio scuză și că așteaptă demisii dacă Direcția nu va veni cu un plan. Mai mult decît atît, primărița le-a cerut angajaților Direcției să aibă pregătit și un plan pentru sezonul rece, pentru a nu fi surprinși de venirea iernii.

Bani sunt, gaj nu-i

Deși BEI a pus la dispoziție un credit de 120 de milioane de euro în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, fermierii nu pot accesa fondurile fiindcă nu au ce lăsa gaj băncilor. Iurie Brumărel, directorul proiectului, a anunțat că într-un an de la lansare au fost acordate doar 7 milioane de euro, iar alte 3 milioane vor fi alocate pînă la sfîrșitul anului. Potrivit lui Brumărel, există o inițiativă privind crearea unui fond de garanție pentru a ajuta fermierii care nu au ce lăsa gaj.

În cadrul proiectului, horticultorii pot accesa credite între 5,000 și 5 milioane de euro cu o rată a dobînzii de 5-6%, pentru o perioadă de pînă la zece ani. Fondurile trebuie accesate pînă în 2021, iar viceministrul agriculturii Vasile Luca spune că autoritățile vor încerca să atragă mai multe bănci în proiect pentru a disbursa banii mai repede.

Pesimism socialist

Consilierii municipali PSRM afirmă că primarul suspendat Dorin Chirtoacă nu va fi condamnat la închisoare fiindcă a oferit terenuri judecătorilor și procurorilor, astfel încît aceștia vor fi de partea sa. Socialiștii sunt nemulțumiți de faptul că toată lumea vorbește doar de dosarul parcărilor cu plată, însă nu și despre al doilea dosar, unde Chirtoacă e acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu 69 de milioane de lei oferind locuințe și terenuri colaboratorilor organelor de drept fără acordul CMC. Chirtoacă a fost ținut 5 luni în arest la domiciliu, iar vineri a fost eliberat sub control judiciar.

Pomul de Crăciun

Pomul de Crăciun va fi inaugurat în PMAN pe 1 decembrie, la ora 17:30, cînd vor fi aprinse luminile de sărbătoare pe pom și pe străzi. Cu această ocazie, va fi organizat și un program cultural-artistic. PMAN va mai găzdui concerte de Crăciun, pe 25 decembrie, și în seara de Revelion.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.