Nu înseamnă ну

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat că va bloca inițiativa de schimbare în Constituție a denumirii limbii de stat din moldovenească în română. „Sper că în Parlament nu vor fi acumulate 67 de voturi. Și chiar dacă vor vota, eu nu voi promulga legea. Limba noastră de stat este moldovenească. Așa a fost, este și va fi”, a adăugat Igor Dodon.

Băsescu despre unire

Fostul președinte român Traian Băsescu a discutat ieri cu jurnaliști de limbă rusă din Moldova despre unire. Vorbind în calitate de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), Băsescu a declarat că drumul către UE al Republicii Moldova trece prin București, sugerînd că aparte Moldova nu va putea obține statutul de membru nici în 30-40 de ani.

Băsescu a mai spus că principalul obstacol în calea spre UE este PSRM și Igor Dodon, deși acesta „măcar e sincer” în comparație cu Vlad Plahotniuc; că Moldova nu poate fi neutră, dovada fiind ceea ce i s-a întîmplat cu Transnistria; că unirea va costa tot mai scump cu trecerea timpului, din cauza decalajului în creștere între PIB-urile celor două țări; și că unirea trebuie să se realizeze cu acordul ambelor state, prin procedee democratice, și doar după ce va fi discutată problema minorităților etnice și a Transnistriei.

În contextul parlamentarelor din 2018, Traian Băsescu a spus că va pleda pentru coaliție cu orice partid unionist sau pro-european.

PSRM a reacționat printr-o declarație în care solicită ca Traian Băsescu să fie numit persona non grata pentru imixtiune în treburile interne ale R. Moldova.

Pod peste Prut

Un pod rutier cu patru benzi de circulație urmează să fie construit peste Prut, în regiunea orașului Ungheni. După cum a aflat IPN, costurile proiectului, estimate la 35 mln euro, vor fi împărțite inegal între România și Moldova, partea moldavă acoperind doar costurile drumului de acces. De partea dreaptă a Prutului, podul se va conecta cu Autostrada Iași-Tg.Neamț.

Gazoduct mai scump

Pentru a putea finaliza construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău pînă la sfarșitul anului 2018, autoritățile din România și R. Moldova vor solicita de la UE încă 10 milioane de dolari.

Vedeți la temă și articolul Flacăra de la capătul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău (ANIMAȚIE).

Ședință comună

Parlamentul și Guvernul s-au întrunit azi în ședință comună pentru a discuta, între altele, modul în care se execută reformele prioritare și cum se implementează prevederile Acordului de Asociere cu UE. Rezumînd evenimentul, speakerul Andrian Candu a subliniat următoarele teme discutate: concursurile la Agenția Națională de Integritate, strategia națională de prevenire a corupției, frauda bancară și investigațiile Kroll. S-a mai discutat despre pașii care trebuie făcuți pentru obținerea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Hey teacher

Copiii din țară se plîng că petrec prea multe ore la școală, că programul este prea încărcat și că au prea multe teme pe acasă, rezultă dintr-un raport al Maiei Bănărescu, ombudsmanul pentru drepturile copiilor. Copiii se mai plîng de lipsa condițiilor din școli, anume absența blocurilor sanitare sau terenurilor și sălilor de sport, lipsa de cadre didactice și medicale. După dreptul la educație, alte cel mai frecvent încălcate drepturi ale copiilor sunt dreptul la sănătate și cel la un mediu sănătos.

„Violența față de copil este o problemă aparte. Sunt tradiții și stereotipuri urîte de a educa cu palma și se consideră că dacă se strigă la copii este ceva normal. Avem violență și în școli”, a adăugat Maia Bănărescu.

Buget pentru CSM

Consiliul Superior al Procurorilor, compus din 12 membri, a aprobat un buget de 7,2 milioane de lei pentru 2018, sumă care urmează a fi acceptată de Finanțe. Este pentru prima dată cînd CSP își votează bugetul, în conformitate cu prevederile noii Legi cu privire la Procuratură din 2016, lucru care urmează să garanteze independența acestui organ de autoadministrare al procurorilor.

Monarh în așteptare

Scriitorul Spiridon Vangheli a fost nevoit să amîne lansarea noii sale cărți „Crăița”, planificată pentru astăzi, după ce și-a traumat o mînă și o coastă într-o căzătură. Scriitorul, care a împlinit în iunie 85 de ani, va trebui să stea la pat 10 zile. Cartea care așteaptă lansarea este inspirată din copilăria Eleonorei Vangheli, soția scriitorului, pe care acesta o dezmiardă „crăița mea cu ochi albaștri”.

Însănătoșire grabnică, maestre!

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.