Un sfert de veac pe mîini private

Guvernul intenționează să dea pe mîini private 30 de autogări și stații de autobuz. Partenerul privat al întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto" va trebui să investească 200 de milioane de lei în reconstrucție și întreținere, pe o perioadă de 3 ani. Perioada de rambursare este de 25 de ani, ceea ce obligă partenerul privat să transfere anual statului un profit de circa 5 milioane de lei, iar suma să crească cu 5% în fiecare an. Cu toate acestea, Ministerul Economiei și Infrastructurii nu precizează cînd partenerul ar trebui să înceapă aceste transferuri. Scopul acestui parteneriat ar fi „modernizarea și eficientizarea activității Î.S. Gările și Stațiile Auto”. Despre ce stații de autobuz este vorba și dacă vor fi incluse și cele municipale (acestea fiind cele mai profitabile), guvernul nu a raportat.

Stop diagnozelor false

Un grup de mame a protestat astăzi în fața Ministerului Sănătăți. Acestea s-au declarat împotriva practicilor medicilor care pun diagnoze false și au cerut să se facă publică investigația Ministerului cu privire la acuzațiile făcute în acest sens de pediatrul Mihai Stratulat. Medicul condamnase anterior presupusa practică a unor instituții medicale de a pune diagnoze greșite în mod intenționat și cu tratamente mai costisitoare pentru a obține astfel mai mulți bani de la stat.

Ministerul a sugerat mamelor protestatare să se alăture grupului de lucru care va examina protocoalele clinice în pediatrie și neonatologie, cu „introducerea unui nou compartiment „Cultura comunicării medic-pacient””. Tototdată, acestea au fost invitate să devină observatori într-un grup de lucru care dezvoltă politici de combatere a rezistenței la antibiotice și de a se oferi voluntari în spitalele pentru copii pentru a ajuta pacienții și părinții lor, precum și pentru a raporta conduita neprofesională a personalului medical.

Simplu furt sau intimidare?

Locuința Liliei Carasciuc, directoarea executivă a Transparency International Moldova, a fost prădată de o persoană neidentificată. Acest lucru s-a întîmplat cînd mama activistei se întorcea acasă de la magazin. Aceasta fusese abordată de o tînără care insista că trebuie să-i transmită o anumită sumă de bani de la nepoata sa, care este peste hotare. Într-un final, tînără a intrat în casă, a folosit dubios de mult baia și a plecat fără să lase nici o sumă de bani. Directoarea TI crede că tînăra ai fi instalat niște aparate de interceptare, întrucît aceasta a obținut accesul în casă operînd doar cu informații cunoscute în interiorul familiei. Acest lucru o face pe Carasciuc să bănuiască că ar fi vorba de o intimidare din partea autorităților ca răspuns la criticile (1,2,3) aduse de TI în adresa guvernării.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.