Să scoatem restricțiile

Speakerul Andrian Candu (care și-a tras azi stindard cu franjuri de aur, printre altele) a anunțat că Parlamentul ar putea lua în septembrie o decizie privind revizuirea legislației electorale. „Poate Codul nostru electoral, care este din 1996, nu corespunde pe anumite chestiuni cu ziua de astăzi, poate ar fi cazul să-l modificăm și să scoatem restricțiile din ziua alegerilor”. Se vor căuta „răspunsuri și soluții” mai ales lumina faptului că parlamentarele viitoare se vor desfășura în condițiile sistemului mixt. Andrian Candu a mai declarat că „neînțelegerile” în relația cu UE apărute după invalidarea alegerilor din Chișinău vor fi depășite, iar asistența macrofinanciară ar putea fi deblocată cînd reprezentanții UE vor vedea, în septembrie, cît de bine au lucrat autoritățile moldovene. Și încă, „există potențial” ca PD să facă alianță cu PAS și PDA, spune Candu.

Împrumut pentru unire

Tot azi, Parlamentul a ratificat un împrumut de cîte 80 de milioane de euro de la BEI, pe 25 de ani, pentru interconectarea electrică cu România și UE. Potrivit secretarului de stat Vitalie Iurcu, pînă în 2021-2022 va fi pusă în exploatare stația de la Vulcănești și am putea să fim deja mai independenți din punct de vedere energetic. Pentru acest proiect, Moldova va mai primi un credit de 80 de milioane de euro de la BERD, unul de 70 de milioane de la Banca Mondială și un grant de 40 de milioane de la UE. Autoritățile spun că împrumuturile vor fi rambursate din contul viitoarelor tarife la energie.

Grădina trandafirilor democrați

Complexul imobiliar al Partidului Democrat se va extinde cu încă 3 ari, din contul unui parc amenajat anterior de fundația Edelweiss a lui Vlad Plahotniuc. Într-o ședință extraordinară din 18 iunie, Consiliul Municipal a aprobat vînzarea terenului către Constar Invest pentru un milion de lei. Firma a fost înregistrată într-un offshore pe numele lui Serghei Noscov, care administrează mai multe afaceri de-ale lui Plahotniuc.

Pușculița fără fund

Pediștii au cheltuit în prima jumătate a lui 2018 aproape 17 milioane de lei, dintre care aproape 13 pe promovarea imaginii partidului. Firește, în cheltuielile oficiale nu sunt raportate alte acțiuni precum concerte organizate de „fundația de caritate” Edelweiss, unde liderii țării și ai partidului se adună să-l elogieze pe Vlad Plahotniuc. Pușculița PDM rămîne însă plină: ei au primit 11 milioane din cotizațiile membrilor de partid, 5,6 milioane din donații și 3,75 de milioane de la stat. Mai mult, pediștilor le-au rămas vreo 15 milioane de anul trecut.

Recomandați un film

Parlamentul a aprobat o schemă de atragerea a investițiilor în cinematografia moldovenească. Persoanele fizice sau juridice care au un contract de colaborare cu un partener din străinătate pot primi suport de pînă la 25% din cheltuielile efectuate în Moldova. Alte 5% pot fi obținute dacă proiectul promovează Moldova sau măcar o zonă sau localitate din țară. Pe lîngă lung- și scurt-metrajele artistice, animate sau documentare, în mod curios, sunt elibigile pentru finanțare și spoturi publicitare, clipuri muzicale, emisiuni/show-uri TV sau reality show-uri.

Sport pentru copii

Din 1 septembrie, chișinăuienii își pot înscrie copiii la 20 de discipline de sport în cadrul a 40 de secții sportive din subordinea Direcției generale educație. Direcția spune că orele se vor desfășura gratuit, conform orarului stabilit. Puteți vedea aici ce secție vă e mai aproape/pe plac. Aici puteți găsi date de contact.

Campioană mondială

Alexandra Emilianov a devenit campioană mondială Under 20 în proba aruncarea discului, la concursul găzduit de orașul finlandez Tampere. Ea a înregistrat cel mai bun rezultat - 57.89 metri, fiind urmată de finlandeza Helena Leveelahti (56.80) și cubaneza Silinda Oneisi Morales (55.37). La ediția trecută a Mondialului U-20, Alexandra s-a clasat pe locul 3. În prezent, atleta moldoveană studiază la Kansas University din Statele Unite.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.