Cu toate condițiile

Speakerul Andrian Candu a declarat la un post TV că banii promiși de Uniunea Europeană vor ajunge în țară „cît mai curînd” pentru că autoritățile moldovene ar fi îndeplinit toate condițiile înaintate. „Uniunea Europeană spune că condițiile au fost îndeplinite, urmează debursarea banilor”, a declarat acesta, sugerînd că dacă banii nu vor veni, democrații vor avea „o problemă din punctul de vedere al unui minus” financiar în proiectele guvernamentale. Totodată, Candu vede PDM-ul la guvernare și după parlamentarele din acest an, eventual în coaliție cu PAS și PDA (asta deși acestea din urmă au exclus categoric o astfel de posibilitate).

Atenție, inflamabil

ANRE reduce, începînd de azi, prețurile-plafon la carburanți la nivelul maximelor anunțate pe 15 mai: 19,15 lei litrul de benzină și 17,09 lei litrul de motorină. Astfel agenția se conformează unei încheieri care a fost emisă ieri de Judecătoria Buiucani (cea în care se intra printr-un billboard PD), în urma unei solicitări depuse de Ministerul Economiei tot ieri. Ministerul învinuise ANRE că n-a respectat transparența „analizei factorilor”, asta deși agenția descifrase în detaliu ultimele prețuri-plafon. Mold-street publică o analiză în care remarcă faptul că „subiectul prețurilor la carburanți [...] deraiază tot mai mult într-o pantă care are puțin în comun cu economia reală, iar formațiunile politice încearcă să obțină cât mai multe dividende electorale din acest subiect sensibil”.

Recuperăm amuș

Cu ocazia publicării strategiei de recuperare a miliardului, Procuratura Generală a anunțat că a investigat 90 la sută din fraudă (cifră exactă? figură de stil?) și că recuperarea va începe „la scurt timp”. Procurorii zic că nu pot stabili ce sumă exactă a fost devalizată din cele trei bănci falimentate, dar drept reper va fi cifra de 13,34 mlrd lei, care reprezintă echivalentul creditelor de urgență date de guvern pentru ca falimentarea să nu aibă loc. Procurorii vor scade din această sumă banii obținuți din vînzarea a ceea ce a mai rămas din băncile cu bucluc, și astfel ținta de recuperare e de 10,7 mlrd lei. Din cele două grupuri majore de beneficiari identificate, primul e „grupul Gacikevici”. Al doilea mai adaugă două nume la ceea ce a identificat Kroll și se numește, în varianta procurorilor, „Filat, Platon și Șor”.

Contestăm oleacă

Curtea de Apel Chișinău a admis ieri contestația socialiștilor împotriva primarului ales Andrei Năstase, acuzîndu-l de agitație în ziua alegerilor. Contestînd decizia la CSJ, avocatul lui Năstase a spus că decizia ar putea fi utilizată drept pretext pentru a nu valida rezultatele scrutinului. Pe de altă parte, Ion Ceban spune că socialiștii au contestat pentru că au considerat comportamentul lui Năstase ilegal, dar aceasta nu e „o ilegalitate care să influențeze rezultatul alegerilor, în mod normal”.

Mituim nițel

Potrivit unui studiu prezentat de PNUD, în 2017 moldovenii au dat mite în valoare de peste 400 de milioane de lei. Mărimea unei mite a variat de la 50 de lei la 500 de mii de lei. Cetățenii simpli sunt nevoiți să dea mită, în medie, o dată la trei luni, iar oamenii de afaceri o dată la două luni. „De fapt, suma totală e mult mai mare, întrucît nu toți sunt gata să recunoască că au dat mită”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.