Mîndria lui Băsescu

Fostul președinte român Traian Băsescu spune că nu vrea să devină deputat la Chișinău, chiar dacă își va redobîndi cetățenia moldovenească, fiindcă e plătit „infinit mai bine” ca senator al României. Totodată, Băsescu afirmă că nu va merge „la ușa lui Plahotniuc” pentru a-și obține înapoi cetățenia moldovenească.

Granița liberalizată

Ieri, Moldova și Ucraina au semnat două acorduri de liberalizare a transportului auto și aerian. Astfel, vehiculele care corespund normelor EURO III vor putea trece granița fără autorizația de transport internațional. Liberalizarea pieței aeriene e menită să atragă noi companii, să ridice calitatea și să scadă prețurile serviciilor de transport aerian. Chișinăul și Kievul au semnat și un memorandum de cooperare pentru integrarea în sistemul energetic european.

Promisiuni pentru Nistru

Întors de la Kiev, premierul Pavel Filip a promis, din nou, că Ucraina nu va construi noi hidrocentrale pe Nistru fără permisiunea Moldovei. Filip a dat asigurări că prioritatea ambelor guverne e protejarea rîului și a ecosistemelor de pe el. Ecologiștii de la Chișinău spun că, anterior, Ucraina și-a extins complexul hidroenergetic în pofida unor declarații similare. Ei cer realizarea unui studiu care să evalueze impactul potențial al planurilor Kievului, însă autoritățile de pe ambele maluri spun că așteaptă finanțare externă pentru această cercetare.

Revedeți materialul nostru despre problema Nistrului.

Economii feroviare

Din cauza situației financiare precare, Calea Ferată va închide 14 stații care îi aduc pierderi. Găsiți lista aici. CFM speră economisească astfel 20-25 de milioane de lei anual. Guvernul a aprobat o hotărîre prin care îi permite CFM-ului să închidă stațiile neprofitabile fără a coordona asta cu autoritățile locale.

Flori trucate

Liberalul Valeriu Munteanu i-a cerut Procuraturii Anticorupție să o cerceteze pe primărița interimară Silvia Radu pentru abuz în serviciu și gestionarea frauduloasă a banilor publici. Munteanu o acuză pe Radu că a trucat licitația pentru cumpărarea covorului de flori din Scuarul Catedralei, care a costat orașul ~2 milioane de lei. Cei doi sunt rivali în cursa pentru Primărie: Munteanu candidează din partea PL, iar Radu cu statut de independentă.

Chișinăul în roz

Candidatul socialist Ion Ceban și-a prezentat astăzi oferta electorală. El promite să transforme Chișinăul într-un oraș „care are grijă de oameni”, să construiască terenuri sportive și de joacă, să repare grădinițe, să dea burse, ajutoare sociale și mai multe compensații pentru căldură, programe de locuințe accesibile și rînduri electronice în policlinici și spitale, între altele.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.