Tabacioc este?

Comisia de anchetă privind privatizările constată că nu e necesară rezilierea contractului prin care statul și-a vîndut acțiunile în Tutun-CTC. Totodată, comisia recomandă sancționarea funcționarilor care au făcut așa ca valoarea întreprinderii să scadă – rezultatele financiare pentru anii 2017-2018 au fost denaturate înainte de concurs, iar unii distribuitori au beneficiat nejustificat de tratament preferențial ani de-a rîndul. Igor Munteanu, șeful comisiei, a spus că se vor propune modificări legislative pentru modul în care se stabilește prețul inițial al acțiunilor proprietate publică.

Tot joi, Parlamentul a creat o comisie de anchetă care să investigheze cazurile de înstrăinare frauduloasă a patrimoniului sindicatelor. E vorba în special de stațiuni turistice, sanatorii și baze sportive moștenite din perioada sovietică și date pe nimic privaților, așa cum au arătat mai multe investigații jurnalistice. Comisia a fost creată la inițiativa PAS și DA, însă în componența ei au intrat deputați din mai multe fracțiuni.

Șmecherii clasici

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a solicitat amînarea cu o săptămînă a dezbaterii asupra unei declarații care cere justiției moldovene să revizuiască dosarele politice pornite în perioada regimului oligarhic. Proiectul declarației nu menționează Partidul Democrat sau vreun nume concret, însă liderul fracțiunii PDM Dumitru Diacov s-a agitat: „voi ne prindeți pe coridoare și ne trageți prin cabinete să discutăm, să găsim înțelegere – și unii, și alţii, depinde la ce etaj ești. Da’ pe ascuns apar tot felul de declarații pe care cînd le citești, vezi șmecheria voastră clasică.” Inițiatorii declarației, un grup de deputați PAS și DA, cred că se încearcă „moderarea” sau chiar blocarea declarației.

Căpitan la 55 de ani

O altă dispută în Parlament a fost legată de propunerea ca vîrsta maximă a militarilor prin contract să fie majorată pînă la 50 de ani pentru soldați și sergenți, pînă la 55 de ani pentru ofițeri și pînă la 60 de ani pentru ofițeri cu grade supreme. Deputatul PAS Lilian Carp a spus că proiectul e insuficient argumentat și că ar trebui să includă cel puțin informații privind numărul de funcții vacante, iar socialistul Vasile Bolea i-a răspuns că asta-i secret de stat. Carp și colegul său, Mihai Popșoi, au mai presupus că astfel ministrul Gaiciuc vrea să-și numească cîțiva din generalii apropiați în funcții active. Deputatul PDA Igor Munteanu a ajuns la concluzia (evidentă) că proiectul riscă să „îmbătrînească armata.” „Aflîndu-ne în starea în care ne aflăm, noi suntem nevoiți să cîrpim unele funcții,” a replicat democratul Alexandru Jizdan. Majorității i s-a părut că dezbaterile s-au cam lungit și le-au întrerupt, iar proiectul a fost aprobat în prima lectură.

Să nu iasă mai scump

Avocatul poporului Mihai Cotorobai critică intenția Guvernului de a institui un moratoriu pentru mecanismul compensator, cerînd Parlamentului să nu susțină măsura. Ombudsmanul amintește că mecanismul – care compensează deținuții pentru condițiile proaste de detenție fie cu bani, fie cu reducerea pedepsei – a fost instituit ca urmare a numeroaselor condamnări la CEDO. Cotorobai remarcă faptul că pînă la 10 februarie au fost liberați înainte de termen doar 142 de deținuți din peste 4 mii care s-au plîns pe condiții proaste, iar compensațiile bănești au constituit 1,6 mln lei, mai puțin decît dacă aceste persoane s-ar fi adresat la CEDO. De asemenea, Cotorobai respinge afirmația ministrului Nagacevschi precum că „din detenție sunt eliberați criminali, recidiviști.” Ombudsmanul afirmă că de mecanismul compensator beneficiază și cei condamnați pe infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi cele economice sau implicarea în accidente rutiere.

Altele, într-o frază

◾ Petițiile care vor colecta 10 mii de semnături în cel mult 60 de zile vor putea fi discutate în plenul Parlamentului, conform unui proiect aprobat în prima lectură.

◾ Fracțiunea PDA a înaintat o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului de Externe și Integrării Europene: „Noi nu avem nevoie de o politică externă așa-numită «echilibrată», care să promoveze interesele străine și de conjunctură.”

◾ După mai bine de jumătate de an de la votul în prima lectură, Parlamentul a aprobat în lectură finală un amendament care prevede sancțiuni de pînă la 4,5 mii lei pentru persoanele fizice și pînă la 12 mii lei pentru cele juridice la comercializarea pungilor de plastic; vesela din plastic de unică folosință vor fi interzise din 1 ianuarie 2021.

◾ Magistratele Mariana Pitic (care a declarat că și-a luat un Porsche Cayenne cu 11 mii lei) și Viorica Mihăilă (care a fost acuzată de favorizarea infracțiunilor de spălare de bani) au fost restabilite de CSJ în funcții la Institutul Național al Justiției, cel care pregătește judecători și procurori.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.