Propria doctorie

Viorel Morari a luat 20 de zile arest preventiv în dosarul în care e bănuit de abuz în serviciu și fals în acte. Potrivit dosarului, în 2017, Morari l-ar fi asistat pe Vlad Plahotniuc în disputa sa cu Veaceslav Platon, oferindu-i protecție oligarhului și obstrucționînd cercetarea în cauza penală privind furtul miliardului.

Despre arestarea șefului PA a vorbit și consilierul premierului Chicu, Nicolae Eșanu, care a amintit că procurorii, în general, și Morari, în special, au obișnuința să solicite arestul preventiv cu prea multă ușurință, în pofida faptului că asta ar trebui să fie o măsură excepțională. Acum Morari gustă din propria-i doctorie.

Morari nu-și recunoaște vina și crede că dosarul a fost deschis pentru a distrage atenția de la cazuri „mult mai importante”. De asemenea, Morari afirmă că procurorul general Stoianoglo execută o „comandă politică” de la președintele Dodon, sugerînd că e pedepsit pentru că și-a băgat nasul în finanțele PSRM.

Nobody’s son of a bitch

Între timp, Mike Pompeo, secretarul de stat al Statelor Unite (ministrul de externe, cum ar veni), l-a denunțat public pe Vlad Plahotniuc. Asta înseamnă că fostul lider PD, cu tot cu soție și cei doi fii, sunt declarați indezirabili în SUA. „Acțiunile corupte ale lui Vlad Plahotniuc au subminat buchia legii și au compromis puternic independența insituțiilor democratice în R. Moldova. [...] SUA e alături de R. Moldova în lupta ei contra corupției”, a declarat Pompeo. Anterior s-a zvonit că Plahotniuc se ascunde în Miami. Ambasadorul american Dereck Hogan spunea că nu știe despre așa ceva, declarînd în același timp că autoritățile moldovene nu au înaintat vreun demers de extrădare.

Pe crucea mea

Consiliul Nediscriminare îi cere lui Andrei Năstase să-și ceară scuze public pentru instalarea unui crucifix la MAI anul trecut, pe vremea cînd conducea ministerul și se pregătea să candideze la primărie. Consiliul a constatat că gestul lui Năstase a reprezentat instigare la discriminare pe criterii religioase. În loc de scuze, Năstase a acuzat Consiliul de participare la un „linșaj mediatic” și a declarat că nimeni nu-l poate obliga „să se lase de Dumnezeu.” Năstase mai spune că nu vede nimic discriminator în morala creștină și că asemenea simboluri există în multe clădiri publice importante din toată Europa. Consiliul mai cere și conducerii actuale a MAI să scoată crucifixul, pentru a asigura principiul secularismului. Însă ministrul Pavel Voicu nu vrea să audă de așa ceva.

Altele, într-o frază

◾ Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că miercurea asta, în premieră, Chișinăul va găzdui o ședință comună a consilierilor municipiilor Chișinău și București, în cadrul căreia va fi aprobat un acord de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire existent.

◾ Tot primarul Ceban cere introducerea unor amenzi de pînă la 10 mii de lei pentru persoanele care aruncă gunoiul la întîmplare; fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu a remarcat că legislația în vigoare deja prevede amenzi usturătoare și chiar muncă în folosul comunității, ea doar trebuie să fie aplicată.

◾ Președintele Igor Dodon a recunoscut, probabil neintenționat, că a dat indicații Băncii Naționale, o instituție independentă, în legătură cu problemele pe care le întîmpină companiile transnistrele la accesarea conturilor bancare din dreapta Nistrului, din cauza nerespectării rigorilor de transparență și a riscului de spălare a banilor.

◾ Finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău este amînată, deja pentru a cîta oară, de data asta pentru 2021.

◾ Asociația obștească Watchdog cere sancționarea RTR Moldova, REN Moldova și Primul în Moldova pentru difuzarea mesajului de revelion al președintelui rus Vladimir Putin, care ar fi o încălcare a „legii anti-propagandă”; Consiliul Audiovizualului urmează să se expună, însă șeful instituției, Dragoș Vicol, consideră că nu a existat nicio încălcare.

◾ În urma unui protest la Ialoveni în care s-a cerut dreptate pentru Dumitru Jomir – tînărul din Costești care a murit după ce a fost bătut cu cruzime de niște inși care țin în frică tot satul – șefii poliției și procuraturii locale au promis că acest caz nu va fi mușamalizat.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.