Alegeri stabilite

Comisia Electorală Centrală a hotărît că alegerile locale anticipate în Chișinău și Bălți vor avea loc pe 20 mai 2018. Cheltuielile estimate pentru organizarea alegerilor sunt de aproape 23 de milioane de lei. Acum guvernul și Parlamentul vor trebui să găsească și să aloce acești bani. Anterior, PDM și PSRM au sugerat că alegerile anticipate locale ar putea avea loc la pachet cu cele parlamentare pentru a economisi bani.

Referendum respins

Tot azi, CEC-ul a refuzat din nou înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului #numixt. Decizia a fost criticată dur de reprezentanții grupului, care au strigat „Rușine!” în sala de ședințe. De asemenea, și unii membri CEC au criticat argumentele invocate de președinta Alina Russu și au amintit că suveranitatea aparține poporului, iar CEC nu poate să interzică cetățenilor să-și exercite această putere. Totodată, unii membri CEC au spus că nu au primit proiectul hotărîrii înainte de ședință.

Telefonul buclucaș

În weekend, Jurnal TV a publicat înregistrarea unei convorbiri telefonice dintre Veaceslav Platon, condamnat ulterior în dosarul miliardului, și ministrul justiției Alexandru Tănăse, pe atunci încă președinte al Curții Constituționale. În convorbire, Platon îi explică lui Tănase cum a fost furat miliardul - că Vlad Plahotniuc se afla în spatele lui Ilan Șor, iar guvernatorul de atunci al BNM Dorin Drăguțan a fost un complice esențial. După publicarea înregistrării, Alexandru Tănase a anunțat că-și dă demisia din funcția de ministru. Premierul Pavel Filip a spus că Tănase a vrut astfel să protejeze guvernul de atacuri și controverse.

Bancherii la control

Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat bugetul pentru verificarea acționarilor băncilor și asigurătorilor din Moldova. Vor fi controlate 11 bănci și 16 companii de asigurare. Cei mai mulți bani vor fi cheltuiți pentru verificarea Moldova Agroindbank (270,000 de lei), Asito (120,000) și Moldincombank (36,000). Pentru comparație, controlul BCR va costa doar 1500 de lei. Costul pentru fiecare control variază în funcție de numărul și tipul acționarilor (dacă sunt beneficiari reali sau nominali).

Conducta despăgubirilor

Terenurile pe unde va trece gazoductul Ungheni-Chișinău vor fi naționalizate, iar despăgubirile vor fi acordate atît de guvern, cît și de compania românească Transgaz, care va administra conducta. Procedura de plată a fost aprobată azi de guvern, iar ministrul economiei Chiril Gaburici a promis că autoritățile vor oferi despăgubiri nu doar pentru exproprieri, dar și pentru toate daunele cauzate de construcția gazoductului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.