Anunțul magistral

Moldovagaz anunță că „a reușit în premieră pentru Republica Moldova să realizeze prima sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor” RM. E vorba de niște lucrări tehnice care urmează a fi finalizate pînă la 20 decembrie pentru ca Moldova să poată primi gaz prin conducta ucraineană Șebelinka-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail (ȘDKRI), în caz de sistare a livrărilor pe ruta obișnuită. Conducta permite tehnic realizarea fluxului revers prin așa-numitul culoar transbalcanic, la care participă RM, Turcia, Bulgaria, România și Ucraina.

Guvernul Chicu a contractat miercuri un credit de $50 mln pentru a putea procura gaz din surse alternative. Fosta prim-ministră Maia Sandu a acuzat executivul de netransparență pentru că nu a dat detalii privind împrumutul. Ea spune că și cabinetul ei a purtat discuții cu BERD, dar condițiile erau neavantajoase – „ni s-a spus că vom trebui să plătim un milion de euro”, indiferent dacă cazul de urgență va surveni sau nu. Iar pentru cazuri de urgență, afirmă Sandu, cabinetul ei planifica să ia din banii oferiți de UE și România.

Schimbăm RMN pe ZEL?

Premierul Ucrainei Oleksiy Honcharuk a spus că pe viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Ucraina și Republica Moldova. Anunțul a fost făcut la o întrevedere cu premierul moldovean Ion Chicu în marja summitului GUAM, la Kiev. Pe lîngă subiectul cel mai actual, al gazelor, cei doi au mai vorbit despre un schimb de experiență în privința administrării conflictelor interne, extinderea controlului unic la frontiera comună, liberalizarea transportului auto și aerian, măsurile antidumping impuse de Ucraina pentru un set de produse moldovenești și altele.

Amnesty national

Fiscul va fi obligat să dezvăluie numele persoanelor care au declarat voluntar bunuri și lista firmelor care au beneficiat de stimulări fiscale în cadrul măsurilor adoptate de guvernarea PDM în 2018. Asociația obștească „Juriștii pentru drepturile omului” ceruse informația de la Fisc, însă instituția a invocat interdicțiile stabilite de respectiva lege, conform cărora asemenea informații pot fi solicitate doar de către ANI, Serviciul pentru combaterea spălării banilor și… persoanele care au declarat aceste bunuri. Acum, CC a declarat neconstituționale aceste interdicții. Legea așa-zisei amnistii permitea legalizarea bunurilor nedeclarate în schimbul modestei taxe de 6%. Criticii avertizau că astfel se vor legaliza bani murdari, iar mediul de afaceri se va deprinde cu amnistii periodice (și guvernarea comunistă implementase una). Ideea nu a plăcut nici partenerilor internaționali. În cele din urmă, din taxe s-au colectat puțin peste 1 mln de lei, în loc de sutele de milioane promise.

Liber la împrumuturi

BNM a redus miercuri rata de bază cu două puncte procentuale, pînă la 5,5%, și a micșorat norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești. Guvernatorul Octavian Armașu a explicat că relaxarea politicii monetare se datorează faptului că la anul se așteaptă o scădere a inflației, iar măsurile adoptate vor stimula activitatea de creditare și spori competitivitatea economiei. Fostul ministru al economiei Vadim Brînzan nu vede semne de scădere a inflației, în schimb, vede un motiv ascuns în spatele deciziilor BNM. Potrivit lui, banca centrală ieftinește împrumuturile pentru „programele populiste” ale „Guvernului tehnocrat”, cu o creștere ulterioară a inflației drept efect secundar.

Totul pentru noua generație

Democratul Andrian Candu a afirmat că Vlad Plahotniuc planifica să „transmite ștafeta la o altă generație din PDM” în cel mult șase luni după alegerile parlamentare din februarie 2019. Deși afirmația e neverificabilă, ea pare puțin plauzibilă avînd în vedere efortul depus de generația veche în iunie pentru a rămîne la putere, dar și mărturisirea recentă a actualului lider PDM, Pavel Filip, că Plahotniuc conducea partidul cu o mînă de fier, iar restul se supuneau. Apoi, Plahotniuc s-a mai retras formal din politică de vreo două ori.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.