Punctul pe Filat

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul în anulare depus de avocații lui Vlad Filat. Asta înseamnă că fostul premier și-a epuizat toate căile de atac în Moldova. Avocatul Igor Popa declarase ieri că dacă CSJ respinge recursul, Filat își va căuta dreptatea la CEDO. Ex-premierul a fost condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.

12 years a prisoner

Veaceslav Platon a mai primit azi 12 ani de închisoare pentru corupere activă și escrocherie. El e acuzat că ai încercat să mituaiscă niște gardieni din penitenciar și că a sustras ilegal bani din trei companii de asigurare. Platon a fost anterior condamnat la 18 ani de închisoare pentru participare la furtul miliardului.

Sondaj optimist

Potrivit unui sondaj comandat de PDM și realizat de IMAS, dacă moldovenii ar trebui să aleagă duminica viitoare între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică, 56% ar vota pentru UE și doar 36% pentru UEE. Totodată, dacă ar fi alegeri, cinci partide ar trece pragul: PSRM cu 32,3% din respondenții deciși, PAS cu 21,4%, PDM cu 16,1%, Platforma DA cu 8,3% și PCRM cu 6,5%.

Remanieri judecătorești

Judecătorul Sergiu Arnăut de la Curtea de Apel a fost azi suspendat de Consiliul Superior al Magistraturii. El este cercetat penal pentru corupție pasivă și trafic de influență. Între timp, Oleg Sternioală a fost propus la funcția de vicepreședinte al Colegiului civil și de contencios administrativ al CSJ. Acesta trăiește într-o casă de 7 milioane de lei, înscrisă pe numele părinților săi pensionari. Totodată, CSM a propus-o pe Nina Vascan pentru locul vacant de la CSJ. Candidatura ei trebuie aprobată de Parlament.

Transgaz trece Prutul...

Acționarii Transgaz din România au decis înființarea unui SRL în Moldova. Compania plănuiește să participe la licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, întreprinderea de stat care gestionează gazoductul Iași-Ungheni. Guvernul a scos-o la mezat cu un preț de 8,8 milioane de euro, dar și condinția ca firma cîștigătoare să investească 93 de milioane de euro în următorii 2 ani.

...nu și autobuzele

Licitația prin care Chișinăul achiziționase 13 autobuze românești a fost anulată în urma solicitării Carpat Belat Service, o altă companie care participase la licitație. Potrivit concurentului, firma românească oferise date mincinoase privind consumul de combustibil, un termen de livrare nejustificat de mic, dar și un număr mai mic de autobuze pentru același buget față de alți ofertanți. Decizia a fost luată de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.