Lichidarea coaliției vară-toamnă

A devenit clar că Guvernul o să pice, azi în plenul Parlamentul, din momentul în care socialiștii au trecut de la subiectul principal al moțiunii de cenzurămodificarea Legii Procuraturii printr-o procedură extraordinară – la alte critici împotriva Cabinetului Sandu.

„ Ați încercat prin contrabandă să introduceți un proiect de lege. Nu credeți că este un derapaj de la lege?” Vasile Bolea

Printre altele, șefa executivului și ministrul economiei Vadim Brînzan au fost acuzați că au făgăduit Aeroportul magnatului Nat Rothschild, zădărnicind astfel efortul de a întoarce Aeroportul sub aripa statului. Sandu a răspuns că a aflat de tranzacție post-factum din presă, iar efortul e zădărnicit de fapt de acei care nu vor o justiție independentă, de care depinde anularea contractului. Guvernului i s-a mai reproșat că nu a rezolvat problema cu lipsa autorizațiilor pentru export în Rusia (subiect separat mai jos) și că se laudă cu inițiative sociale pe care tot socialiștii le-au propus. La acest din urmă reproș, Sandu a replicat că e important faptul că Guvernul a găsit bani pentru realizarea acestor inițiative, or robinetul finanțării externe ar putea fi închis în cazul demiterii executivului.

„Moțiunea de cenzură a apărut din frica față de un procuror general independent,” Maia Sandu

Strict la subiectul hotărîrii prin care Sandu și-a asumat răspunderea să propună ea singură candidați la șefia Procuraturii Generale, socialiștii au acuzat-o de apucături nedemocratice, afirmînd că nu s-a consultat cu nimeni, nici măcar cu partenerii din ACUM (la care Sandu a sugerat că reprezentanții blocului ar fi filați de socialiști). Prim-ministra i-a acuzat în schimb pe socialiști că s-au speriat de eventualitatea unui procuror independent.

Într-un final, Guvernul Sandu a fost demis cu 63 de voturi ale PSRM și PDM, în timp ce fracțiunea Șor s-a abținut.

Ce urmează?

În termen de trei luni, Președintele va trebui să propună, iar Parlamentul să voteze un nou cabinet pentru a evita anticipatele. Igor Dodon a declarat că e gata „chiar mîine” să înainteze o candidatură propusă de PSRM-ACUM, dar alta decît Sandu, pe care o acuză că s-a împușcat singură în picior și a provocat criza din dorința de a „uzurpa” procuratura. Dodon ar prefera un premier de la „actuala” coaliție, însă planul B ar fi o „echipă guvernamentală tehnocrată” cu un șef „din afara politicii.” În orice caz, președintele a chemat toate fracțiunile mîine la consultări, inclusiv deputații PȘ și PDM.

Prim-ministra demisă a declarat că nu știe ce urmează, dar e clar că „Blocul ACUM nu are ce discuta pe viitor cu cei care au demis Guvernul” și „care nu sprijină cea mai importantă reformă”, adică cea a justiției. Sandu a încercat să-și îmbărbăteze susținătorii adunați în fața Parlamentului, anticipînd o luptă „în stradă, pe baricade” împotriva „altei urgii care se conturează” în locul regimului Plahotniuc.

Între timp, Guvernul Sandu rămîne în exercițiu, cu funcții limitate, pînă la învestirea unui nou cabinet. Înainte de demisie, Guvernul a adoptat azi-dimineață cîteva decizii. Prin una din ele, executivul a spart monopolul de care se bucura întreprinderea Metalferos, care, potrivit ministrului Vadim Brînzan, s-ar afla în buzunarul democraților (fiind în exercițiu, executivul ar putea teoretic să continue demontarea schemelor frauduloase dacă va putea demonstra că această activitate constitue „treburi în curs [...] care trebuie finalizate” sau „treburi urgente”) Tot azi, Guvernul a mai numit-o pe Daniela Morari, secretară de stat la Externe și diplomat de carieră, în calitate de ambasadoare pe lîngă UE.

Apropo de UE. Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată de demisia Guvernului, amintind de „principiul condiționalității” și sperînd că reforma justiției va continua și după. Președintele României Klaus Iohannis, în schimb, a fost mai direct: „Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor de înlăturare a Guvernului Maia Sandu într-un moment esențial pentru reforma justiției este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.”

Ocolișuri

Ieri tiriștii au protestat pentru a treia oară împotriva lipsei de autorizații de export în Rusia, blocînd o bucată de drum republican la întrarea în Bălți. Ministrul în exercițiu Brînzan a explicat azi: „Săptămîna trecută, personal secretarul de stat al Transporturilor [Andrei Ciornîi] s-a întîlnit cu reprezentanții lor și i-a convins că problema nu e la minister. Ei s-au ridicat și au spus că merg la Președinție. La Președinție nu au ajuns, dar au ajuns la Bălți.” Brînzan a anunțat că ar urma să meargă la Moscova săptămîna viitoare să solicite liberalizarea totală a acestui segment a comerțului cu Rusia, adică să nu mai existe un număr limitat de autorizații (pe care președintele să le aducă personal de la Moscova). Nu e clar dacă anunțul mai e valabil după căderea Guvernului.

Get out of jail free

Încheiem cu una din justiție. Curtea de Apel Chișinău (CAA) a suspendat azi decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-i ridica imunitatea judecătorului CSJ Oleg Sternională, care a făcut posibilă urmărirea sa penală. Magistratul a fost reținut acum o săptămînă într-un dosar pe spălare de bani (familia sa ar fi cumpărat bunuri de lux în valoare de 13,8 mln lei în timp ce a declarat venituri de 7 mln lei în aceeași perioadă). Trei zile mai tîrziu Sternioală a fost eliberat din sala de judecată, apoi el a dat în judecată CSM pentru că a permis urmărirea sa penală. Azi, Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc de la CAA (același complet care a anulat alegerile din iunie 2018) au reținut argumentul lui Sternioală că CSM-ul nu se poate întruni legal în ședințe, după contestata Adunare a Judecătorilor de la sfîrșitul lui septembrie.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.