Vremea pokajet

În timp ce Parlamentul European se pregătește să dezbată o rezoluție în care se vorbește despre capturarea instituțiilor în R. Moldova, ancheta parlamentară condusă de deputatul Igor Vremea a finalizat audierile legate de fundația Open Dialogue și activista Ludmila Kozlovska (criticată în particular pentru că ar fi pus umărul la blocarea asistenței macrofinanciare). Ancheta a audiat reprezentanții mai multor instituții precum SIS și PG, însă liderii opoziției extraparlamentare Maia Sandu și Andrei Năstase (acuzați că ar fi primit finanțare de la agentul subversiv al Kremlinului Kozlovska) au refuzat să fie interogați decît dacă ședința ar fi fost publică. La fel, nu e clar dacă însăși Kozlovska a fost invitată pentru audieri. Raportul secret al comisiei de anchetă va fi gata în curînd, iar Vremea a promis că se „vor face demersurile necesare” ca se să desecretizeze cît mai multe din raport.

Pasul înainte

După FMI, și Banca Mondială a apreciat dublarea taxei pentru declararea voluntară a banilor, de la 3% la 6%, drept un pas înainte. BM a mai spus că va colabora cu autoritățile moldovene pentru a evalua impactul măsurii și-i va monitoriza implementarea. Mold-street a aflat că vor mai urma și alte modificări la această „lege controversată”, doar că ele vor putea fi adoptate abia după alegeri. Astfel, dublarea taxei poate fi considerat un compromis pentru păstrarea bunelor relații.

Discutarea filtrelor

Discuțiile privind participarea în comun la parlamentarele din 24 februarie, inițiate săptămîna trecută de PL, PLDM și blocul electoral ACUM (PAS și PDA), vor continua în această săptămînă. Pînă a ajunge să discute candidați concreți, partidele vor trebui să se înțeleagă în privința „mecanismului de participare”, a declarat vicepreședintele PL Valeriu Munteanu. Pe 5 noiembrie formațiunile au declarat că ar putea avea candidați comuni în cele 51 de circumscripții, însă pentru asta, la insistența ACUM, toți candidații ar trebui să treacă prin „filtre ale integrității și meritocrației”.

Răspuns „conform legii”

ZdG a întrebat de CSJ: 1. cum explică faptul că pe 7 noiembrie Curtea mai întîi a amînat examinarea recursului în dosarul cetățeniei lui Băsescu (vedeți „Respins pe întuneric”), ca trei ore mai tîrziu să-l respingă, potrivit datelor site-ului CSJ și 2. cine-i responsabil de plasarea deciziilor pe site. Serviciul de presă mai întîi a cerut întrebările în scris. După care a răspuns, dar nu la cele două întrebări. Citiți aici mai multe despre cum autoritățile (nu) comunică cu jurnaliștii.

Conștientizarea rezistenței

Către 2050, bacteriile rezistente la antibiotice vor provoca global mai multe decese decît cancerul, estimează OMS. În Moldova, antibioticele reprezintă 10% din piața medicamentelor. E îmbucurător totuși faptul că în 2011-2014 consumul de antibiotice în Moldova a scăzut de la 21 la 17 doze per 1000 de locuitori. Cu ocazia Săptămînii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, autoritățile moldovene avertizează că o parte din antibiotic ajung în organismul uman și prin consumarea cărnii animalelor tratate fără necesitate și în exces. Cei de la ANSA dau asigurări totuși că produsele animale cu conținut ridicat de antibiotice nu sunt admise pe piață.

Bonusic

Azi pe sic! am publicat un fact-check despre cum presa afiliată puterii știe să interpreteze un scor într-un clasament internațional. Vedeți „Rating-ul Moody’s explicat pe înțelesul experților #dejaemaibine”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.