Obiectivul amînat

Deputații azi au dezbătut aprins propunerea de a introduce în Constituție integrarea europeană ca obiectiv de dezvoltare strategică. Maria Postoico a reamintit că legea supremă interzice impunerea oricărei ideologii (oarecum suprinzător să auzi asta de la un comunist), iar democratul Dumitru Diacov a ținut să precizeze că amendamentul respectiv nu-i o modificare „ideologică”, ci una „politico-juridică” (două mari diferențe, cum s-ar spune). Socialiștii au afirmat că astăzi majoritatea populației nu mai susține cursul pro-Europa, că astfel de subiecte fundamentale trebuie discutate la referendum și, în cele din urmă, au părăsit sala. Democrații au căutat sprijin pe dreapta, îndemnîndu-i pe liberali și liberal-democrați să uite vechile supărări și să se gîndească la „interesele naționale”. Drept răspuns, democrații au auzit critici privind modul în care guvernarea implementează în realitate parcursul european, deficiențe care nu pot fi compensate printr-un amendament constituțional. Propunerea a mai fost calificată drept „populistă” și „electorală”. Speakerul Andrian Candu, autorul proiectului, le-a sugerat foștilor colegi de alianță să se mai gîndească și a amînat votul pe săptămîna viitoare.

Dezbaterea a continuat și la TV, la „În Profunzime”, citiți mai multe despre asta în articolul „Vectorul agățat de giruetă, Experții IPN”

Un miliard dintr-un miliard

Audiat în Parlament privind frauda bancară, guvernatorul BNM Sergiu Cioclea a raportat că autoritățile au stors pînă acum din lichidarea celor trei bănci devalizate 1,26 mlrd lei. Lichidatorii au inițiat procese civile împotriva debitorilor care nu vor să întoarcă creditele de bunăvoie, precum și contra managerilor și acționarilor frauduloși. Pe partea penală, șeful CNA Bogdan Zumbreanu a raportat că sunt anchete penale în desfășurare sau dosare pe rol, cu beneficiari identificați sau neindetificați, pentru pagube totale de 10,7 mlrd lei (deci niciun ban furat nu a fost recuperat încă).

Omul potrivit la locul potrivit

Între timp, ZdG a aflat că cele două persoane fizice care au co-fondat Civil Aviation Group, firma care avea să privatizeze AirMD, s-au asociat, în cadrul altei firme, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Asta s-ar fi întîmplat pe 10 august în orașul balnear Herzliya, acolo unde, taman în acea vreme, Ilan Șor își luase o pauză de la interminabilul său proces de judecată. Mai mult, în ajunul privatizării, firma a angajat în calitate de director comercial pe cineva care ar face parte din anturajul lui Șor.

Dialogul președinților francofoni

Președintele Igor Dodon a mers la Erevan la summitul Francofoniei, în marja căruia s-a întîlnit cu președintele Franței Emmanuel Macron. Într-un comunicat de la Președinție, se spune că președintele Dodon a menționat că Franța rămîne un partener strategic pentru Moldova, că relațiile economice au avansat, ca și cele culturale de altfel, că Franța ar trebui să joace poate un rol mai important în formatul 5+2 și altele. Comunicatul nu menționează ce a zis Macron, în afară de faptul că l-a invitat pe Dodon la Paris la Forumul Păcii, în noiembrie.

Reținere cu răsunet

Șeful filialei Ungheni a PDA Gheorghe Petic a fost reținut azi pentru că ar fi violat o minoră. Potrivit secretarului partidului Chiril Moțpan, la reținere ar fi participat chiar șeful poliției penale din oraș. „S-a încercat racolarea unei tinere care să-l seducă pe colegul nostru”, a mai spus Moțpan. Nu demult, Petic a fost învinuit de huliganism penal, pentru un incident întîmplat mulți ani în urmă, iar fostul grănicer a respins acuzațiile ca fiind o reacție la dezvăluirile sale recente despre presupuse scheme de contrabandă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.