Inițiative socialiste respinse

Parlamentul a respins astăzi (paywall) mai multe proiecte de legi propuse de PSRM. În timp ce socialiștii spun că inițiativele, în mare parte dedicate „păturilor” defavorizate, au fost respinse doar ca mai apoi să fie plagiate de guvernare, cei ce s-au opus s-au justificat spunînd că proiectele sunt populiste.

Cîteva din proiectele propuse: indexarea pensiilor de două ori pe an; alocații lunare victimelor represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990; scutirea pensionarilor și familiilor nevoiașe de sancțiuni pentru neachitarea facturilor; majorarea cenzului de vîrstă, de la 18 la 21 de ani, pentru persoanele care pot procura alcool.

Pentru ea

Fracțiunea PLDM anunță că are susținerea deputaților pentru proiectul de modificare a articolului 13 din Constituție. Pînă a-l supune votului, PLDM va trimite spre avizare Curții Constituționale proiectul prin care se propune înlocuirea în legea supremă a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Pe lîngă liberal-democrați, pentru proiect au semnat deputați din fracțiunile PL, Grupul Popular European, PD și neafiliați.

Mitul eurasiatic

sic! analizează într-un articol cîteva declarații făcute de președintele Igor Dodon cu ocazia ultimei vizite în Rusia. Între ele, o declarație despre „creșterea spectaculoasă”, de peste 17%, a exporturilor în Rusia, care nu este exactă și este manipulatorie, în condițiile în care se omite contextul general al exporturilor moldovenești. O altă declarație analizată e că supraviețuirea Moldovei ca stat ar fi posibilă grație existenței CSI și Uniunii Eurasiatice.

„Faptul că existența Moldovei depinde de CSI sau UEEA e o exagerare, ruptă de realitate. Georgia a părăsit CSI-ul și nu a dispărut de pe hartă. Pe de altă parte, faptul că Ucraina e membru CSI, deși acum inactiv, nu a împiedicat Rusia să anexeze Crimeea și să sprijine separatiștii din estul țării.”

Vă invităm să citiți integral articolul „Ce a vîndut Dodon la Soci?”

Invitată la Procuratură

Procuratura pentru cauze speciale (PCCOCS) a deschis un dosar penal ca urmare a denunțului depus de președinta PAS Maia Sandu împotriva liderului PD Vlad Plahotniuc, pe care îl acuză de uzurpare. Sandu a fost astăzi invitată pentru a i se comunica statutul de martor în dosar, însă politiciana s-a simțit intimidată cînd procurorul responsabil de caz a informat-o despre consecințele penale ale unui denunț fals. „Pentru că este cazul lui Vlad Plahotniuc, procurorul a ținut să facă spectacol, aducîndu-mi la cunoștință această prevedere din Codul Penal, prin care, eu știu, a sperat că eu voi renunța la acest denunț”. Audierile pe caz vor începe mîine.

Moștenire grea

Comentînd alocarea bugetară ratată de 28 de milioane de euro din partea UE pentru reforma justiției, ministrul de ramură Vladimir Cebotari susține că restanțele anilor 2014 și 2015 au fost înlăturate în anul 2016 și 2017. „Trebuie să ne facem temele și să nu admitem aceleași greșeli în viitor, chiar dacă alt partid a fost [în 2014 și 2015] la guvernare”, a spus ministrul. Vladimir Cebotari a fost învestit în funcție la 30 iulie 2015, pe atunci în cabinetul de coaliție Streleț, la propunerea Partidului Democrat.

Fără șefi

CNA și SIS rămîn fără directori după ce mandatele actualilor șefi Viorel Chetraru și, respectiv, Mihai Balan, vor expira la 25 octombrie. Deputatul Tudor Deliu a anunțat astăzi în Parlament că procedură de anunțare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante nu a fost inițiată încă de Comisia juridică numiri și imunități. Actualii directori nu mai pot candida pentru un nou mandat, conform regulilor prevăzute de refoma organelor de drept.

Intrat în cursă

PSRM a depus astăzi, la Consiliului electoral de circumscripție din Chișinău, documentele de înregistrare pentru campania referendumului de revocare a primarului Dorin Chirtoacă. Socialiștii sunt deocamdată unicii care s-au înregistrat în cursa pentru plebiscitul din 19 noiembrie, în timp ce mai multe partide au preferat să rămînă distante sau chiar să boicoteze referendumul. Chirtoacă va urmări agitația socialiștilor împotriva sa de acasă, după ce instanța a refuzat ieri să-l elibereze din arest pe durata campaniei.

Trei pentru Găgăuzia

Bașcanul Irina Vlah a solicitat Comisiei pentru constituirea circumsripțiilor uninominale să ofere autonomiei cel puțin trei fotolii de deputat în Parlamentul R. Moldova. Marți președintele Comisiei Iurie Ciocan a anunțat că bulgarii din Taraclia vor avea propriul deputat, o derogare, pe criteriu etnic, de la norma care prevede 55-60 de mii de alegători pentru o circumscripție, raionul avînd ~20 de mii. În Găgăuzia, numărul de alegători e de ~130 de mii.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.