Teachers, not terrorists

Un prieten bun din copilărie a fost presat de autoritățile turce să denunțe pe cineva (oricine?) în vînătoarea lor de Güleniști, iar acel prieten s-a gîndit la Riza Dogan, că oricum se află în străinătate și n-ar păți nimic. Cam așa a ajuns unul din cei șapte profesori să fie alungat din Moldova și întemnițat în Turcia, a aflat Anticoruptie.md. Un alt profesor, Hasan Karacaoglu, ar fi ajuns acum după gratii pe un denunț ticluit de cumnată-sa, din cauza unei moșteniri. Newsmaker a rezumat într-un articol poveștile de viață ale tuturor celor șapte profesori și a relatat că mulți dintre ei trăiau de ani buni în Moldova cu familie și copiii. De exemplu, Feridun Tüfekçi, directorul liceului Orizont din Ceadîr-Lunga, a locuit în Moldova 25 de ani înainte de a fi izgonit, e căsătorit cu o moldoveancă cu care are un băiat și o fată. Așa și n-a devenit cetățean moldovean, deși și-a dorit asta. Tüfekçi posta cu regularitate mesaje critice pe rețele sociale împotriva abuzurilor regimului Erdoğan. Altminteri, autoritățile moldovene n-au adus încă nicio dovadă cum anume cei șapte prezentau pericol pentru securitatea națională. De fapt, purtătorul de cuvînt al PD Vitalie Gamurari a și confirmat că acțiunile turcilor n-au avut „componentă de infracțiune”. Chiar și așa, ei au fost predați autorităților turce în pofida faptului că cinci din ei solicitaseră azil politic.

Între timp, la Chișinău are loc un forum economic moldo-turc în cadrul căruia s-a discutat mărirea cotelor de produse moldovenești pe piața turcă, printre alte oportunități. Ministrul economiei Chiril Gaburici a declarat că autoritățile moldovene fac tot posibilul pentru a atrage investitori turci. Evenimentul a purtat denumirea de „Noi orizonturi”.

Aventurile lui Tergiverșor. Continuare

Ședința în dosarul lui Ilan Șor preconizată pentru astăzi a fost amînată. De data asta, Curtea de Apel Cahul a luat o pauză, de o săptămînă, ca să examineze cererea apărării de a efectua o misterioasă „expertiză financiar-contabilă”: avocatul lui Șor nu a putut explica despre ce e vorba, scuzîndu-se cu faptul că decizia instanței a fost luată cu ușile închise. De fapt, toate ședințele pe acest caz sunt cu ușile închise. Și asta la cererea învinuirii, adică a celor care reprezintă interesele statului într-un dosar de maxim interes public. Mai mult, procurorii n-au voie să vorbească direct cu reporterii, ci doar prin intermediul ofițerului de presă.

Funcționari luați la rost

Premierul Pavel Filip i-a cerut ministrului agriculturii Liviu Volconovici să anuleze strămutarea studenților de la Universitatea Agrară din căminele din strada Pușkin. Căminele urmau să fie cedate unei firme de construcții în cadrul unui parteneriat public-privat. „Vă spun eu că pe locul acestor cămine nu o să fie ridicat niciun bloc cu multe etaje”, a declarat premierul. Filip l-a mai mustrat pe Volconovici că nu face destule ca să combată ambrozia, buruiana care provoacă rinite alergice și accese de astm. Și vameșii au fost luați la rost de premier, după ce un cetățean i-a scris că a trebuit să plătească 900 de lei taxe de import pentru niște haine în valoare de 2600 de lei pe care le cumpărase din România copiilor săi. „Avem cu ce lupta, avem unde căuta bani”, a declarat premierul.

Investigai Kozlovska

Un grup de deputați PD cere inițierea unei anchete parlamentare ca să investigheze presupusa finanțare ilegală a partidelor de opoziție, în special PAS și PDA, de către Fundația Otwarty Dialog (Dialog Deschis) și fondatoarea acesteia Ludmila Kozlovska. Autorii proiectului afirmă că organizația Kozlovskăi a atacat „în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în faţa partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”.

La sfîrșitul lui august, deputații pediști au cerut organelor de forță, SIS-ului și CEC-ului să investigheze relațiile PAS și PPDA cu activista ucraineană Kozlovska, care a fost deportată din Polonia și UE pentru că ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești. Activista spune însă a fost expulzată pentru că a criticat abuzurile guvernului polonez, iar unii lideri politici europeni și-au exprimat solidaritatea cu ea.

Aniversare de milioane

Astăzi se împlinesc 21 de ani de cînd R. Moldova a devenit parte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și a recunoscut jurisdicția curții cu aceeași abreviere. De atunci și pînă în decembrie 2017, Moldova s-a făcut vinovată în valoare de €16.3 mln, potrivit calculelor CRJM. Cel mai des statul moldovean se face vinovat de neexecutarea hotărîrilor judecătorești, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor și deceselor, detenția în condiții proaste și casarea ilegală a hotărîrilor irevocabile.

PR unionist

PL a sărbătorit un sfert de veac de activitate. Cu acest prilej, prim-vicepreședintele partidului Dorin Chirtoacă a declarat că formațiunea a fost creată la doi ani de la declararea independenței Republicii Moldova, avînd ca scop „reîntregirea teritoriului rupt de la România Mare”. Experții IPN caută prin arhive și descoperă că nu-i chiar așa. PL e succesorul Partidului Reformei (PR) din 1999. La primul său congres din septembrie 1993, PR adopta un program care spune că partidul „se opune ferm oricăror tratate și convenții care pot periclita suveranitatea țării”, iar unirea cu România nu se pomenește nici indirect. Experții IPN mai observă că, în pofida discursului unionist, dezideratul nu se găsește expres în statutul PL (chiar dacă liderul formațiunii Mihai Ghimpu afirmă contrariul). Mai multe, în articolul „Unionismul, la fel ca și patriotismul…”.

Bonusic

Președintele Igor Dodon se pregătește să găzduiască la Chișinău Congresul Mondial al Familiilor. Iar noi am pregătit un articol, însoțit de un clip de animație. „Participanții sunt uniți de grija lor pentru «familia naturală» și luptă împreună pentru a o apăra de cele mai grave pericole. Aceste pericole nu se referă la sărăcie, migrație sau violența domestică, ci la homosexualitate, avorturi, divorțuri și drepturile femeilor.” Ce (nu) rezolvă Congresul lui Dodon?

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.