Inegalabila concesionare

Comisia parlamentară de anchetă condusă de Igor Munteanu solicită Procuraturii și CNA să se implice în investigarea modului în care a fost concesionat Aeroportul Chișinău. Comisia, spune Munteanu, a acumulat probe și „date inegalabile” de la martori care demonstrează „lucruri flagrante”. De exemplu, concursul de stat a fost unul închis, iar unul din membrii comisiei a împărțit invitații unor companii anume, devenind în cele din urmă chiar managerul companiei cîștigătoare. Apoi, concesionarul a continuat să perceapă de la pasageri o taxă de 9 euro pentru un credit legat de aeroport, contractat mai înainte de guvern de la BERD și deja stins. Au mai fost și „tranzacții dubioase” în beneficiul grupului Șor, inclusiv transferuri către clubul de fotbal Milsami și împrumuturi către Dufremol. Deputatul Alexandru Slusari a publicat o listă cu foști funcționari care, potrivit lui, ar trebui să răspundă penal pentru concesionarea Aeroportului.

Deputați fără imunitate

Între timp, Partidului Șor propune un proiect de lege pentru a anula imunitatea deputaților. Deputata Marina Tauber spune că acest proiect este o confirmare a faptului că „deputaților Partidului Șor nu le este frică de anchetă, nu au de ce se ascunde în spatele imunității”. Proiectul necesită modificarea constituției, respectiv votul a cel puțin a ⅔ din deputați. Deputații din alte fracțiuni sunt, în principiu și cu rezerve față de autori, de acord cu inițiativa.

Pînă una alta, deputații sunt în vacanță, dar ar putea reveni în plen pentru o sesiune extraordinară, convocată de speakerul Zinaida Greceanîi.

Horeca protestează

Mai multe restaurante și alte localuri s-au închis astăzi pentru jumătate de oră pentru a protesta față de revenirea la cota standard de 20% la TVA în așa-numitul sector HoReCa. Anularea cotei reduse de 10% a fost aprobată de Guvern, însă reprezentanții sectorului îi roagă pe deputați să se răzgîndească. Aneta Zasavițchi, președinta asociației restauratorilor MĂR, spune că măsura va lovi atît în angajatorii, cît și în angajații din domeniu și că „nu s-a ținut cont de nicio cifră reală”. De fapt, Ministerul Finanțelor spune într-o notă informativă că, din cauza măsurii aprobate de guvernul precedent, achitările TVA au scăzut disproporțional de mult și asta în pofida creșterii vînzărilor în sector. Mai mult, autoritățile suspectează apariția unor scheme.

Totodată, deputatul ACUM/PAS Dumitru Alaiba a confirmat că renunțarea la cota redusă pentru HoReCA e un sacrificiu mai mic pentru un cîștig mai mare: „Ni s-a spus clar – (altfel) banii de la FMI nu vor veni.” El a mai promis că guvernarea se va gîndi cum să „compenseze” restauratorii prin alte măsuri.

Tichetele sub masă

În privința altei măsuri fiscale, cea de impozitare a tichetelor de masă, operatorii Edenred și UP Servicii (companii franceze) spun că aceasta va afecta „în mod inevitabil sectorul economic privat” și că „vor avea de suferit 25% din angajații din sectorul privat și familiile acestora.” Ministerul Finanțelor parează spunînd că în prezent, din 990 de lei cît reprezintă valoarea maximă a tichetelor de masă, nu se achită impozite de 445 de lei. Așa cum tot mai mulți angajați acceptă să primească o parte din salariu cu tichete de masă, se estimează că la finele anului 2020, statul ar putea rata un venit anual de 250 de milioane de lei, echivalentul bugetului anual al raionului Cahul, sau două bugete pentru Cantemir.

Cruzime spulberată

Procurorul Viorel Găină de la Anenii Noi a clasat dosarul pornit pe numele lui Ghenadie Valuța, negăsind elemente ale infracțiunii. Diaconul fusese prins în iulie tractînd un cîine legat de lanț de spatele Dusterului său. În apărarea sa, el a spus că animalul trebuia „evacuat” din comunitate pentru că era violent, că mergea „încet” într-a-ntîia cu 20 km la oră (a scăzut viteza la jumătate în declarații ulterioare), că a ales metoda lanțului pentru a păstra automobilul curat și că animalul și-a zdrelit labele numai după ce diaconul a fost claxonat de martori pentru a trage pe dreapta. O petiție semnată de zeci de mii de internauți a cerut judecarea lui Valuță. Părintele a fost amendat și suspendat de Mitropolie. Acum diaconul revine la slujire „cu conștiința curată”. El spune că decizia procuraturii „spulberă ideea cinică a „CRUZIMII părintelui Văluță” și că deja i-a reclamat la poliție pe „dezinformatori”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.