Cavalerii de la Malta

Una din companiile care va administra programul guvernului „cetățenie contra investiții”, Henley&Partners, a ajutat Malta să atragă investiții de 850 milioane de euro din 2014 printr-un program similar. „Asemenea sume au avut o influență hipnotică asupra unor demnitari de rang înalt din partidul Liberal de guvernămînt, iar programul, cunoscut (...) informal drept Vize de aur, se baza pe pile, mite și paraîndărături”, scria jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, citată de Newsmaker. Jurnalista, supranumită „Wikileaks într-o singură femeie”, a fost ucisă în 2017 într-un atentat cu bombă, în timp ce investiga această și alte istorii dubioase. Curios, lidera consorțiului ce se va ocupa de programul moldovean e o companie înregistrată în Dubai și creată aparent special pentru acest scop: MIC Holding e o abreviere de la Moldovan Investment Company.

Împrumut de urgență

Guvernul a semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un împrumut de 12 milioane de euro cu care să cumpere ~180 de ambulanțe. Sistemul de medicină urgentă este într-o stare deplorabilă: peste 80% dintre cele 300 de ambulanțe existente în Moldova au un grad de uzură de 100%. Se vor procura atît ambulanțe „standard”, cît și ambulanțe de terapie intensivă, inclusiv pediatrice. Acestea vor fi distribuite în toată țara, estimativ către sfârșitul anului curent. Scopul final e de a reînnoi întregul parc de ambulanțe cu circa 400 de vehicule noi.

Unicii vinovați

Nu mai puțin de 28 de organizații ale societății civile (lista rămîne deschisă) au emis o declarație în care se spune că unicii responsabili de eșecul în justiție sunt guvernarea și judecătorii. În declarație se prezintă mai multe exemple în care reforma justiției a fost sabotată pe dinăuntru. De exemplu, judecătorii sunt pînă acum numiți inițial pe o perioadă de 5 ani (lucru care funcționează ca un test de loialitate față de sistem); averitzorii de integritate sunt intimidați și eliminați din sistem, chiar prin urmărirea lor penală; CSM și CSJ rămîn nereformate în esență; autoritățile și magistrații au participat direct sau tacit la laundromatul de $20mlrd și furtul miliardului, iar în ultimul caz principalul suspect rămîne în libertate și cu procesul tergiversat, etc.

Strugurii ipocriziei

Deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc a declarat că „bugetul nu va simți lipsa asistenței macrofinanciare europene, dar este cinism curat să se spună că țara nu va avea de suferit și că economia este în creștere”. Într-un articol intitulat „Vulpoiul democrat și vulpoiul socialist”, experții IPN remarcă: „Dacă, potrivit deputatului socialist, criza de nervi îi transformă pe democrați în niște cinici incurabili, atunci în ce se transformă socialiștii? Oare comportamentul de care dau dovadă socialiștii nu este unul de giruetă? Una le spun alegătorilor, care urmează să-i voteze, despre anularea Acordului de Asociere cu UE și integrarea eurasiatică, și cu totul altceva partenerilor externi? Asta în situația când nu contenesc să-i acuze pe partenerii de dezvoltare de duble standarde! De fapt, se pare că avem pe scena politică doi actori la fel de nervoși și de cinici, care doar interpretează în mod diferit rolul vulpoiului din fabula Vulpea și strugurii. Vulpoiul democrat afirmă că nu are nevoie de strugurii europeni, are destui de ai săi. În același timp, vulpoiul socialist afirmă că deși niciodată nu a jinduit struguri europeni, totuși nu s-ar da înlături să se înfrupte din ei.”

Schimbarea Dmitrilor

Președintele rus Vladimir Putin l-a desemnat azi pe vicepremierul Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special al președintelui pentru promovarea relațiilor comercial-economice moldo-ruse. Același document declară desuetă desemnarea lui Dmitri Rogozin în calitate de reprezentant special pentru Transnistria. Rogozin e acum indezirabil în Moldova din cauza unor declarații scandaloase. Kozak a fost, în 2003, autorul unui plan care prevedea integrarea Transnistriei prin federalizarea Moldovei, respins în ultimul moment de președintele Vladimir Vorornin.

Stabilim degrabă

Speakerul Andrian Candu a estimat că alegerile parlamentare vor avea loc între 1 decembrie 2018 și 1 martie 2019, întrucît mandatul actualului legislativ expiră la 30 noiembrie, iar legea spune că scrutinul urmează a fi desfășurat în decurs de 3 luni de la această dată. Deputații vor vota asupra dății concrete „în cel mai apropiat timp”, avînd în vedere că sesiunea parlamentară se încheie pe 27 iulie.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.