Cușma cu 13 etaje

Curtea de Apel Chișinău a dat undă verde demolării cafenelei Guguță și construcției unei clădiri cu 13 etaje chiar în coasta Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Procesul de judecată a început pe cînd cafeneaua era deținută de Finpar Invest, una din firmele lui Vlad Plahotniuc, însă a trecut apoi în proprietatea Regata Imobiliare. Aceeași firmă deține terenurile unde urmează a fi construit și viitorul magazin Kaufland, scrie Ziarul de Gardă.

Arginți fără de contracte

Newsmaker scrie despre lipsa de transparență a banilor din medicina moldovenească: CNAM administrează un buget de peste 6 miliarde de lei, însă nu publică contractele încheiate cu instituțiile medicale și farmaciile contractate. Deși o lege intrată în vigoare acum jumătate de an cere acest lucru, doar 25% din instituțiile ce primesc bani de la CNAM au publicat pe site-urile lor contractele. Altele, în schimb, nici nu au site-uri unde să facă asta. La rîndul său, CNAM publică doar lista instituțiilor și sumele de bani, dar nu și lista sau cantitatea serviciilor concrete, și nici costul acestora. Mai multe informații puteți găsi pe portalul „Banii tăi în sănătate”.

Banii și familia

Vladimir Rusu, nepotul ex-premierului Vlad Filat, s-a plîns procurorilor și presei că o parte din averea lui Filat a fost înstrăinată ilegal de către fosta sa soție, Sanda Diviricean, și finul lor de cununie, Virgil Păvăleanu. Rusu afirmă că o bună parte din aceste bunuri au fost puse sub sechestru cînd Filat a fost arestat, iar Păvăleanu ar fura practic din proprietatea statului.

Războiul prețurilor

ANRE a mărit din nou prețurile la benzină și motorină, iar Ministerul Economiei a cerut în instanță anularea acestei hotărîri fiindcă ANRE nu a organizat consultări publice întîi. Acum aproape două săptămîni, după o scumpire majoră a combustibililor, șoferii au ieșit în stradă, iar ANRE și-a suspendat decizia la cererea prim-ministrului Pavel Filip. Opoziția și protestatarii au acuzat ANRE de lipsă de transparență și independență, și premierul de imixtiune politică în activitatea Agenției.

Sărbătoarea bicefală

Ziua națională a Federației Ruse a fost sărbătorită azi în Găgăuzia și în Transnistria cu marșuri și ceremonii oficiale. La Chișinău, președintele Igor Dodon a felicitat Rusia și a lăudat relațiile istorice moldo-ruse. În schimb, la ambasada rusă, un grup de tineri unioniști și veterani ai războiului de pe Nistru au protestat împotriva prezenței trupelor rusești în regiunile separatiste din Moldova, Ucraina și Georgia.

Conducta fără de sfîrșit

Ion Hadîrcă a spus, în calitate de senator român, că gazoductul Iași-Chișinău ar putea fi gata spre sfîrșitul anului viitor. Epopeea acestei conducte a început încă pe timpul primei AIE și a continuat pe parcursul a mai multor ani și guverne. Ultima dată, premierul Pavel Filip promitea că lucrările vor începe în această vară și vor dura doi ani. Pînă se construiește, vă invităm să revedeți materialul nostru despre istoria fără de sfîrșit a conductei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.