Aviz european

Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege, înaintat de 36 de deputați, pentru introducerea vectorului european în Constituție. Inițiativa vine din partea PDM, iar președintele Dodon a acuzat CC că slujește intereselor guvernării.

Probleme mixte

Am publicat azi o analiză a noii hărți electorale, însoțită de un clip animat, în care arătăm că noile circumscripții uninominale avantajează anume acele două partide care au și votat trecerea la sistemul mixt – PDM și PSRM. Ruperea suburbiilor de Chișinău, două fotolii de deputat pentru Transnistria, doar unul pentru diaspora pro-europeană – aceste decizii dezavantajează clar partidele pro-europene și avantajează socialiștii.

Într-un alt material, ne uităm la argumentele invocate de juriștii PDM împotriva referendumului NuMixt: că referendumul constituțional poate fi organizat doar pe anumite subiecte, că alegerile îs prea aproape și că ar trebui de pus ceva în loc dacă legea e anulată. Constituția, Codul electoral și Legea privind actele legislativă contrazic însă argumentele democraților.

Investigație la AGEPI

Lilia Bolocan, directoarea Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, va fi investigată de CNA pentru că ar fi amenințat Asociația Copyright să renunțe la un proces de judecată împotriva Moldcell. Anunțul a fost făcut de deputatul liberal Lilian Carp. Anterior, mai mulți artiști s-au plîns public de această problemă.

Frontiera pierdută

Anticoruptie.md a publicat astăzi o investigație despre Frontera Resources, compania care a obținut în concesiune 40% din teritoriul Moldovei ca să caute petrol și gaze, iar apoi a dispărut din țară. Frontera a cîștigat licitația împotriva unui propriu ex-angajat și a promis investiții de milioane, care așa și nu au mai venit. Totodată, compania are pierderi anuale de 7 ori mai mari decît veniturile, iar pretinsele succese din Georgia și Azerbaijan s-au transformat în procese de judecată. Citiți investigația integrală aici.

Veneția la bis

Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR au publicat azi o opinie privind finanțarea partidelor politice în Moldova. Experții recomandă autorităților să reducă plafonul anual pentru donațiile private, să permită donații din partea cetățenilor din afara țării în condiții de transparență, să îmbunătățească procesul de supraveghere financiară a partidelor, dar și să înăsprească pedepsele pentru încălcarea regulilor de finanțare. Celelalte recomandări pot fi găsite în textul integral al opiniei.

Mincinos în lege

Ministerul Justiției vrea ca proba cu poligraful să nu mai fie decisiv în concursul de selectare a șefului Agenției Naționale pentru Integritate. Potrivit unui proiect de lege, candidații care pică testul detectorului de minciuni nu vor mai fi eliminați din concurs, ci doar vor pierde punctele de la această probă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.