Ziua în care am așteptat ziua de marți

Prim-ministra Maia Sandu a propus azi un compromis: socialiștii își retrag moțiunea de cenzură, iar Guvernul trimite modificările cu bucluc privind propunerea candidaților pentru șefia Procuraturii Generale spre avizare Comisiei de la Veneția, înainte ca acestea să fie aplicate (Sandu nu a spus ce va face dacă avizul CoV s-ar întoarce negativ). De altfel, chiar președintele Igor Dodon sugerase această soluție vinerea trecută, dar condiția era ca Sandu să-și retragă mai întîi hotărîrea de Guvern prin care și-a „asumat răspunderea” pentru amendamentele adoptate.

PSRM a declarat, prin deputatul Vasile Bolea, că nu acceptă compromisul, unica ieșire din criză fiind retragerea hotărîrii. În orice caz, a adăugat Bolea, Comisia de la Veneția „nu dă avize pe legi, ci doar pe proiecte” (or ăsta e un fals: pe site-ul Comisiei scrie clar că se avizează și legi intrate în vigoare). „Mai este timp,” a conchis Bolea.

„Eu sper că se poate merge mai departe. Și în PSRM sunt oameni cinstiți,” Maia Sandu

Iar timp este pînă mîine, ora 10, cînd Parlamentul se va convoca în plen. Reprezentanții ACUM din Biroul Permanent al Parlamentului au solicitat ca ședința să aibă loc la 15:00, „pentru a oferi mai mult timp Guvernului să se pregătească.” Socialiștii și democrații însă au refuzat. Potrivit deputatului Alexandru Slusari, voturile s-au împărțit egal, așa că speakerul Zinaida Greceanîi a decis pentru ora 10, „împotriva regulamentului Parlamentului.”

Între timp, Guvernul Sandu a audiat azi rapoartele de activitate ale mai multor ministere, pentru a trece în revistă reușitele în domeniul agriculturii, sănătății, educației și justiției. Mîine la 8, cu 2 ore înainte de ultimatumul socialiștilor, Guvernul se va mai întîlni o dată. Agenda aici.

În orice caz, șefa executivului pare hotărîtă să nu dea înapoi, sperînd că socialiștii vor fi cei care-și vor retrage moțiunea. „Eu sper că se poate merge mai departe. Și în PSRM sunt oameni cinstiți,” a spus Sandu, adăugînd că adoptarea moțiunii va însemna sfîrșitul coaliției cu PSRM.

Sigur mai e timp?

Pentru ca moțiunea să treacă, cei 36 de deputați PSRM ar mai avea nevoie de încă 15 voturi. Ieri, secretarul general PDA, deputatul Chiril Moțpan, a citat „surse confidențiale” potrivit cărora PSRM ar negocia în secret cu PDM (30 de voturi) o nouă coaliție, formală sau neformală, inclusiv o împărțeală a instituțiilor „care nu pot fi partajate politic.” Potrivit surselor lui Moțpan, socialiștii ar vrea un cabinet în frunte cu Ion Chicu, actualul consilier prezidențial, plus controlul blocului de securitate (Armata, SIS, MAI, Procuratura), dar și Finanțele și Externele. „Igor Dodon promite că va închide toate dosarele penale ale democraților și le va asigura garanții în acest sens. De asemenea, se discută despre pregătirea materialelor compromițătoare la adresa lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu, astfel încât aceștia să nu mai poată reveni la rolul lor de lideri ai protestelor stradale, dar și în politică în general,” a scris Moțpan pe FB.

Moțpan a mai avertizat ieri că Dodon ar urma azi să transmită ambasadorului SUA un mesaj prin care „va da asigurări că va promova în continuare o politică neagresivă în raport cu Occidentul, dar și va aprofunda relațiile cu acesta.” Președintele într-adevăr s-a întîlnit azi cu Dereck Hogan, dar și cu emisarul rus Oleg Vasnețov.

În ce-i privește pe pediști, oficial aceștia sunt încă nehotărîți în privința moțiunii de cenzură, iar deputatul Sergiu Sîrbu a negat că ar exista negocieri secrete cu PSRM. Azi-seară, deputatul ACUM/PAS Mihai Popșoi a afirmat că e posibil ca PSRM să nu aibă nevoie de întreaga fracțiune PDM, ci de 15 transfugi cu care să se formeze o altă alianță.

Autogaura

Comisia de anchetă privind privatizările a transmis azi raportul cu privire la concesionarea Gărilor Auto conducerii Parlamentului pentru ca acesta să fie audiat în plen. Raportul a mai fost trimis și Procuraturii și CNA, pentru ca oamenii legii să investigheze cum se cuvine „multiplele abuzuri și favoritisme” legate de această afacere, a anunțat președintele Comisiei, deputatul Igor Munteanu. „Demersul poate da rezultate numai dacă vom avea procurori independenți,” a subliniat acesta. Potrivit constatărilor preliminare ale comisiei prezentate anterior, Gările Auto au fost concesionate cu „zeci de încălcări grave” de procedură, într-un mod asemănător cu afacerea Aeroportul.

Împotmoliți lîngă Bălți

Un șir de tiruri au blocat traseul Chișinău-Bălți, la ieșire din capitala nordului. Aceasta este a treia acțiune de acest fel din ultima vreme, prin care transportatorii protestează față de lipsa autorizațiilor pentru export în Rusia. La fața locului a apărut Renato Usatîi, proaspăt învestit în funcție de primar, care a vorbit la telefon cu secretarul de stat al MEI Andrei Ciornîi. Către ora 19:30, protestul încă mai continua, tiriștii fiind hotărîți să rămînă neclintiți pînă nu primesc autorizații noi.

Protestatarii învinuiesc în special ANTA că distribuie autorizațiile preferențial unor grupuri anumite. Anterior ministrul economiei Vadim Brînzan a recunoscut existența unei piețe negre, dar a spus că asta e o moștenire a guvernării precedente, promițînd să intensifice eforturile anticorupție la ANTA. Între timp, autoritățile ruse nu se grăbesc să suplimenteze numărul autorizațiilor, sau cel puțin nu în mod simțitor..

Drumurile și șmecherii

Primarul Ion Ceban, proaspăt învestit și el, a numit „drumurile, corupția din primărie, fondul locativ” drept problemele cele mai grave din capitală. Prioritățile lui imediate: „bugetul, administrarea, pregătirea către sezonul de iarnă.”

Azi, Direcția transport a anunțat că începe a doua fază de expertizare a bulevardului Ștefan cel Mare, după renovarea sa din 2017 (după o licitație dubioasă, mari întîrzieri la executare și întrebări privind calitatea lucrărilor). „Cu o întîrziere de doi ani de zile, noi o facem,” a declarat șeful direcției Adrian Boldurescu.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.