D’ale candidaților

Potrivit unui sondaj actualizat ASD, socialistul Ion Ceban (PSRM) ar lua în alegerile de săptămîna viitoare 38,1%, în timp ce Andrei Năstase (ACUM), cu 25,4%, are de recuperat o diferență de aproape 13 puncte procentuale. Ceilalți candidați rămîn mult în spate, cel mai bine fiind poziționat Octavian Țîcu (PUN), cu 5,6%. Dintre respondenții deciși, tocmai 46,6% l-ar vota pe Ceban și doar 31,1% pe Năstase. „Avînd în vedere că electoratul de stînga este disciplinat, Ceban ar putea cîștiga din primul tur,” spun autorii sondajului.

Tot vineri, CEC a avertizat că sîmbătă e ultima zi în care candidații se mai pot retrage printr-un anunț simplu. După acest termen, în baza unui amendament din 2015, concurenții vor putea abandona cursa sau modifica listele de candidați la consiliu doar prin judecată.

Între timp, CSJ l-a scos definitiv pe Ruslan Codreanu din cursă într-o ședință ținută cu ușile închise. Fostul primar interimar a acuzat utilizarea resurselor administrative și eliminarea candidaților incomozi prin mijloace judiciare.

Radical e ok, în situații critice

Potrivit Comisiei de la Veneția, situațiile critice în sfera judiciară, precum nivelul înalt de corupție, pot justifica soluții radicale precum inițierea unui proces de verificare a judecătorilor actuali. Într-o opinie preliminară emisă vineri în legătură cu reforma justiției din Moldova, Comisia spune că e de competența autorităților moldovene să decidă dacă o astfel de evaluare extraordinară a întregului plen CSJ e justificată, iar criteriile de evaluare trebuie să fie clare și exhaustive. Totodată, Comisia s-a arătat îngrijorată de faptul că proiectul de lege combină procesul de evaluare cu intenția autorităților de a înlocui CSJ cu o nouă curte de casație.

Potrivit Comisiei, orice decizie privind transferul, promovarea sau demiterea judecătorilor trebuie să treacă prin Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Dacă un judecător pică evaluarea, acesta nu trebuie transferat la o instanță inferioară, ci supus sancțiunilor disciplinare sau demis. Apropo de CSM, mandatul membrilor trebuie respectat, iar revocarea nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor (cu referire la adunarea judecătorilor de acum două săptămîni). Totodată, președintele Comisiei Gianni Buquicchio și-a exprimat îngrijorarea față de încălcările de procedură la numirea judecătorilor la Curtea Constituțională în august.

Ministra justiției Olesea Stamate a declarat că recomandările Comisiei de la Veneția, care este grupul de experți constituționali ai Consiliului Europei, vor fi luate în calcul. Stamate promite să includă recomandările în versiunea finală a proiectului de lege pînă la următoarea sesiune a Comisiei, în decembrie.

Citiți la subiect: „Ieșirea din captivitate. Reformă sau de formă?”

Vrut acasă

Vlad Plahotniuc s-a ales cu mandat de arest pentru 30 de zile, așa cum au cerut joi procurorii. Fostul lider PDM e bănuit că a spălat bani în proporții deosebit de mari, iar cel puțin o parte din ei ar fi provenit din cele trei bănci devalizate. În dosar mai sunt vizate alte două persoane, dintre care una deja reținută (din sursele ZdG, ar fi vorba despre un oarecare Victor Gammer, despre care nu se cunosc multe). Sumele de $18 mln și €3,5 mln imputate lui Plahotniuc nu par să-l ridice pe fostul lider pedist tocmai la rangul de „principalul beneficiar” al furtului miliardului, așa cum a constatat Comisia Slusari (care, apropo, vineri și-a încheiat oficial ancheta, aprobînd unanim raportul final, care urmează a fi prezentată în plenul Parlamentului). E posibil ca procurorii să fi adunat (în 5 ani) probe doar pentru aceste sume, însă avocații lui Plahotniuc insistă că și aceste probe sunt subțiri.

Procuratura Anticorupție va solicita darea lui Plahotniuc în urmărire internațională. Acesta nu a mai apărut în spațiul public din iunie, iar vineri președintele Comisiei de anchetă pentru presupusul puci pedist, Mihai Popșoi, a declarat că Plahotniuc ar fi părăsit țara prin regiunea transnistreană, asistat de deputatul Vladimir Andronachi.

Piba paba

Un alt fost deputat democrat, Boris Golovin, acum șef la Centrul pentru Medicină Prespitalicească, ar putea da și el de belea, după ce procurorii anticorupție i-au reținut vineri un adjunct în dosarul ambulanțelor. Se bănuiește că Golovin și adjunctul ar fi măsluit o licitație pentru procurarea a 69 de ambulanțe de marcă GAZ Sobol anul trecut. Anterior criticii spuneau că prețul pentru o unitate ar fi prea mare (în total statul a plătit 52 mln lei) și că „Gazoanele” nu corespund standardelor europene de siguranță. Mai mult, se bănuiește că cei doi au amendat furnizorul cu 2 mln lei pentru că a întîrziat cu livrarea ambulanțelor, ca mai apoi să-i restituie banii. Golovin, care zice că se va întoarce în țară marți, s-a declarat surprins că dosarul a fost pornit fără preîntîmpinare. Golovin a mai fost investigat în legătură cu achiziții în medicină în 2011, cînd s-au cumpărat instalații de radiodiagnostic care depășeau de 10 ori doza de radiere decît cea prevăzută în contract.

Trădare pe vreme de campanie

Deputatul Octavian Țîcu îl acuză pe președintele Igor Dodon de trădare de patrie și îi invită pe foștii colegi din blocul ACUM să creeze o comisie parlamentară care să investigheze acest lucru. Țîcu, unul din concurenții pentru primăria capitalei, declară că președintele a încălcat grav Constituția atunci cînd ar fi acceptat ca Partidul Socialiștilor să fie finanțat din bani aduși din Federația Rusă și că ar promova interesele altui stat.

Orizont închis

Fostul director al liceului „Orizont” de la Ceadîr Lunga, unul din cei șapte profesori reținuți de SIS și extrădați în Turcia ca „teroriși periculoși” în septembrie 2018, a fost condamnat la 7½ ani de închisoare. Mai mult, procurorii au considerat pedeapsa pentru Feridun Tüfekçi prea blîndă și acesta s-a ales cu un nou dosar penal. Cazul profesorilor turci a ajuns și la CEDO. În iunie 2019, Curtea a condamnat Moldova pentru că le-a încălcat drepturile fundamentale și a obligat statul să achite fiecăruia cîte 25.000 euro (soția lui Feridun Tüfekçi, Galina, spune că familiile n-au primit încă niciun ban), iar Procuratura Chișinău a inițiat un dosar prin care angajați ai Biroului de Migrație și Azil și SIS sunt bănuiți de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. Deși în septembrie s-a anunțat că șefa Biroului Olga Poalelungi a fost suspendată din funcție, la începutul acestei luni doamna părea chiar destul de în funcție.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.