Nu tot ceea ce lucește

Cei de la Transparency International (TI) afirmă că programele de cetățenie și vize de ședere contra bani în UE reprezintă „o prostituare a sistemului Schengen”. Cu ocazia unui raport lansat astăzi, Laure Brillaud de la TI a comentat pentru Euronews: „[aceste țări] le oferă o pistă rapidă migranților bogați, care deseori sunt cleptocrați, infractori, spălători de bani… e un risc enorm de securitate pentru întreaga Uniune Europeană și sistemul Schengen.” Raportul a arătat că țări-membre ale UE precum Cipru şi Portugalia nu par să pună în discuție sursa de avere a solicitanților „vizelor de aur”, cum mai sunt supranumite acestea. În ultimii zece ani, în UE s-au acordat cam 6 mii de pașapoarte contra investiții.

În Moldova, se așteaptă în total 5 mii de solicitanți, plus familiile lor. TI-Moldova a emis un comunicat propriu, în care își exprimă îngrijorarea că „lista beneficiarilor acestor vize nu va fi făcută publică, ceea ce alimentează temerile că cetățenia ar putea fi oferită unor persoane cu mijloace de proveniență dubioasă, rezultate din spălări de bani și evaziune fiscală.”

Autoritățile s-au înțeles. Dar au înțeles?

Autoritățile moldovene au căzut de acord să plătească unei femei 7.500 euro, „pe cale amiabilă”, după ce aceasta s-a plîns la CEDO. Doamna, în vîrstă de 64 ani, fusese violată de un tînăr din mahala în 2012. Justiția moldovenească l-a obligat să-i plătească victimei 3 mii de lei și în cele din urmă l-a lăsat în libertate. După care agresorul a continuat s-o terorizeze pe femeie pentru că l-a denunțat. Potrivit avocatului Vadim Vieru, Promo-LEX, CSJ ar trebui să adopte o practică unitară pentru infracțiunile de viol în cadrul căreia agresorii să-și primească pedeapsa, iar victimelor să le fie plătite daunele în „volum echitabil”.

Să judecăm americănește

Apropo de magistrați. Majoritatea parlamentară a însărcinat comisia juridică să elaboreze o lege care să permită alegerea judecătorilor de către popor. Deputatul Sergiu Sîrbu, autotul formal al propunerii (după ce aceasta a fost lansată de liderul PD Vlad Plahotniuc), a invocat practica din SUA, care „are și avantaje, și dezavantaje”, însă care ar trebui analizată, argumentează Sîrbu, pentru că „fără unele măsuri decisive va fi greu de a asigura o schimbare veritabilă în acest sector”. Opoziția a criticat propunerea ca fiind una populistă și o „fumigenă” de camuflare a problemelor reale. Fact-check rapid - în SUA, practica de a alege judecătorii a fost introdusă în sec. XIX, însă acum americanii nu mai sunt bucuroși de ea. De exemplu, Baroul Avocaților Americani (ABA), cea mai mare și influentă asociație de acest gen din SUA, cuprinzînd 400 de mii de juriști și 3500 de organizații, pledează împotriva practicii.

Cu sufletul la București

Două secții de votare au fost create pentru ~5000 de suflete înregistrate într-o singură casă din București. S-au cheltuit bani degeaba: nimeni din ei n-a venit să voteze în cadrul referendumului eșuat care a avut loc în weekendul trecut în România. „Am vorbit cu colegii și am ajuns la concluzia că sunt persoane care au obținut o viză pentru cetățenia europeană și muncesc afară, nu aici. Nu sunt nume românești, ar putea fi moldoveni”, a comentat președinta uneia dintre cele două secții de votare.

Zestrea din screen

Campania „Un doctor pentru tine” a fost extinsă, iar patru camioane dotate cu echipament medical (în valoare de 18 mln lei) vor merge în 6 raioane pentru a oferi screening pulmonar și mamar. Ministra Silvia Radu a declarat că cea de-a doua etapă a campaniei va fi axată în special pe screeningul cancerului la sîn, unul din „campionii” formelor de cancer. „Ne propunem să mergem în șase raioane [unde incidența bolilor oncologice este mai mare]. Iar la anul viitor ne propunem să acoperim întreaga țară”, a spus Radu.

Managera de serviciu

Experții IPN analizează sarcinile pe care și le pune ministra sănătății Silvia Radu în scurta perioadă cît a mai rămas pînă la alegeri. „Dacă la sfârșit de mandat de guvernare se numește un manager de criză pentru un anumit domeniu, atunci este clar pentru toată lumea că în domeniul respectiv persistă o criză acută”. Citiți mai multe în materialul intitulat „Crizele și rolul managerilor de crize”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.