Luptătorii cu terorismul

Depunînd flori la Ambasada SUA în memoria victimelor 9/11, speakerul Andrian Candu a afirmat că decizia privind izgonirea profesorilor turci a fost luată de Biroul Migrație și Azil. Asta deși Olga Poalelungi, șefa Biroului, a declarat anterior că instituția n-are nicio treabă. Premierul Pavel Filip a evitat să comenteze. Mai mulți apărători ai drepturilor omului din Moldova, inclusiv biroul local al rețelei Amnesty International, au condamnat violările de drepturi fundamentale și de procedură legate de „răpirea” celor șapte cetățeni turci și predarea lor autorităților turce. Vlad Gribincea, CRJM, a explicat că din toate formele de alungare din țară—expulzarea, extrădarea și indezirabilitatea—doar ultima se poate face fără o încheiere judecătorească. Doar Biroul Migrație și Azil poate declara o persoană indezirabilă. Și chiar dacă o decizie a Biroului există fără știrea șefei instituției, aceasta nu explică de ce „indezirabilii” au fost predați cu forța de SIS autorităților turce.

Între timp, un grup de deputați PD a înregistrat în Parlament un proiect de lege care promite angajaților SIS foi la sanatoriu, indemnizații bănești, sporuri lunare și altele „pentru eficiența în asigurarea securității statului”. Good job, SIS!

Drumuri date turcilor

Compania turcă Onur a cîștigat două contracte de reabilitare a drumului național M3, și anume segmentul Porumbrei-Cimișlia și drumul de ocolire a orașului Comrat, cu o lungime totală de ~37 km. Fiecare contract are o valoare de aproape 30 de milioane de euro, bani împrumutați de la BEI. Reabilitarea unor segmente pe M3, inclusiv a centurii Comratului, era planificată încă pentru anii 2014-2018, menționează Moldstreet, însă licitația a trebuit să aștepte abia pînă anul ăsta. La fel, nu s-a explicat de ce a durat mai mult de patru luni de la deschiderea ofertelor, în aprilie, și pînă la semnarea contractului.

Furt cu dobîndă

La patru ani de la jaful din sistemul bancar, autoritățile nu au recuperat vreun leu din miliardul de dolari furat, o constată CPR Cum am scris și noi pe sic.md anterior, autoritățile încearcă să vîndă ideea că lichidarea activelor înseamnă recuperarea banilor furați. Mai mult, printr-o solicitare oficială, CPR a aflat că anul acesta au fost alocate peste 800 de milioane de lei pentru acoperirea fraudei bancare, dintre care tocmai 600 reprezintă valoarea dobînzilor după ce banii furați au devenit datorie de stat.

Atentatul propagandistic

Șeful SPPS Anatolie Golea a afirmat că accidentul rutier de duminică în care a fost implicat președintele Igor Dodon nu putea fi un atentat, cel puțin din motivul că decizia președintelui de a pleca la Sadova fusese spontană. Versiunea cu atentatul asupra președintelui a fost lansată de secretarul PSRM Vlad Batrîncea, care a enumerat o grămadă de posibile motive politice și a conchis că „este pur și simplu absurd să se vorbească despre o întîmplare”. Experții IPN observă: „zelul propagandistic al Secretarului executiv al PSRM mai mult dăunează PSRM și șefului statului, decât le face bine.” Citiți mai multe în articolul „Vânzoleala propagandistică din jurul unui accident rutier”.

Agenți cu prioritate

Din 2015 și pînă în prezent, doar 54 de agenți economici, din 248 de solicitanți, au obținut acordul Rosselhoznadzor-ului pentru exportul fructelor și legumelor în Rusia. Șeful ANSA Gheorghe Gaberi, citat de Moldstreet, spune că prioritate au avut agenții din raioanele din stînga Nistrului sau din autonomia găgăuză.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.