Capitaliști din toate țările

Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat azi un contract cu un consorțiu de companii străine care urmează să implementeze și să promoveze programul Guvernului „cetățenie contra investiții”. Ministrul Chiril Gaburici estimează că în următorii 5 ani efortul va aduce în țară investiții de 1,3 miliarde de euro. Potrivit unui comunicat al MEI, consorțiul, selectat prin concurs, nu va fi plătit din bani publici, ci va percepe comisioane de la solicitanții de cetățenie. Solicitanții vor fi filtrați prin patru nivele de verificare, inclusiv prin Interpol, SIS și CNA. Henley&Partners, una din componentele consorțiului, a administrat programe similare pentru Malta, Saint Kitts & Nevis, Antigua & Barbuda și Grenada (toate fiind jurisdicții offshore).

Nr.1 la pseudo-pneumonii?

Popularul pediatru moldovean Mihai Stratulat a acuzat administrațiile a două spitale din Chișinău că ar diagnostica copiii greșit în mod intenționat pentru a lua mai mulți bani de la CNAM. E vorba de Spitalul Municipal de Copii nr.1, de pe strada Lazo, și Spitalul Municipal nr.1, de pe Podul Viaduct, unde micuții internați (inclusiv nou-născuți) ar fi diagnosticați frecvent cu pneumonie – spitalele primesc finanțare în funcție de diagnoză și tratament, iar pneumonia are un coeficient „bun de tot”, potrivit lui Stratulat. Mai mult, tratamentul pneumoniei presupune administrarea antibioticelor. Antibioticele prescrise aiurea nu doar că periclitează sănătatea pacientului diagnosticat greșit, ci contribuie și la rezistența generală la antibiotice, care este o problemă globală. Potrivit OMS, Moldova e o țară unde antibioticele sunt administrate în exces, iar Ministerul Sănătății s-a angajat să lupte cu acest fenomen. Potrivit lui Boris Gîlcă, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, situația va fi investigată.

Agățarea de plafon

Andrei Năstase a depus prin reprezentantul său legal o cerere la CSJ de revizuire a deciziei care a anulat alegerile din Chișinău. Liderul PDA crede că există o circumstanță nouă care permite revizuirea actului irevocabil al instanței: la o etapă a procesului se ceruse recuzarea completului de judecători de la CSJ, iar acea cerere a fost examinată și ulterior respinsă de o magistrată care a depășit plafonul de vîrstă de 65 de ani. Potrivit reprezentantului legal, Dumitru Pavel, această violare de procedură despre care s-a aflat abia acum invalidează decizia de invalidare. Pavel mai spune că există un precedent CEDO vs Moldova similar, care obligă CSJ să rejudece cauza.

Sondaj retrăit

ASDM a scos un nou sondaj, potrivit căruia PSRM ar lua pe liste de partid 37,2% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PPPDA – 11,9%, PDM – 10,1% și PAS – 8,3%. Potrivit șefului asociației, Victor Mocanu, intențiile de vot au crescut pentru PPPDA și PDM: în primul caz datorită cîștigului nevalidat a lui Andrei Năstase și a protestelor în consecință, și în al doilea caz datorită asumării responsabilității pentru reforme. Cît privește încrederea în politicieni, sondajul îi dă președintelui Igor Dodon 52%, premierului Pavel Filip – 33% și liderului PDA Andrei Năstase – 29%. Mocanu a comentat astfel: Filip „retrăiește (sic) pentru situația din țară”, iar Năstase e perceput acum ca liderul opoziției.

Răsărită pentru Apus

Grupul Trans Oil al milionarului Vaja Jhashi a împrumutat 240 de milioane de dolari de la un consorțiu de bănci, condus de Societe Generale, ca să cumpere produse agricole din recolta anului curent de la fermierii moldoveni. Potrivit Mold-street, acesta este cel mai mare credit contractat de vreo companie din Moldova de la băncile din Occident. Cu banii împrumutați, se vor cumpăra 500 de mii de tone de semințe de floarea-soarelui, 1,2 milioane de tone de cereale și 100 de mii de tone de soia. Jhashi spune că împrumutul a fost luat pentru ca producătorii moldoveni să poată fi plătiți la timp și la un preț bun. Semințele și cerealele se află printre produsele cu exporturi în creștere.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.