Nică cultură

Demolarea clădirii cinematografului Gaudeamus a fost suspendată de viceprimarul Nistor Grozavu ca urmare a protestelor activiștilor și intervenției primarului ales. Grozavu este și cel care a semnat, în martie, dispoziția de demolare. Pe de altă parte, interimarul Ruslan Codreanu sugerează că lupta pentru Gaudeamus e deja pierdută și că cinematograful-bloc-rezidențial-în-devenire e acum doar o oportunitate pentru unii politicieni de a face selfie (el personal nu și-a făcut).

Platzforma publică un articol în care explică de ce cazul Gaudeamus trebuie privit ca fiind mai mult decît demolarea unei simple clădiri: „trebuie privit [...] în contextul unui proces general de privatizare și înstrăinare a bunurilor comune culturale care s-a desfășurat în mod neîntrerupt de la 1991 încoace, sub toate guvernările”. Vitalie Sprînceană crede că principalul vinovat în acest caz e Ministerul Culturii, care în 2004 a dat edificiul unei firme constituite cu o lună înainte; inițial statul deținea 52% în SA, dar a ajuns în mod neclar să le piardă pe toate. Ministerul „s-a făcut parte a unor scheme” și în cazul altor clădiri publice, cum ar fi Observatorul Chișinău sau cinematografele din toate centrele raionale.

Create new file

Avocații lui Veaceslav Platon spun că fostul om de afaceri riscă o nouă condamnare. Acum i se pun în cîrcă 1,7 mlrd lei de la BEM care, potrivit apărării, au fost transferați de fapt unor firme identificate de Kroll ca făcînd parte din grupul Șor. Rechizitoriul se bazează în mare parte iarăși pe declarațiile făcute de Ilan Șor. Lui Platon i se mai incriminează o sumă de 278 mln lei. „Probabil, sumele respective [sunt] scoase din alt rechizitoriu pentru a fi incriminate clientului nostru”, spune avocatul Valeriu Pleșca. Totodată, avocații spun că lui Platon i se refuză tratament stomatologic în închisoare, acesta fiind lăsat să îndure „dureri insuportabile”.

Ultima casă

O familie va putea rezerva nu mai mult de 3 locuri de veci, iar pentru fiecare mormînt se va repartiza un teren de 3,8m², potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament. Mormintele părăsite sau neîngrijite timp de 30 de ani vor putea fi reutilizate. În prezent, în Moldova nu există o lege care să reglementeze activitatea cimitirelor și a pompelor funebre, iar proiectul vine să umple acest vid juridic.

Vaja multimilionarul

Cu o avere de cel puțin $210 mln, omul de afaceri de origine georgiană Vaja Jhashi poate fi considerat primul moldovean super-bogat care și-a făcut publice firmele și cifrele de afaceri, iar Mold-street scrie că decizia e dictată de dorința acestuia de a se extinde pe piețele occidentale, cărora le place transparența. „Vaja este cetățean american, georgian, rus și moldovean, născut în Rusia, și este considerat un apropiat al liderului democrat Vlad Plahotniuc.” Vedeți aici mai multe despre multimilionar.

Falșii profeți

Deputatul socialist și totodată analistul Bogdan Țîrdea a declarat în cadrul unor dezbateri televizate că victoria lui Andrei Năstase nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Partidului Democrat. Potrivit experților IPN, însă, „datele reale arată că Andrei Năstase a fost reflectat negativ la mediaholding-ul democrat de aproximativ 50 de ori mai mult decât pozitiv.” În pofida acestui fapt, Țîrdea prezice că la parlamentarele din noiembrie Năstase va face alianță cu PDM. „Același politician socialist a încercat să convingă opinia publică, în mod analitico-sugestiv, că Andrei Năstase e sortit să-i piardă competiția electorală lui Ion Ceban”. Citiți mai multe în articolul „Falșii Prooroci sau După faptele lor îi veți cunoaște”.

Povara bunătăților noastre

În weekend, un microbuz cu moldoveni s-a răsturnat în Cehia din cauza unei pene de cauciuc. Șoferul și toți cei șapte pasageri—trei copii și cinci adulți—au suferit diverse traume. Versiunea preliminară e că microbuzul a fost supraîncărcat, acesta transportînd băutură, fructe și legume, distribuite incorect în vehicul.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.