Calul Traian

Potrivit unui nou sondaj, favoriții pentru primăria capitalei sunt Silvia Radu (23,2%) și Ion Ceban (22,5%). Dacă ar ajunge în turul doi, Radu ar cîștiga de la Ceban cu 52% la 48%. Dacă în turul doi ar ieși Andrei Năstase și Ion Ceban, învingător ar fi socialistul, cu 53%. Iar dacă ar fi să se aleagă între Constantin Codreanu și Ion Ceban, Codreanu ar lua tocmai 55%.

La scurt timp după prezentarea sondajului, președintele de onoare al PUN Traian Băsescu a declarat într-o conferință de presă la Chișinău că singura persoană care îl poate bate în mod cert pe „candidatul stîngii” este Constantin Codreanu. Comentînd scorul cu care Codreanu apare în sondaj (8% printre cei deciși), Băsescu a spus că este o performanță bună, avînd în vedere faptul că atunci cînd și-a anunțat candidatura el era aproape necunoscut.

Sondajul a fost efectuat de Centrul de Cercetări Sociologice (site-ul organizației e inactiv din 2016, iar „proiectele recente” datează din 2011).

Observatorul stelelor eurasiatice

Președintele Igor Dodon va merge săptămîna viitoare la Soci, unde va avea loc ședința liderilor celor cinci țări membre ale Uniunii Eurasiatice. În cadrul ședinței, care va avea loc pe 14 mai, se va discuta să se acorde Moldovei statut de observator al Uniunii, a anunțat președintele moldovean. Potrivit lui Igor Dodon, statutul de observator nu contravine acordurilor deja semnate cu Uniunea Europeană; mai mult, acesta ar facilita accesul la piețele eurasiatice. În general, sugerează acum Dodon, trebuie și cu estul, și cu vestul.

Recidiva armașului

După ce săptămîna trecută Ministerul Finanțelor i-a refuzat Centrului de Politici și Reforme acces la o informație de interes public, invocînd argumentul că ONG-urile efectiv nu dețin „calitatea de solicitant al informației”, astăzi CPR anunță despre un nou refuz din partea ministerului condus de Octavian Armașu. Pretextul invocat e același. Și subiectul e același: îndeplinirea condițiilor pentru recepționarea asistenței macrofinanciare din partea UE. Organizația a promis să dea ministerul în judecată.

Apostolova exclusă

Judecătoria Chișinău a decis eliminarea Reghinei Apostolova, de la Partidul Șor, din cursa pentru primăria Chișinăului, confirmînd astfel suspiciunile că aceasta a primit bani rusești pentru campanie. Decizia poate fi atacată.

Independenta părtinită

Silvia Radu este intens mediatizată în știri în context pozitiv de către șase din zece cele mai populare televiziuni din Moldova. Este vorba despre Prime TV, Publika TV, Canal 3, Canal 2, Moldova 1 și RTR. Alți doi candidați, Andrei Năstase și Ion Ceban, sunt favorizați în știrile posturilor Jurnal TV și, respectiv, NTV Moldova. Concluziile se conțin într-un raport de monitorizare (22-28 martie) de WatchDog.MD. Asociația cere CCA sancționarea televiziunilor respective.

Bani de drum

Guvernul a aprobat azi modificări la bugetul de stat, majorîndu-i veniturile cu 0,96 miliarde și cheltuielile cu 1,31 miliarde lei. Cele mai mari creșteri de cheltuieli, de 800 milioane, sunt pentru Programul de reparație a drumurilor, un proiect anunțat de liderul democrat Vlad Plahotniuc în februarie. Plus 32 milioane lei se vor adăuga la bugetele organelor de integritate/anticorupție, aceasta fiind una dintre condițiile pentru primirea tranșei întîi din asistența macrofinanciară promisă de UE.

Cuvînt netirajat

La Rezina, poliția a sechestrat ieri tot tirajul gazetei locale „Cuvântul” pe un pretext inventat. Coincidență, săptămînalul publicase în ultima perioadă mai multe investigații despre averile și interesele personale ale conducerii raionului, în special ale Eleonorei Graur, președinta raionului Rezina și vicepreședintă PD. Organizațiile de media au condamnat incidentul. Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a solicitat o anchetă. Polițiștii în cauză au și fost suspendați.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.