Creditul de la Moscova

Premierul Chicu ne asigură că împrumutul de $500 mln e ca și al nostru, iar acordul dintre părți practic semnat. Potrivit lui, e vorba despre un credit suveran, fără condiții adiționale. Banii ar urma să fie investiți în întregime în infrastructură, iar concursurile pentru constructorii de drumuri deja au fost deja anunțate.

Despre creditul acordat de Federația Rusă s-a vorbit încă din prima săptămînă de activitate a guvernului Chicu. Asta chiar dacă în perioada guvernului predecesor, acesta era un înrăit critic al oricărui împrumut, declarînd că Moldova nu poate sta cu „mîna întinsă”.

Președintele populist

Fostul premier Sturza nu crede în soluția președintelui Dodon cu privire la rambursarea parțială a miliardului din banii BNM și o consideră o „mișcare populistă” de moment. Acesta susține că profitul Băncii Naționale nu ar trebui să se repartizeze, ci să se păstreze pentru capitalizare treptată și acoperirea cheltuielilor din trecut. Fostul șef al executivului mai crede că inovația președintelui este inspirată din aceeași logică ca și a celor care au furat banii și e datoria Băncii de a ne ocroti de ea.

Regata Imobiliare vs Grădina Publică

Regata Imobiliare intenționează să dea în judecată Primăria Chișinău, după ce oficialii orașului au revocat certificatul urban ce i-ar fi permis companiei să construiască un centru de afaceri cu opt etaje în locul cafenelei Guguță din centrul Chișinăului. Anunțul a fost făcut de către propietarul companiei, Ceslav Ciuhrii. La sfîrșitul lunii ianuarie, Regata Imobiliare a mai dat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice și Ministerul Culturii. Reprezentanții Regata Imobiliare invocă tardivitatea revocării avizelor și cred că nici CNMI și nici Primăria nu au „competența legală de a aborga acte administratice cu efect retroactv”.

Anetta Dabija, activistă în domeniul protecției patrimoniului construit și fondatoarea platformei Save Chișinău a venit cu cîteva contraargumente:

  • În primul rînd, nu este vorba despre abrogare, ci de retragere sau revocare.
  • Codul Administrativ prevede posibilitatea retragerii unor acte individuale ilegale favorabile și pentru trecut, deci cu efect retroactiv. Retragerea avizelor s-a făcut fără încălcarea vreunui termen de prescripție.
  • Revocarea a avut loc în urma unei Petiții, iar MECC a considerat de cuviință, în urma argumentelor prezentate, să dea curs acestei petiții.
  • Codul Administrativ protejează situațiile juridice definitive sau drepturile dobîndite, dar prevede totodată și excepții de la această regulă pentru „situații în care, în condițiile stabilite de lege, acest lucru este absolut necesar pentru interesul public”.
  • Cele două avize aduse în discuție au fost revocate de MECC, nu de CNMI. Tot MECC le și emisese. De aceea, criticile RI privind competențele CNMI sunt lipsite de relevanță în acest caz, pentru că avizele au fost revocate de MECC în virtutea competențelor sale.
  • MECC nu a încălcat procedura privind invitarea beneficiarului, pentru că nu există reglementată în lege o astfel de procedură.

Primarul Underground

Primarul Ion Ceban a anunțat că subteranele din capitală vor fi reparate. După ce a inspectat trecerea de la intersecția dintre bulevardul Ștefan cel Mare și strada Ismail, edilul a anunțat că va semna o dispoziție prin care vor fi închise toate magazinele din ea. Ceban susține că 8 din 10 din proprietarii de chioșcuri nu achită chiria, iar datoriile lor ajung la milioane. Potrivit primarului, după reparații, toate pasajele vor fi sigure pentru cetățeni, luminate, iar scările vor fi dotate cu rampe pentru deplasările cu căruciorul.

Altele, pe scurt

Trendul procurorilor care pleacă din sistem continuă. De data aceasta este vorba despre Roman Statnîi, procurorul anticorupie care a gestionat dosarul lui Oleg Sternioală.

Dosarul în care figurează „grupul Petrenco” va fi rejudecat. CSJ a admis recursurile depuse de reprezentanții grupului și a casat decizia.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.