Nou dosar pentru Filat

Ex-premierul Vlad Filat e ținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău și nu în nr. 2 din Lipcani, cum ar trebui potrivit sentinței, fiindcă e implicat într-un nou dosar penal. Informația a fost confirmată atît de Departamentul instituții penitenciare, cît și de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Acesta a refuzat însă să ofere mai multe informații despre noul dosar.

Assassin’s Creed

Presa rusă a publicat noi detalii din dosarul împotriva lui Vlad Plahotniuc. Aparent, acesta este investigat și pentru crearea unui grup criminal care urma să-l asasineze pe Renato Usatîi în 2014. Anterior, Plahotniuc însuși spunea că s-a încercat un asasinat împotriva sa. Totodată, Usatîi este cercetat pentru tentativa de omor a bancherului Ghenadie Gorbunțov, însă asasinul Vitalie Proca spune că Plahotniuc a fost cel care comandase omorul.

Integritate mediocră

Moldova a fost clasată pe locul 56 din 109 țări conform Indicelui Integrității Publice, care evaluează șase dimensiuni. Moldova stă dezastruos la capitolul „independența judiciară”, fiind pe locul 105 din 109, și destul de prost la „libertatea presei” - locul 71. O poziție mediocră avem și la capitolul „e-cetățenie” - 63. La „transparența bugetară” suntem pe locul 47, la „deschiderea comercială” pe 22, iar la „povara administrativă” pe 23.

Moldova drogată

Poliția a publicat o hartă a consumului de droguri în Moldova, unde se arată numărul de infracțiuni depistate și de consumatori de narcotice din fiecare raion, dar și tipul de droguri consumate. La nivel național, poliția spune că a capturat anul trecut peste 530 kg de droguri cu o valoare totată de peste 30 de milioane de lei. Cele mai populare narcotice printre moldoveni sunt marijuana, opiul și amfetaminele.

Rusia discriminată

După ce Moldova a interzis știrile și programele analitice rusești, Moscova a anunțat că își rezervă dreptul să răspundă acestui „atac anti-rus”. O reprezentantă a ministerului rus de externe a spus că majoritatea rusofobă din Parlament împinge țara spre un regim totalitar și că așteaptă să vadă dacă instituțiile europene vor reacționa la această limitare a dreptului la informare.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.