Sub control

După cinci luni și jumătate de aflare în arest la domiciliu, primarul Dorin Chirtoacă a fost azi eliberat provizoriu. Acuzat de abuz în dosarul parcărilor cu plată, edilul suspendat va rămîne sub control judiciar pe durata procesului.

Chirtoacă a sugerat că eliberarea sa din arest e prea tîrzie ca să mai conteze în contextul referendumului pentru revocarea sa. El bănuiește că ar putea avea loc presiuni privind demisia sa, dar și alte acțiuni care să-l intimideze și umilească în mod public (la ceva timp după declarația asta, a apărut un sex tape, pe care nu-l comentăm).

„Trebuie să-și dea demisia Dodon, Plahotniuc, Leancă, clasă politică trebuie să dispară. Mîine mi-aș lega o piatră de gît și m-aș duce la fundul mării împreună cu aceștia. Ajunge atîta dezmăț”, a declarat presei primarul, citat de TV8.

Nu cred lacrimilor

Pe de altă parte, socialistul Ion Ceban susține că toate atacurile (nesocialiste) împotriva lui Dorin Chirtoacă, încă de cînd PSRM a adunat semnături pentru referendum, ar fi regizate de liberali și democrați cu scopul de a-l victimiza pe primarul suspendat și de a sabota plebiscitul. Un mesaj similar a avut și consilierul PSRM Alexandr Odințov.

Memorial cu bucluc

În cadrul vizitei sale în Armenia, președintele Igor Dodon a mers la complexul memorial din Erevan dedicat victimelor genocidului armean.
Newsmaker.md scrie că serviciul de presă al președintelui moldovean a omis să menționeze acest lucru, pe cînd presa armeană a reflectat evenimentul în mod activ. Pubicația menționează că Moldova este unul dintre cele 160 de state care nu au recunoscut în mod ofical genocidul organizat de Imperiul Otoman. Evenimentele tragice de acum un secol rămîne a fi pînă în prezent un motiv de dispută între Armenia și Turcia.

Bîrnele din ochii CNA

ZdG a scanat declarațile de avere depuse de angajații CNA și iată ce a constat: „Deși într-un spot anticorupție, realizat la comanda Centrului, se spune că, de fapt, «corupție e atunci când casa e înscrisă pe soacră, mașina pe cumnat, cînd ești nevoit să ascunzi tot ce ai agonisit», o parte dintre angajații instituției conduc mașini care nu sunt înregistrate pe numele lor, iar unii dintre ei nici măcar nu le înscriu în declarațiile de avere și interese.” În particular, în articol se găsesc detalii despre averile și interesele lui Bogdan Zumbreanu, șeful direcției urmărire penală la CNA; ale adjunctului acestuia, Mihail Cojocaru; și alor doi ofițeri superiori.

Deficit transnistrean

Proiectul bugetului consolidat pentru 2018 al nerecunoscutei RMN prevede venituri de 2,4 mlrd ruble transnistrene (€133 mln) și cheltuieli de 4,2 mlrd ruble (€233 mln). Ca să acopere deficitul de 43%, guvernul de facto al regiunii intenționează să acceseze fonduri din „contul special pentru gaze” și să ceară ajutorul Rusiei.

Totul sau 39

După ce Banca Transilvania a anunțat săptămîna aceasta că vrea să cumpere împreună cu BERD un pachet de cel puțin 39% în Victoriabank, Deschide.md scrie că banca română a depus acte la BNM pentru a procura pînă la 100%.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.