Spălați cu Nobil

Procuratura Anticorupție cere mandat de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc în două dosare pe același articol: spălare de bani în proporții deosebit de mari. În primul dosar, fostul lider PDM e bănuit că a spălat $8 mln + €3,5 mln, proveniți din cele trei bănci devalizate, prin companii precum Finpar Invest și Nobil Air, dar și prin firme offshore. În al doilea dosar, care nu pare să fie legat de furtul miliardului, figurează o sumă de $7,2 mln. Urmărirea penală a fost pornită cu ajutorul autorităților elvețiene. Șeful PA Viorel Morari a promis că Plahotniuc va fi „tratat cu diligență” (probabil a avut în vedere „cu atenția cuvenită”), fără ca instituția să se lase influențată de opinia publică sau de politicieni (asta dacă-l va găsi).

Miezul problemei

Exportatorii de nuci au 48 de ore la dispoziție să revină la prețurile din 2016, dacă nu vor să fie raportați la Consiliul Concurenței pentru o înțelegere de cartel. O investigație a Comisiei Economie din Parlament a constatat că prețurile de achiziție au scăzut cu 50%, iar potrivit șefului Comisiei, deputatul Igor Munteanu, acest lucru s-a făcut intenționat pentru a crea un monopol. „Companiile în fruntea cărora se află rudele lui Pavel Filip au avut de cîștigat.” De exemplu, una din aceste companii și-ar fi triplat exporturile într-un singur an. În schimb, potrivit lui Munteanu, concurenții au avut de suferit, inclusiv presiuni din partea organelor de control. Mulți și-au închis afacerile din frică. Mai mult, SIS ar fi cerut în 2016 crearea unei comisii speciale pentru a investiga situația, dar a primit refuz. Pavel Filip a replicat pe FB că acuzațiile sunt „goale, fără nicio dovadă concretă.”

Formatul racul lebăda și știuca

În urma ultimei runde de negocieri în formatul 5+2, care s-a încheiat azi la Bratislava, nu a fost semnat niciun act. Deși există proiectul unui protocol, „urmează multă muncă” pentru ca acesta să fie finalizat, în zilele ce urmează, a spus șeful Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch. Oficialul nu s-a lăsat descusut de reporteri în privința conținutului documentului: „nu este bine să citez selectiv din proiectul acordului. Pot doar să vă spun că am examinat starea de implementare a elementelor incluse în pachetul Berlin-plus [...] și alte subiecte de pe agenda actuală.”

Potrivit Newsmaker, cu referire la Biroul pentru reintegrare, negociatorul-șef din partea RM Vasili Șova a insistat la Bratislava ca negocierile în formatul 5+2 să avanseze simultan pe toate cele trei direcții de negociere, inclusiv pași în vederea soluționării definitivă a conflictului. Tiraspolul pînă acum prefera să discute doar probleme social-economice. În ajunul rundei, Vladislav Kulminski, consilierul pentru politică externe a premerului Sandu, declara pentru Europa Liberă că problema reglementării transnistrene abia urmează a fi discutată în cadrul coaliției. Kulminski a mai dat de înțeles că așa-numitul pachet Berlin-plus e o moștenire cu năbădăi de la Guvernul Filip. Iată de ce protocolul de la Bratislava, potrvit lui Kulminski, ar urma să conțină „chestii [...] de nivel tehnic, nu și global.”

Mîna lui Moscovici

Comisia Europeană a aprobat azi eliberarea primei tranșe de €30 mln, inclusiv o treime sub formă de granturi, din asistența macrofinanciară de €100 mln făgăduită încă în 2017 și înghețată din cauza derapajelor antidemocratice ale guvernului precedent. Comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici a declarat că această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie pentru ameliorarea standardelor democratice și protejarea statului de drept. „Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că au fost îndeplinite condițiile politice prealabile pentru [...] plata primei tranșe.”

Neatras în cursă

Cu mai puțin de 10 zile rămase pînă la alegeri, autoritățile electorale au refuzat să-l înregistreze pe Ruslan Codreanu în cursa pentru primăria capitalei, atacînd la CSJ decizia Curții de Apel, care i-a validat marți semnăturile lipsă. Fostul primar interimar le-a reproșat membrilor CEC, între altele, că nu s-au obosit să se prezinte măcar o dată în instanță în procesul care durează de 2 săptămîni. De cealaltă parte, un reprezentant al Consiliului Electoral Chișinău (care a refuzat să se prezinte) a recunoscut pentru ZdG că, da, Curtea de Apel a stabilit că semnăturile ar trebui teoretic luate în calcul, dar „CA nu ne-a obligat să-l înregistrăm pe domnul Codreanu.”

Între timp, din cursă s-a retras Boris Volosatîi, candidatul partidului „Democrația Acasă” (PDA). Acesta i-a îndemnat pe alți patru candidați pe care-i identifică drept euro-unioniști – Octavian Ţîcu (PUN), Vladimir Țurcanu (PPR), Valeriu Munteanu (USB) și Dorin Chirtoacă (PL) – să poarte discuții pentru a vedea care dintre ei are „cele mai mari șanse”. Liderul PDA Vasile Costiuc a declarat că retragerea candidatului formațiunii vine să prevină „venirea rușilor peste Chișinău”.

Guvernul contra cinstiților

Guvernul a anunțat azi un plan de intervenție ca răspuns la un șir de accidente rutiere din ultima vreme. Iată, pe scurt, propunerile: 1. va fi înăsprită pedeapsa pentru depășirea vitezei, care este principala cauză a accidentelor, iar șoferii băuți ar putea fi privați de mașină, 2. se vor îmbunătăți măsurile de audit legate de construcția drumurilor, 3. va fi lansată o linie telefonică pentru a raporta cazurile cînd cineva urcă beat la volan, 4. vor fi intensificate operațiunile speciale ale poliției pentru prevenirea accidentelor rutiere, 5. vor fi introduse ore obligatorii de siguranță rutieră în școli și 6. vor verificate întreprinderile care prestează servicii de testare tehnică.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.