Chemare la deșteptare

Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe au aprobat ieri un proiect de rezoluție în care condamnă corupția și degradarea standardelor democratice din Moldova, cerînd UE să suspende orice sprijin financiar, cel puțin pînă după alegerile din februarie. Proiectul, aprobat cu 37 voturi pro, 5 contra și 17 abțineri, afirmă că statul moldovean e „capturat de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii economice și politice în mîinile unui grup restrîns de oameni care-și exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, justiției și presei”. Raportorul UE, Petras Auštrevičius, a declarat că rezoluția e un „apel la deșteptare” pentru autoritățile moldovene. Rezoluția va fi supusă votului în sesiune plenară în noiembrie.

Decolare în condiții de ceață

Situația la Air Moldova a devenit critică încă în 2012, cînd compania a înregistrat pierderi de 72 mln lei, care au crescut pînă la 227 mln lei în 2015, după apariția companiilor low-cost pe piață, potrivit informațiilor prezentate azi în Comisia parlamentară buget & finanțe. Vladimir Baldovici, directorul Agenției Proprietății Publice, a spus că despre privatizarea transportatorului național se vorbește încă din 2008 și asta trebuia să se întîmple acum, dacă nu mai devreme, pentru că exista riscul sistării zborurilor din cauza datoriilor. Unde mai pui flota învechită și problemele de mentenanță. Deputatul PD Cornel Dudnic a declarat că mai importante sunt normele de securitate, decît cine administrează compania. Iar Grigore Cobzac, PLDM, a declarat că, deși nimeni din fracțiune nu a fost împotriva privatizării în principiu, deranjează lipsa de transparență.

Degustatorii de gogoși

În presă, în special la TV, nu se mai minte direct, ci se folosesc diferite tehnici de manipulare, cum ar fi omisiunea sau estomparea unor subiecte, amestecarea faptelor cu opiniile, dar și tacticile „salvatorului național” sau „dușmanului intern/extern”, o confirmă un nou raport de monitorizare CJI, pentru perioada iulie-septembrie. S-a urmărit în special cum presa a reflectat dezbaterile și votul parlamentului European privind sistarea ajutorului financiar, votarea amnistiei capitalului, manifestațiile din centrul Chișinăului din 26 august, reținerea celor șapte angajați ai Liceului „Orizont” și învestirea Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc în funcția de miniștri. Vedeți aici cum s-au descurcat cele 12 instituții media monitorizate.

Caritate pentru voturi

Fracțiunea PCRM a înregistrat un proiect de lege care ar interzice implicarea de orice fel a organizațiilor de caritate în activități politice și electorale, dar și practica unor politicieni de a-și etala numele în denumirile fundațiilor de acest gen. Comuniștii remarcă, cu referire la un raport Promo-LEX, existența lacunelor în legislație care permit fundațiilor să verse bani în partide sau să organizeze evenimente în beneficiul politicienilor, iar partidele sunt scutite de obligația de a declara aceste cheltuieli.

Aur cu spatele

Înotătoarea Tatiana Salcuțan a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de tineret de la Buenos Aires. Sportiva din Tiraspol a triumfat la 200 metri spate (2:10.13), întrecînd-o pe canadianca Madison Broad și pe australianca Kaylee McKeown. Acesta e al doilea aur cucerit în istoria Moldovei la JO de tineret; primul a fost canotorul Serghei Tarnovschi, care a venit cel dintîi la Nanjing, în 2014.

Frecția la picior de lemn

Vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă a declarat la TV că votul în Parlament privind introducerea vectorului european în Constituție ar fi un „test extrem de serios al maturității”. Pe fundalul îngrijorărilor formulate de UE în ultima vreme, pledoaria vicepremierului „pare o naivitate sau o pastișă propagandistică”, spun Experții IPN. „Așa cum s-a menționat, contează nu buchia, ci spiritul, care este unul deprimant.”

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.