Fără anonimizare

După ce un grup de jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au protestat azi dimineață împotriva unui proiect de regulament care ar crea obstacole pentru jurnalismul de investigație, Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat un regulament alternativ, mai favorabil.

După cum explică juristul Vladislav Gribincea, spre deosebire de proiectul inițial, care prevedea excluderea datelor despre numele și prenumele părților din toate hotărîrile judecătoreși publicate online, proiectul adoptat prevede ca hotarîrile să se publice făra anonimizare, facilitînd munca jurnaliștilor de investigație. În particular, regulamentul adoptat permite căutarea hotărîrilor, pe portalul instanțelor judecătorești, după numele părților, opțiune exclusă de Ministerul Justiției în ianuarie 2016 „făra un motiv plauzibil”.

O altă știre de la CSM e că Teodor Cîrnaț a renunțat la mandatul de membru în semn de protest față de cum s-a desfășurat concursul pentru alegerea președintelui Autorității Naționale de Integritate, funcție la care a candidat. Fiind unul dintre finaliști, Teodor Cîrnaț a picat ieri testul final, cel la detectorul de minciuni, care, după spusele sale, s-a desfășurat tendențios și a durat șapte ore. ZGD.md scrisese că Teodor Cîrnaț are averi și venituri peste medie, totuși juristul și ex-consilierul municipal insistă că a fost picat intenționat pentru că ar fi incomod puterii.

Găgăuzia și geopolitica

Găgăuzia se debarasează de etichetele geopolitice și îmbrățișează o abordare mai pragmatică, consideră publicistul Veaceslav Craciun. Într-un articol pentru IPN, expertul de la Comrat remarcă faptul că bașcanul Irina Vlah a sonorizat ideea de renunțare la geopolitică în cadrul conferinței economice „Macro-2017: Moldova în anul 2030”, care a avut loc vinerea trecută la Chișinău. „Găgăuzia se abstractizează de vectorul de politică externă. Ea este deschisă la toate cele 360 de grade și este disponibilă să colaboreze cu toate țările și cu toți agenții economici care sunt dispuși să dezvolte economia regiunii”, a declarat Vlah.

Cît mai curînd... din 2010

Gheorghe Morgoci, șeful Regiei Transport Electric Chișinău, a declarat, în cadrul unor dezbateri publice, că întreprinderea este gata să treacă la sistemul de tichetare electronică cît mai curînd. „Pînă acum știam ce să facem, dar acum știm cum să facem. Vrem să înlăturăm cît mai repede factorul uman de la strîngerea banilor, pentru asta trebuie doar ca CMC să ia decizia respectivă, să împuternicească o persoană care ar fi responsabilă de proiect și să-l implementăm”, a spus Gheorghe Morgoci.

Despre cum capitala tot trece la sistemul de tichetare electronică, încă din decembrie 2010, citiți aici.

Vizită eurasiatică

Președintele Igor Dodon, întreprinde astăzi o vizită de lucru la Soci, Federația Rusă, pentru a participa la ședința Consiliului șefilor de state al CSI și a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. În cadrul vizitei este preconizată întrevederea șefului statului cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și alți oficiali de rang înalt.

Apel pro-european

PLDM invită forțele de dreapta pro-europene de opoziție să creeze un parteneriat politic pro-european. Președintele liberal-democraților Viorel Cibotaru a dat de înțeles că nu crede în sinceritatea ofertei PDM de a crea o coaliție pro-europeană după alegerile din 2018.

Controlul comun și condiționarea retragerii

Un grup de veterani ai războiului de pe Nistru a declarat într-o conferință de presă că salută semnarea Acordului moldo-ucrainean privind controlul comun al frontierei, semnat săptămîna trecută de către premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman. „Acum avem o frontieră unică inviolabilă, iar speranțele noastre la un stat integru, democratic, cu cetățenii liberi și siguri în viitor este tot mai aproape”, se spune în declarația veteranilor.

Între timp la Moscova, viceministrul rus de externe Grigori Karasin a declarat că Federația va finaliza retragerea armamentului din Transnistria doar după „soluționarea reală” a diferendului. Oficialul a dat de înțeles că obligațiile pe care și le-a asumat Rusia au fost puse pe pauză după ce R.Moldova a refuzat, „la cererea sfetnicilor occidentali”, semnarea așa-numitului Memorandum Kozak, care propunea reglementarea conflictului prin federalizarea Moldovei.

Fără gherete

Toate gheretele și unitățile de comerț ambulant din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, cele din scuarul Catedralei și din perimetrul adiacent acestora vor fi demontate și evacuate, după ce acest lucru a fost solicitat de premierul Filip, după ce primarul interimar Nistor Grozavu a semnat o dispoziție în acest sens.

Fiecare al patrulea

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică (paywall), la nivel global, una din patru persoane mature suferă de anumite probleme asociate sănătății mintale, iar una din cinci persoane din cele angajate se confruntă la locurile de muncă cu stări afectate. Depresia și anxietatea produc un trilion de dolari în costuri legate de productivitatea muncii. Există o serie de probleme de sănătate mintală ce pot surveni într-un mediu de lucru deficient.

Aveți grijă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.