Opt sfidări

Nimeni nu părea interesat pînă azi să participe în concursul organizat de CSP pentru numirea procurorului general. Însă azi-dimineață, în ultima zi în care se puteau depune dosare, a apărut prima candidatură, ca pînă seara să se strîngă tocmai opt. Deși lista oficială urmează a fi publicată în 5 zile lucrătoare, mai multe redacții au făcut publice numele candidaților. E vorba de „Șapte procurori și un avocat”, după cum titrează Newsmaker. Probabil cel mai cunoscut candidat este Igor Popa, fost procuror-șef interimar și finul șefului PCCOCS Nicolae Chitoroagă. Mai candidează și fostul procuror Anatolie Istrati, în prezent avocatul membrului PDA Gheorghe Petic și al liderului PN Renato Usatîi.

Concursul anunțat de CSP, organul de autoadministrare al procurorilor, a fost calificat anterior de prim-ministra Maia Sandu drept o „sfidare”, fiindcă s-a organizat înainte ca guvernul să apuce să implementeze reforme în procuratură și în justiție în general.

„Omul nostru” la Primărie

Ivan Diacov, fost procuror-șef al Chișinăului, va fi candidatul Partidului Nostru la primăria capitalei. Partidul a identificat corupția ca fiind problema de bază a municipiului, iar liderul PN Renato Usatîi crede că Diacov e un candidat mai bun din această perspectivă decît, de exemplu, consilierul municipal Ilian Cașu, care a candidat din partea PN anterior. Fără a accepta carnetul de partid, Ivan Diacov a acceptat misiunea: „Eu vreau ca toți taracanii care au umplut Primăria (...) să fie scoși.” Și a adăugat: „Dacă mă vor vota pe mine, o să rup coastele la mulți. Eu nu am necesități materiale, eu sunt un om asigurat.” Democratul Dumitru Diacov a comentat că n-a știut despre decizia fratelui său: „S-au găsit unul pe altul – luptători. Lasă-l să candideze.”

În ce-l privește pe Usatîi, acesta a ezitat să spună dacă va candida din nou la primăria Bălți, promițînd să facă un anunț aparte în cîteva zile.

Echipa activistului

Tot azi, activistul civic și consilierul municipal Victor Chironda și-a prezentat echipa pentru CMC. Deși promite să rămînă neafiliată politic, echipa lui Chironda a împrumutat ștampila mișcării social-politice „Forța Nouă”, a fostului ministru al apărării Valeriu Pleșca, pentru a evita dificultățile cu care s-ar fi confruntat dacă fiecare membru ar fi candidat independent. Chironda spune că s-a negociat cu mai multe formațiuni, însă Forța Nouă a fost unica ce a acceptat „fără a condiționa ceva.” Chironda însuși intenționează să candideze pentru primărie pe un program „tehnocrat” și „apolitic”, pe care promite să-l publice în scurt timp. O bună parte din echipa sa vine din societatea civilă.

Autobuze cu bucluc

Poliția a pornit o anchetă care investighează procurarea a 31 de autobuze Isuzu de către autoritățile din Chișinău în februarie. Municipalitatea a plătit atunci peste 78 de milioane de lei firmei care a oferit prețul cel mai mare. Asta deși fiind înregistrată în off-shore-ul cipriot, compania ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să aibă prețuri mai mici în comparație cu firma concurentă, care a fost descalificată (e adevărat totodată că firma cîștigătoare a oferit o garanție mai bună). Autobuzele au fost cumpărate în perioada în care primar interimar era Ruslan Codreanu, care le-a și inaugurat în PMAN. Acum el spune că dosarul penal reprezintă „instrumente de presiune folosite de unii în perioada electorală”. Codreanu mai spune că nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor nu a fost.

Voluntari sunt?

De la adoptarea măsurii privind declararea voluntară a bunurilor în iulie 2018, Serviciul Fiscal de Stat anunță că au fost achitate taxe în sumă totală de puțin peste 1 milion de lei. Cei mai mulți bani au fost colectați în bugetul de stat după declararea mijloacelor bănești în sumă 358 mii dolari și 435 mii euro, fiind achitate taxe în sumă de 874 mii lei. După reevaluarea unor bunuri imobile și mijloace de transport cu valoarea totală de 3,1 milioane lei au fost achitate taxe în sumă de 94 mii lei.

Nu-i totul pierdut

După știrea de ieri precum că guvernul moldovean a pierdut aprox. $50 mln unei companii afiliate lui Veaceslav Platon într-un litigiu mai vechi legat de livrări de electricitate, azi ministra justiției Olesea Stamate a declarat că Moldova n-a pierdut deocamdată nimic în mod practic, avînd în vedere că decizia instanței de arbitraj din Columbia (SUA) a fost contestată. Stamate a mai precizat că firma Komstroy/Energoalians a profitat de o fază de incertitudine în care s-a aflat examinarea litigiului în instanțele de la Paris și a încercat să obțină recunoașterea pretinsei datorii în mai multe jurisdicții. Demersul a fost acceptat doar în SUA, iar Ministerul Justiției intenționează să selecteze cît mai curînd o firmă de avocați care să reprezinte interesele RM.

Noi la sic! am pus la cuptor un articol despre curioasele întîmplări ale dosarului Energoalians vs Moldova, care va fi gata mîine.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.