Salarii preelectorale

Vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari a anunțat la briefingul săptămînal al partidului că salariile primarilor și personalului primăriilor din țară va crește cu pînă la 50% începînd din august. În următoarele săptămîni inițiativa urmează să fie votată în Parlament. Asta va costa bugetul de stat 26 de milioane de lei, iar pe viitor finanțarea va fi prin „alte soluții tehnice”. ZdG scria în 2017 că aproape jumătate din cei 898 de primari din Moldova sunt afiliați Partidului Democrat. Anterior am scris/arătat pe sic! că întîrzierea reformei administrative și fragmentarea excesivă a APL nu permit acestora să acumuleze venituri suficiente pentru a-și susține propriile aparate și pentru a presta servicii de calitate populației. În schimb, mai mulți președinți de raion și mai mulți primari etc. înseamnă mai mulți reprezentanți afiliați în teritoriu. Iar asta e un factor în ecuația mixtului.

Intervenție acceptabilă

După ce azi-dimineață ANRE a mărit, prețurile-plafon pentru benzină (+39 de bani) și motorină (+25 de bani), Ministerul Economiei a contestat decizia, iar spre seară Judecătoria Buiucani a suspendat-o, pînă la o hotărîre irevocabilă. Potrivit instanței, să respingi intervenția Ministerului ar fi fost „incontestabil în contradicție cu interesele social-economice ale societății”.

Lecții de ipocrizie

Într-un articol intitulat „Cum pediștii încearcă să caute țapul ispășitor la Bruxelles”, analizăm și noi discursul democraților post-rezoluție. Iată un fragment: „E bine pentru ei că prietenul lor (de odinioară?) Alexandru Tănase nu mai e ministru al justiției. Astă-iarnă, cînd încă era în funcție, el a zis pe șleau că reforma justiției a fost un eșec și a explicat de ce: «Masa critică a judecătorilor, la fel ca și adevărații decidenți din interiorul sistemului judiciar, au rămas neschimbați, ei nefiind în realitate afectați de reformele operate. Datorită influenței pe care o exercită aceștia în mediul politic, anumite reforme judiciare au fost torpilate, iar altora le-a fost denaturată esența». Criticile lui Tănase nu-i vizau pe europeni. Dimpotrivă. Fostul ministru recunoștea surprinzător de onest că problema e întrepătrunderea justiției cu politica și faptul că judecătorii care contează nu au fost schimbați. Să vină UE să-i schimbe? Cum rămîne atunci cu suveranitatea lui Andrian Candu?”

Arde apa

Din 78 de sisteme de irigare existente în Moldova, doar 10 au fost modernizate în ultimii ani, cu susținerea americanilor. IPN a aflat că, deși relativ funcționale, celelalte 68 sunt foarte vechi, au randament scăzut și cheltuie mult curent. Expertul economic Viorel Chivriga spune că, în prezent, doar 10 la sută din terenurile agricole din țară sunt irigate, motiv din care avem o agricultură necompetitivă. Eficiența irigării e o problemă cu atît mai acută cu cît Moldova se plasează în categoria țărilor cu apă insuficientă (cu sub 500 metri cubi de căciulă anual). Mai mult, se estimează că resursele de apă de suprafață disponibile se vor diminua cu 16-20% pînă în anul 2020, inclusiv din cauza schimbării climei. Un alt pericol, nu doar pentru irigare, ci și pentru rezervele de apă potabilă, ar fi construcția planificată de ucrainieni a unei cascade de hidrocentrale pe Nistru. Despre asta am scris/arătat aici și aici.

Între timp, la briefingul săptămînal al PDM, s-a anunțat că în 3-5 ani apeductele și canalizarea vor ajunge în toate localitățile țării.

Cedo Moldova 2:0

ZdG anunță azi despre două cauze pierdute de Moldova la CEDO. În prima cauză, Curtea de la Strasbourg a acordat în total 12 mii de euro soților Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi după o serie de rețineri ilegale în urma diverselor acțiuni de protest. În cea de-a doua cauză, e vorba de două persoane care au fost deținute ilegal după protestele din aprilie 2009. Un al treilea reclamant care figurează în cauza comună fusese deținut separat, timp de peste un an, fiind acuzat pe nedrept de fraudă. CEDO le-a acordat în total 16,5 mii de euro. În ambele cauze, reclamanții s-au plîns la CEDO după ce au considerat că justiția moldoveană le-a acordat compensații prea mici.

Atenție, TIFF

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), revine la Chișinău în perioada 12-15 iulie. Proiecțiile vor avea loc, cu bilete, la Cinematograful Odeon; și, gratuit, în scuarul Liceului Asachi și la Cinema Buiucani. Top trei filme artistice de văzut la TIFF: „Aniversarea” (12 iulie, 18:00, Odeon), „Foxtrot” (13 iulie, 18:00, Odeon) și „Scurtcircuit” (13 iulie, 22:00, Asachi/Buiucani). Din documentare recomandăm în special: „Dacii Liberi” (15 iulie, 16:15, Odeon), „Ouăle lui Tarzan” (15 iulie, 19:30, Odeon) și „România neîmblânzită” (12 iulie, 22:00, Asachi/Buiucani).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.