Miercurea neagră-oranj

Președintele Igor Dodon, speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip au participat împreună la o solemnitate de 9 mai, „în ciuda divergențelor în alte chestiuni, pe care coaliția de guvernare și președinția le subliniază frecvent”, remarcă Europa Liberă. Totodată, ca și în anii precedenți, vocabularul a fost diferit: dacă Filip și Candu au sărbătorit Ziua Victoriei concomitent cu Ziua Europei, atunci Dodon a vorbit de Marele Război pentru apărarea Patriei și a purtat panglica neagră-oranj, simbol care la vecinii din Ucraina, dar și în Țările Baltice este asociat cu naționalismul rus și sentimente separatiste.

Family guy

Într-o săptămînă în care se planifică mai multe manifestații ale comunității LGBT din Moldova, inclusiv tradiționalul Marș al Solidarității, Președinția anunță că va patrona organizarea unui Festival al Familiei la Comrat (12 mai), Bălți (13 mai) și Chișinău (15 mai). La 21 mai, președintele Igor Dodon îl va primi la Chișinău pe Brian Brown, președintele Organizației Internaționale pentru Familie (entitate fondată în 2016 și care întrunește activiști anti-LGBT din peste 20 de țări, cum ar fi SUA, Australia, Marea Britanie, Rusia sau Nigeria). De asemenea, președintele Dodon promite în această perioadă mai multe inițiative legislative în „susținerea familiilor” și spune că va participa personal la Marșul pentru susținerea familiei tradiționale organizat de Mitropolia Moldovei.

Ciripiți, vă rog

Veaceslav Negruță acuză autoritățile că ar fi reținut ilegal și pe ascuns un consilier de-al său de pe vremea cînd a fost ministru al finanțelor, executînd astfel o vendetă comandată de premierul Filip. Potrivit ex-ministrului, scopul organelor de urmărire e să-l constrîngă pe Veaceslav Mămăligă să semneze un denunț fals împotriva lui Negruță într-un dosar cu privire la niște licitații. Procurorii spun că licitațiile respective au fost fraudate, statul fiind prejudiciat cu ~€1.6 mln. Negruță susține că nici el, nici colegii săi nu au comis nicio ilegalitate și roagă Delegația UE să intervină pentru a-l elibera pe Mămăligă.

Urgentați, vă rog

La trei ani după ce, pe 6 mai 2015, Ilan Șor a fost arestat în contextul primului raport Kroll, dosarul businessmanului-devenit-politician așa și nu a ajuns pe masa judecătorilor, iar „principalul beneficiar al fraudei” e în libertate și face campanie. Potrivit ZdG, procurorii se scuză invocînd complexitatea cazului (experții statului s-au împotmolit, se pare, în tălmăcirea subtilităților economico-financiare), dar și neexecutarea așa-numitelor comisii rogatorii—solicitări oficiale către anchetatori străini să trimită eventuale probe—inclusiv de către Federația Rusă. Procurorii anticorupție au promis că le vor scrie colegilor ruși să urgenteze treaba.

Lupta președinților

Traian Băsescu a pierdut o nouă rundă în lunga bătălie pentru cetățenia R. Moldova, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins azi recursul ex-președintelui român. Juristul președinției moldovene susține în continuare că decizia lui Igor Dodon de a-i retrage lui Băsescu cetățenia nu este motivată politic.

Nu numărați bani străini

CEC Chișinău cere magistraților să verifice suspiciunile cum că Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor la alegerile din Chișinău, ar fi primit bani din Rusia pentru campania electorală. Dacă se confirmă, Apostolova va fi exclusă din cursă. Acuzația fusese făcută de președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru. Potrivit lui, există probe că o firmă rusă (A) a transferat 200.000 lei unei întreprinderi cu capital străin (B) din Moldova. Ulterior, banii ar fi ajuns ca donație în fondul electoral al Apostolovei. Reprezentantul candidatei susține că sesizarea nu este argumentată, deoarece fondatorul întreprinderii B este cetățean al Republicii Moldova, iar asta ar însemna că banii nu sunt străini.

În zodia balanței negative

În primul trimestru al lui 2018, exporturile moldovenești au totalizat $678,2 mln, plus 28,4% față de perioada similară a anului trecut. Destinația principală a fost piața UE, cota căreia s-a mărit la 67% din total, în timp ce cota CSI a scăzut la 16,8%. Totodată, și importurile au crescut, cu 28,7% față de perioada corespunzătoare, pînă la un total de ~$1.33 mlrd. În consecință, deficitul balanței comerciale (exporturile minus importurile) a crescut cu 28,9%. În 2018, deficitul se așteaptă să totalizeze $2,9 mlrd, față de $2,4 mlrd anul trecut.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.