Candidatul independent

De mîine interimara Silvia Radu va începe să colecteze 10 mii de semnături de care are nevoie pentru a se înscrie cu statut de candidat independent în cursa pentru primăria Chișinău. Deși declară că vrea „cu toată sinceritatea” să candideze, decizia finală va depinde de mai mulți factori neanunțați. Semnăturile vor fi colectate în corturi speciale, iar primărița interimară va fi prezentă personal, după după orele de program, în unul dintre acestea: „Vă aștept să discutăm doar despre Chișinău [...] fără politică, fără geopolitică.”

Candidatul salvator

După o serie de photo opp-uri și alte activități pre-electorale mai mult sau mai puțin evidente, candidatul socialist Ion Ceban a depus actele astăzi actele la CEC. Acesta a declarat că se va concentra pe problemele sociale ale municipiului, sugerînd că va sta și el deoparte de geopolitică.

Vedeți aici cine s-a mai înscris în cursă sau urmează să o facă.

Critica cozonacului electoral

Newsmaker critică într-un articol practica unor partide, dar și a unor instituții guvernamentale, de a împărți de Paști pomeni cu iz electoral și servite cu tam-tam mediatic. „Într-un stat sănătos relația putere-popor se formează conform principiului angajat-angajator. Or, noi alegem deputații în parlament ca aceștia să elaboreze ulterior politici publice, inclusiv sociale. În Moldova, pe de altă parte, aceste relații rămîn deocamdată la nivel de donator-receptor”, scrie Marina Șupac. „Binefacerea nu-i decît o soluție pe termen scurt. De la guvernanți se așteaptă crearea unui sistem datorită căruia fiecare cetățean, indiferent de statutul social, și-ar putea realiza potențialul”.

Poligraf de prisos

Curtea Constituțională a hotărît azi că susținerea testului la detectorul de minciuni nu mai este o condiție obligatorie pentru a deveni președinte sau vicepreședinte la Agenția Națională de Integritate. Curtea a afirmat că testul nu-i o metodă științifică sigură și acceptată internațional ca atare. Contestația a fost depusă de fostul membru CSM Teodor Cîrnaț, care fusese unul dintre finaliștii concursului pentru funcția de șef ANI în octombrie 2017, dar care picase testul poligraf. El afirma atunci că testul s-a desfășurat tendențios și a durat șapte ore, motivul fiind că ar fi un candidat incomod puterii.

Senin la orizont

Directorul Liceului „Orizont” Turgay Şen a fost scos de sub urmărire penală, după ce Procuratura pentru cauze speciale a constatat lipsa „elementelor infracțiunii”. Conform surselor din anturajul lui Turgay Şen, acestuia i se imputau activități de finanțare a terorismului. Directorul liceului Orizont însă afirma că arestarea sa fusese parte a unui tîrg legat de reconstrucția clăririi președinției de către guvernul turc.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.