Dintr-un buzunar în altul

Președintele Igor Dodon a oferit luni detalii despre soluția care ar trebui să reducă din povara „miliardului,” așa cum anunțase sumar săptămîna trecută. Datoria nu poate fi anulată cu totul, în schimb – explică președintele – BNM poate ierta 5-6 mlrd lei, sau 25-30% din total, dacă va redirecționa jumătate din profitul propriu în contul acestei datorii. Soluția se discută acum cu partenerii externi, în particular FMI, iar Guvernul urmează zilele astea să prezinte Parlamentului spre aprobare un proiect de lege în acest sens. „Este un prim pas, dar sunt și alte soluții,” a adăugat președintele. Spre seară, BNM a zis într-un comunicat că propunerea e bună și conformă practicilor internaționale, cu condiția ca profitul său să fie vărsat în buget pe etape.

După ședința săptămînală a troikăi, Dodon a anunțat și unele măsuri sociale. De exemplu, vor fi „modernizate” criteriile care limitează acordarea ajutorului social – cu alte cuvinte, statul nu te va considera prea bogat dacă deții o antenă parabolică sau un cuptor cu microunde. Apoi, de indexare vor beneficia un număr mai mare de pensionari. De asemenea, cadourile de 700 lei vor fi legiferate, adică vor deveni sistematice și obligatorii. Președintele însă n-a zis care sunt costurile acestor proiecte și de unde banii.

În schimb, fosta ministră a finanțelor Natalia Gavrilița a pus cap la cap aceste anunțuri. Transferînd o datorie publică dintr-un buzunar în altul – sugerează ea – BNM nu va micșora efectiv povara, ci va disponibiliza niște bani pe care guvernul să-i cheltuie în an electoral. „Întrebarea relevantă nu este de unde luăm banii cetățenilor pentru a întoarce miliardul furat. Întrebarea pe care trebuie să o punem lui Igor Dodon este ce sumă a recuperat din miliardul furat până acum și ce planifică să facă pentru a recupera acești bani inclusiv de la vechii săi prieteni din Parlament.”

Interpretări factologice

Președintele Dodon a încercat să-l apere pe ministrul de externe Aureliu Ciocoi, presupunînd că declarația sa despre rolul Rusiei în conflictul transnistrean a fost interpretată greșit. „Din cîte am înțeles, dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare,” spune Dodon, pe cînd Ciocoi a zis clar: „factologic, armata Federației Ruse, dislocată în estul Republicii Moldova, a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sînge.” Între timp, veteranii războiului de la Nistru au continuat și luni să ceară demisia ministrului, intenționînd să-l dea și în judecată.

Jurnal.eu

Un alt ministru și tot Anatol, e vorba de Usatîi de la economie și infrastructură, a stîrnit indignări după ce ar fi încălcat Legea privind achizițiile publice. „Ministrul a declarat public că nu este posibil de publicat anunțuri despre licitații în Jurnalul Oficial al UE. Noi am găsit probe contrarii,” a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari. Potrivit deputatului, e vorba de licitații pentru reabilitarea drumurilor, în valoare de 90 mln lei. Slusari vrea, pînă marți, dovezi în scris de la Usatîi că anunțurile despre licitații chiar nu pot fi publicate în Jurnalul European, în caz contrar, să-și dea demisia. Pentru orice eventualitate, deputatul s-a adresat și Procuraturii să-l cerceteze pe ministru de abuz, suspectîndu-l că acesta a grăbit licitațiile de dragul campaniei electorale.

Ministerul a răspuns pentru IPN că publicarea anunțurilor în Jurnalul UE e posibilă numai în cazul alocării de fonduri europene, iar în cazul proiectelor finanțate din bugetul de stat – nu. De alfel, a adăugat ministerul, licitațiile au fost lansate conform legii pe platforma E-licitație, iar anunțurile au fost publicate în Buletinul achizițiilor publice.

Platforma pentru Demnitate și Cobzac

Într-un interviu pentru Europa Liberă, deputatul PDA Igor Munteanu a expus trei argumente de ce Platforma a decis să-l susțină pe Grigore Cobzac în circumscripția Hîncești: 1. pentru că e un om de-al locului, încercat în bătăliile electorale locale 2. pentru că e un candidat „care se apropie de preferințele mai multor partide” și 3. pentru că, „spre deosebire de alți candidați,” a luptat cu regimul plutocratic. În plus, Munteanu a insinuat că Olesea Stamate are șanse mici, că PAS-ului i s-au urcat sondajele la cap, că-și ignoră aliații în consultările la nivel local și că va trebui să recîștige încrederea Platformei dacă va vrea candidat comun la prezidențiale.

Oficial, campania electorală pentru Hîncești începe vinerea asta.

Altele, într-o frază

◾ Vladimir Voronin a recunoscut că el e acela care l-a pîrît pe Sergiu Sîrbu la Procuratură: după ce 14 deputați au părăsit fracțiunea PCRM în 2015, Sîrbu, care plecase cu 3 ani mai devreme, ar fi încercat să cumpere și alți viitori democrați; în particular, i-ar fi propus Elenei Bodnarenco €300.000.

◾ În dosarul miliardului, ARBI a pus încă un sechestru pe firme, mașini și terenuri cu o valoare de 70 mln; citiți în ZdG despre cum aceste sechestre (nu) se transformă în bani în eforturile de recuperare.

Toate vînzările vor fi monitorizate în regim real de Fisc prin intermediul unui sistem informațional automatizat, conceptul fiind aprobat săptămîna trecută de Guvern.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.