Luptă corb la corb

Șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost reținut pentru 72 de ore. Potrivit procurorului general adjunct Ruslan Popov, Morari este învinuit de fals în acte publice și abuz în serviciu. Reținerea sa vine ca urmare a unei inspecții dispuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo la PA și PCCOCS, inspecție care tocmai s-a încheiat. Popov a explicat pentru ZdG că, în 2017, Vladimir Plahotniuc a depus o plîngere, iar Morari ar fi falsificat acte procesuale pentru a porni un dosar penal pentru denunț calomnios împotriva lui Veaceslav Platon. „Toate activitățile date vizau investigarea furtului miliardului.”

Anterior Morari sugerase că inspecția la PA și suspendarea sa din funcție ar avea legătură cu decizia sa de a relua ancheta privind presupusa finanțare externă a PSRM. Stoianoglo afirma la rîndul său că procuraturile specializate se îndeletniceau cu estorcări și alte forme de intimidare a businessului, iar inspecția urma să scoată la iveală multe lucruri șocante. Ambele afirmații nu se contrazic una pe alta.

Oricît de gros ar fi dosarul cu dezvăluiri împotriva lui Morari, nici procurorii care au efectuat inspecția la ordinul lui Stoianoglo nu par a fi cheie de biserică. Anticoruptie.md arată că o parte din cei 21 de procurori-controlori au probleme de integritate și chiar dosare pornite de PA. De exemplu, Popov, adjunctul lui Stoianoglo, ar fi luat 10 mii de euro pentru a rezolva un caz. Iar Vladislav Căruceru, procurorul care gestionează acum dosarul lui Morari, fusese bănuit că a avertizat persoane implicate în scheme de spălare de bani la compania Metalferos înainte ca PA să descindă cu percheziții.

O scrisoare pierdută

Apropo de furtul miliardului, Stoianoglo l-a rugat oficial pe deputatul Alexandru Slusari să-i transmită lista cu beneficiarii finali. Procuratura Generală afirmă că în versiunea raportului Kroll 2 pe care o deține nu există o asemenea anexă, iar Slusari, care a prezidat comisia de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, a declarat în repetate rînduri că are lista. În decembrie, Stoianoglo spunea că raportul Kroll 2 nu e o probă bună, pentru că nu conține lista beneficiarilor, iar Slusari a ripostat prin a spune că Stoianoglo fie nu a citit raportul în întregime, fie minte. Miercuri, Stoianoglo s-a întîlnit cu Slusari pentru a se documenta în privința anexelor la raport. PG a dat de înțeles că o copie a raportului cu tot cu listă exista și la PA. În acest caz, e curios de ce Stoianoglo nu are lista deja pe masă ca urmare a inspecției.

Fruntași la corupție

Primăria Chișinău s-a apucat să rezolve problema corupției. La nivelul primăriei a fost creat un grup de lucru pentru prevenirea și combaterea corupției în administrația capitalei. Grupul ar urma să sugereze reglementări și chiar legi și să implementeze un plan de acțiuni pentru combaterea corupției în municipalitate.

Pe lîngă aceasta, primarul Ion Ceban a anunțat că a solicitat ANI să verifice funcționarii Primăriei în mod prioritar în acest an și că Primăria va semna un acord de parteneriat cu CNA. Ceban a fost convins de studiile care arată că primăria capitalei se află printre cele mai corupte instituții. Acesta a precizat că principala strategie a primăriei va fi digitalizarea serviciilor pentru cetățeni.

Atunci cînd ai unde merge, dar n-ai încotro

Ministrul economiei și infrastructurii Anatol Usatîi spune că guvernul nu va da înapoi în privința majorării tarifelor în transportul interurban. La o ședință de lucru cu transportatorii, s-a convenit că procesul de testare a vehiculelor va începe la 1 februarie și se va încheia la 1 octombrie. Reprezentanții transportatorilor afirmă că unele vehicule sunt gata să treacă testul de siguranță și confort măcar și astăzi, recunoscînd că altele vor necesita investiții de cel puțin 2 mii de euro fiecare. „Nu există transport ieftin de calitate înaltă”, a rezumat problema Eugen Dațco, directorul Uniunii Transportatorilor.

Deschide ușa, creștine

Fostul judecător CSJ Oleg Sternioală a refuzat accesul procurorilor anticorupție care au venit joi să-i evalueze casa. Cercetat pentru spălare de bani, Sternioală indicase venituri oficiale de 7 mln lei, pe cînd familia sa a procurat doar bunuri de lux estimate la cam de două ori pe-atîta. Casa în care locuiește, scrisă pe părinții săi pensionari, a fost evaluată anterior într-o investigație ZdG la 7 mln lei. Joi, Sternioală mai întîii n-a lăsat procurorii și experții imobiliari să-i treacă pragul, apoi a fugit de acasă și nu a mai răspuns la telefon. Pe viitor, procurorii iau în calcul spargerea ușii.

Altele, într-o frază

◾ Ministrul de interne Pavel Voicu a anunțat că numărul total de infracțiuni a scăzut ușor în 2019 față de 2018, pe cînd numărul de infracțiuni grave sau deosebit de grave a crescut de la 184 la 194.

◾ Toate întreprinderile afiliate Moldovagaz vor fi reorganizate prin crearea unei singure întreprinderi de distribuție.

◾ Fiecare a treia companie de stat înregistrează pierderi, iar situația se înrăutățește de la un an la altul, potrivit economistei Diana Enachi; lanterna roșie este întreprinderea CFM, cu pierderi de peste 73 mln lei.

◾ Vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea promite să discute săptămîna viitoare cu Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru al afacerilor externe de la Tiraspol, cazul lui Alexandr Rjavitin, un tînăr care a fugit acum 4 ani din armata transnistreană de răul maltratărilor și care acum a fost capturat.

◾ Cinci formațiuni politice – PL, PNL, Partidul Democrația Acasă, Partidul Popular Românesc și Uniunea Salvați Basarabia – au decis constituirea Mișcării Politice „Unirea”, care va fi formalizată săptămîna viitoare; blocul politic promite să fie unul permanent și să rămînă împreună pînă la realizarea unirii cu România.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.