Candidați secreți

Andrei Năstase a spus că PPDA va avea propriul candidat la alegerile locale din Chișinău, însă nu a dezvăluit dacă va candida el însuși sau altcineva. Și liderul comunist Vladimir Voronin a spus că PCRM va lupta pentru primăria Chișinăului, dar și a Bălțiului, însă numele candidaților vor fi anunțate „la timpul potrivit”.

Alianța PAS-DA

Acordul inițial de colaborare dintre PAS și PPDA, semnat de Maia Sandu și Andrei Năstase, a fost publicat. Dacă vor participa la alegerile parlamentare, cele două partide s-au angajat să o facă într-un bloc electoral comun. Candidații comuni pentru circumscripții urmează a fi evaluați de o comisie de experți din societatea civilă și de jurnaliști de investigație. Totodată, acordul inițial prevedea elaborarea pînă la sfîrșit de ianuarie a unui acord mai desfășurat, care să includă principalele puncte ale programului de guvernare și mecanismele concrete de colaborare. Acest document, dacă există, nu a fost încă publicat.

Lumina din offshore

RISE Moldova a publicat o schemă care arată cum firma transnistreană EnergoKapital era folosită pentru a redirecționa banii plătiți de moldoveni pentru lumină în conturi offshore. EnergoKapital e un intermediar care a apărut după ce grupul ucrainean DTEK a sistat livrările către Moldova din cauza războiului din est. A devenit peste noapte principalul furnizor de electricitate în Moldova, iar experții spun că protecția din partea procuratorii demonstrează că schema avea și beneficiari de rang înalt la Chișinău.

Roșu pentru Leancă

Deputații comuniști și socialiști au semnat o moțiune împotriva vicepremierului Iurie Leancă, acuzîndu-l de trădare de țară. Ei vor demisia lui pentru declarațiile sale precum că integrarea europeană a Moldovei poate avea loc doar prin România. La rîndul său, Leancă a spus că va veni în Parlament pentru a explica importanța integrării europene și le-a amintit deputaților PSRM și PCRM că unii din ei au cetățenie română.

Albastru în ochi

Deși Consiliul de Afaceri Externe al UE a criticat nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a spus că mesajul e unul de sprijin pentru Moldova, iar criticile sunt, de fapt, doar „niște îngrijorări”. Anterior, și vicepremierul Iurie Leancă a făcut-o pe niznaiul. Astăzi, ambasadorul UE Peter Michalko a declarat că Moldova riscă să piardă tranșele de asistență macrofinanciară dacă nu va respecta pre-condițiile politice privind standardele democratice. Michalko a spus că aceste pre-condiții au fost introduse anume din cauza schimbării sistemului electoral.

20 de ani de CEDO

CEDO a examinat plîngeri din Moldova din 1997, iar Centrul de Resurse Juridice a publicat o sinteză a cazurilor moldovenești examinate de Curte. Cel mai des, moldovenilor le-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil (156 de violări). Urmează cazurile de tortură (125), lezarea dreptului la libertate și siguranță (72) și la un recurs efectiv (52).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.